Przejdź do treści

Miód wielokwiatowy i pyłek pszczeli – dlaczego warto je jeść?

    Miód wielokwiatowy i pyłek pszczeli

    Miód to słodki przysmak, który charakteryzuje się właściwościami prozdrowotnymi. Coraz bardziej popularny staje się również pyłek pszczeli, mający korzystny wpływ na różne układy organizmu. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć na temat tych produktów!

    Coraz więcej osób dba o odpowiednią dietę i wybiera zdrowe produkty spożywcze. Jeżeli Ty również zaliczasz się do tej grupy, warto włączyć do swojej diety miód naturalny oraz pyłek pszczeli. W naszym artykule znajdziesz więcej informacji na temat tych dobroczynnych dla zdrowia składników.

    Dlaczego warto jeść miód wielokwiatowy i inne rodzaje miodu?

    Miód to słodki smakołyk, który ma pozytywny wpływ na zdrowie. Jest nie tylko smaczny, ale także dobroczynnie działa na wiele układów organizmu. Oto kilka najważniejszych zalet miodu:

    1. Miód ma działanie antybakteryjne, dlatego często jest nazywany naturalnym antybiotykiem.
    2. Działa korzystnie na układ pokarmowy. Wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej i nadkwasoty. Dodatkowo działa odtruwająco na wątrobę i usprawnia przemianę materii.
    3. Działa uspokajająco i ułatwia zasypianie.
    4. Miód jest również skuteczny w walce z przeziębieniem i grypą.
    5. Ten pyszny smakołyk dba także o serce – skutecznie wzmacnia mięsień sercowy.
    6. Ma również dobroczynny wpływ na usprawnienie pracy mózgu.
    7. Miód przyspiesza gojenie się ran.
    8. Stosowany zewnętrznie nawilża, uelastycznia i rozjaśnia skórę.

    Właściwości lecznicze miodu. Miód lipowy, miód akacjowy i inne rodzaje miodu

    Sklepy, w których dostępna jest zdrowa żywność, oferują wiele rodzajów miodu, produkowanych z różnych roślin, także miody wielokwiatowe np. Wcinaj Miód. Poszczególne rodzaje miodu mogą charakteryzować się różnymi właściwościami leczniczymi. Oto najważniejsze z nich:

    • Miód spadziowy – ma właściwości wykrztuśne, wspomaga leczenie chorób układu krążenia.
    • Miód lipowy – przydatny podczas leczenia przeziębienia lub grypy, łagodzi stany zapalne.
    • Miody wielokwiatowe – spożywanie miodu wielokwiatowego wspomaga leczenie nadciśnienia i chorób serca oraz łagodzi objawy astmy i kataru siennego.
    • Miód gryczany – wpływa pozytywnie na działanie układu krążenia oraz wspomaga leczenie stanów zapalnych nerek i układu moczowego. W rozsądnych ilościach jest bezpieczny dla diabetyków.
    • Miód rzepakowy – wspomaga prawidłowe działanie wątroby, pomocny w przypadku problemów z drogami moczowymi i nerkami.
    • Miód akacjowy – wspiera funkcjonowanie nerek i układu pokarmowego; polecany dla osób chorych na cukrzycę.
    • Miód wrzosowy – pomocny w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, wspiera pracę wątroby i nerek.

    Pyłek pszczeli – zalety

    Właściwości zdrowotne miodu są powszechnie znane, jednak niewiele osób wie, jak wieloma zaletami charakteryzuje się pyłek pszczeli (inaczej pyłek kwiatowy). Jest to pyłek zbierany przez pszczoły i występuje w formie niewielkich (najczęściej żółtych) kuleczek. Pyłek pszczeli jest naturalnym źródłem wielu składników odżywczych. Dzięki temu ma korzystne działanie na organizm, m.in.:

    • Wzmacnia odporność;
    • Zmniejsza łaknienie i reguluje przemianę materii, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób na diecie odchudzającej;
    • Charakteryzuje się wysoką zawartością magnezu, dlatego jest idealny dla osób pijących duże ilości kawy;
    • Ma działanie antybakteryjne, antygrzybiczne i przeciwzapalne.

    Miód i pyłek pszczeli to produkty, które mają korzystny wpływ na działanie wielu układów organizmu człowieka. Miodów tradycyjnych i pyłku kwiatowego warto szukać przede wszystkim w sprawdzonych sklepach internetowych. Znajdziesz tam ogromny wybór produktów w świetnych cenach.

    Polecane artykuły