Być może słyszałeś już o korzyściach zdrowotnych płynących z jedzenia kiszonek. Kwaśne, słone ogórki kiszone mogą pomóc w utracie wagi, cukrzycy, a nawet profilaktyce raka. Ale mogłeś również słyszeć ostrzeżenia o wysokiej zawartości sodu i zwiększonym ryzyku raka żołądka. Oto kilka istotnych informacji o kiszonkach.

Wartości odżywcze kiszonek

Możesz kisić ogórki, marchewki, kalafior, buraki, kapustę i wiele innych warzyw i owoców.

35 gramów kiszonych ogórków zawiera:

  • kalorie: 4,
  • węglowodany: 8 gramów,
  • błonnik: 3 gramy,
  • sód: 283 miligramy,
  • białko: 0,2 gramy,
  • cukier: 4 gramy.

Fermentacja kiszonek

Fermentacja jest jedną z metod przygotowywania potraw, ale nie wszystkie kiszone warzywa i owoce są fermentowane. Podczas fermentacji zdrowe bakterie rozkładają naturalne cukry. Proces ten nadaje kiszonkom charakterystyczny, kwaśny smak. Ogórki zanurzone są w słonej wodzie i fermentują przez wiele dni.

Z powodu fermentacji osoby nadwrażliwe na laktozę mogą spokojnie jeść jogurty. Dobre bakterie w jogurcie rozkładają cukier zwany laktozą. Takie bakterie, zwane probiotykami konserwują żywność i mają wiele korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu.

Jeśli nie fermentujemy kiszonek, mają kwaśny smak dzięki octowi. Sam ocet jest otrzymywany w procesie fermentacji, ale tylko ocet surowy i niepasteryzowany, np. jabłkowy zapewnia dobre bakterie.

Korzyści zdrowotne

Jedzenie kiszonek ma wiele korzyści zdrowotnych. Pomaga w insulinooporności i eliminowaniu stanu zapalnego. Kiszona kapusta ma działanie przeciwnowotworowe. Podczas gdy jedzenie jogurtu może zmniejszyć ryzyko otyłości. Picie słonej wody z ogórków może złagodzić bóle mięśni. Może pomóc w utracie wagi i kontroli cukrzycy. Słona woda z ogórków jest chętnie wybierana przez osoby na diecie ketogenicznej. Takie osoby mogą potrzebować więcej sodu, aby utrzymać równowagę elektrolitową.

Kiszone ogórki mogą być ważnym źródłem przeciwutleniaczy. Pomagają w walce z wolnymi rodnikami, czyli niestabilnymi związkami chemiczne. Wolne rodniki tworzą się naturalnie w organizmie i są powiązane z takimi problemami, jak choroby serca i nowotwory. Kiszonki zachowują właściwości antyoksydacyjne.

Sód w piklach

Kiszenie warzyw i owoców wymaga dodania soli. Sól stanowi około 5% przepisu. Dwa małe ogórki zawierają prawie 600 mg sodu, co stanowi więcej niż jedną czwartą zalecanego spożycia sodu. Osoby z wysokim ciśnieniem krwi powinny ograniczać kiszonki. Bardzo słone produkty mogą zwiększać ryzyko raka żołądka. Jednym ze sposobów kontrolowania ilości sodu w kiszonkach jest ich samodzielne przygotowanie.

Jeśli nie jesteś wrażliwy na sól, nie masz wysokiego ciśnienia krwi lub możesz sam przygotować kiszonki, ciesz się licznymi korzyściami zdrowotnymi i chrup kiszonego ogórka.

OSTRZEŻENIE: W Biedronce wykryto salmonellę w jajkach!

OSTRZEŻENIE: W Biedronce wykryto salmonellę w jajkach!
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, że na powierzchni skorupek jaj pod nazwą „zdrovo Rodzinkovo” znaleziono pałeczki Salmonella Enteritidis ...
Czytaj Dalej

7 powodów, dla których codziennie warto jeść pomarańcze

7 powodów, dla których codziennie warto jeść pomarańcze
Pomarańcze są pełne minerałów i witamin, ale czy naprawdę mogą pomóc w walce z przeziębieniem? Przyjrzyjmy się bliżej, ...
Czytaj Dalej

Poród przez cesarskie cięcie – jakie są zagrożenia?

Poród przez cesarskie cięcie - jakie są zagrożenia?
Cesarskie cięcie przeprowadzane jest przez nacięcie ściany brzucha i macicy. Istnieje pewne ryzyko, tak jak w przypadku każdej ...
Czytaj Dalej

Zwierzę, które zobaczyłeś jako pierwsze powie wiele na temat Twojej osobowości

Zwierzę, które zobaczyłeś jako pierwsze powie wiele na temat Twojej osobowości
Nasz genialny umysł jest jednym z najpotężniejszych i najbardziej tajemniczych rzeczy na Ziemi. Wskazówką do poznania działania naszego ...
Czytaj Dalej