Być może słyszałeś już o korzyściach zdrowotnych płynących z jedzenia kiszonek. Kwaśne, słone ogórki kiszone mogą pomóc w utracie wagi, cukrzycy, a nawet profilaktyce raka. Ale mogłeś również słyszeć ostrzeżenia o wysokiej zawartości sodu i zwiększonym ryzyku raka żołądka. Oto kilka istotnych informacji o kiszonkach.

Wartości odżywcze kiszonek

Możesz kisić ogórki, marchewki, kalafior, buraki, kapustę i wiele innych warzyw i owoców.

35 gramów kiszonych ogórków zawiera:

  • kalorie: 4,
  • węglowodany: 8 gramów,
  • błonnik: 3 gramy,
  • sód: 283 miligramy,
  • białko: 0,2 gramy,
  • cukier: 4 gramy.

Fermentacja kiszonek

Fermentacja jest jedną z metod przygotowywania potraw, ale nie wszystkie kiszone warzywa i owoce są fermentowane. Podczas fermentacji zdrowe bakterie rozkładają naturalne cukry. Proces ten nadaje kiszonkom charakterystyczny, kwaśny smak. Ogórki zanurzone są w słonej wodzie i fermentują przez wiele dni.

Z powodu fermentacji osoby nadwrażliwe na laktozę mogą spokojnie jeść jogurty. Dobre bakterie w jogurcie rozkładają cukier zwany laktozą. Takie bakterie, zwane probiotykami konserwują żywność i mają wiele korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu.

Jeśli nie fermentujemy kiszonek, mają kwaśny smak dzięki octowi. Sam ocet jest otrzymywany w procesie fermentacji, ale tylko ocet surowy i niepasteryzowany, np. jabłkowy zapewnia dobre bakterie.

Korzyści zdrowotne

Jedzenie kiszonek ma wiele korzyści zdrowotnych. Pomaga w insulinooporności i eliminowaniu stanu zapalnego. Kiszona kapusta ma działanie przeciwnowotworowe. Podczas gdy jedzenie jogurtu może zmniejszyć ryzyko otyłości. Picie słonej wody z ogórków może złagodzić bóle mięśni. Może pomóc w utracie wagi i kontroli cukrzycy. Słona woda z ogórków jest chętnie wybierana przez osoby na diecie ketogenicznej. Takie osoby mogą potrzebować więcej sodu, aby utrzymać równowagę elektrolitową.

Kiszone ogórki mogą być ważnym źródłem przeciwutleniaczy. Pomagają w walce z wolnymi rodnikami, czyli niestabilnymi związkami chemiczne. Wolne rodniki tworzą się naturalnie w organizmie i są powiązane z takimi problemami, jak choroby serca i nowotwory. Kiszonki zachowują właściwości antyoksydacyjne.

Sód w piklach

Kiszenie warzyw i owoców wymaga dodania soli. Sól stanowi około 5% przepisu. Dwa małe ogórki zawierają prawie 600 mg sodu, co stanowi więcej niż jedną czwartą zalecanego spożycia sodu. Osoby z wysokim ciśnieniem krwi powinny ograniczać kiszonki. Bardzo słone produkty mogą zwiększać ryzyko raka żołądka. Jednym ze sposobów kontrolowania ilości sodu w kiszonkach jest ich samodzielne przygotowanie.

Jeśli nie jesteś wrażliwy na sól, nie masz wysokiego ciśnienia krwi lub możesz sam przygotować kiszonki, ciesz się licznymi korzyściami zdrowotnymi i chrup kiszonego ogórka.

Męski zarost to siedlisko bakterii! Jest ich więcej niż na desce klozetowej!

Męski zarost to siedlisko bakterii! Jest ich więcej niż na desce klozetowej!
Faktem jest że publiczne toalety odstraszają każdego.... Nie da się ukryć, że jest tam pełno zarazków, a zapach ...
Czytaj Dalej

Czy kawa wydłuża życie i leczy choroby?

Kawa wydłuża życie
Czy picie kawy może wpływać na stan naszego zdrowia? Jest to niemalże oczywiste. Ale czy jej nałogowe spożycie ...
Czytaj Dalej

Jak telefony oraz tablety wpływają na nasze zdrowie?

Garb
Znaczna część ludzi wręcz skacze z radości wówczas, gdy do ich rąk trafi nowy telefon bądź tablet. Kompletnie ...
Czytaj Dalej

Jak radzić sobie z dolegliwościami i chorobami wątroby

Jak radzić sobie z dolegliwościami i chorobami wątroby
Dolegliwością coraz powszechniejszą we współczesnym świecie są rozmaite niedomagania, choroby wątroby. Spotyka się je nawet u dzieci co, ...
Czytaj Dalej