Przejdź do treści

Marynujesz kotlety w mące i zanurzasz w jajku? Zrobisz to o wiele prościej!

    Kotlety z kurczaka to pyszne, najbardziej lubiane i proste do przyrządzenia danie. Subtelny smak mięsa drobiowego, chrupiąca skórka i aromatyczne przyprawy… To danie jest uniwersalne i smakuje wszystkim domownikom. Zwykle kotlety drobiowe smażymy zatapiając je w mące i rozbitym jajku. Czy to jedyny sposób?

    Sztuka kulinarna posiada wiele innych metod przyrządzania kotletów drobiowych. Sposób, o którym powiemy niżej, nie musi zawierać jajek, ani mąki. Danie będzie tak samo soczyste, będzie przygotowanie znacznie łatwiej i bez brudzenia rąk, naczyń i całej kuchni.

    Składniki

    • kilka piersi z kurczaka (filety)
    • 40 gramów miodu
    • 30 gramów musztardy
    • 30 ml oleju, np. słonecznikowego
    • kilka ząbków czosnku (do smaku)
    • czerwona papryka (słodka lub ostra do smaku)
    • sól
    • pieprz

    Przygotowanie dania

    1. Na początku przygotujemy marynatę. Należy wymieszać olej słonecznikowy i miód, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do marynaty dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, ewentualnie drobno posiekany.

    2. Opłukane już piersi z kurczaka bardzo dokładnie suszymy papierowym ręcznikiem. Jeśli są za grube, pokroimy je na cieńsze kotlety.

    3. Mięso delikatnie tłuczemy w folii, tak się nie porozrywało. Kolejno zalewamy je marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny.

    4. Zamarynowane kotleciki układamy obok siebie najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, przez 35 minut.

    Kotlety są gotowe!



    Podajmy je jako klasyczne kotlety z kurczaka, a więc z ulubioną sałatką lub mizerią. Można je też doprawić pietruszką oraz delikatnym sosem. Warto zwrócić uwagę, że danie jest zdrowsze i lżejsze, niż kotlety smażone.

    Podziel się przepisem z przyjaciółmi – polub nasz fanpage na Facebooku i nie zapomnij udostępnić artykułu znajomym!



    Polecane artykuły