Być może słyszałeś już o korzyściach zdrowotnych płynących z jedzenia kiszonek. Kwaśne, słone ogórki kiszone mogą pomóc w utracie wagi, cukrzycy, a nawet profilaktyce raka. Ale mogłeś również słyszeć ostrzeżenia o wysokiej zawartości sodu i zwiększonym ryzyku raka żołądka. Oto kilka istotnych informacji o kiszonkach.

Wartości odżywcze kiszonek

Możesz kisić ogórki, marchewki, kalafior, buraki, kapustę i wiele innych warzyw i owoców.

35 gramów kiszonych ogórków zawiera:

  • kalorie: 4,
  • węglowodany: 8 gramów,
  • błonnik: 3 gramy,
  • sód: 283 miligramy,
  • białko: 0,2 gramy,
  • cukier: 4 gramy.

Fermentacja kiszonek

Fermentacja jest jedną z metod przygotowywania potraw, ale nie wszystkie kiszone warzywa i owoce są fermentowane. Podczas fermentacji zdrowe bakterie rozkładają naturalne cukry. Proces ten nadaje kiszonkom charakterystyczny, kwaśny smak. Ogórki zanurzone są w słonej wodzie i fermentują przez wiele dni.

Z powodu fermentacji osoby nadwrażliwe na laktozę mogą spokojnie jeść jogurty. Dobre bakterie w jogurcie rozkładają cukier zwany laktozą. Takie bakterie, zwane probiotykami konserwują żywność i mają wiele korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu.

Jeśli nie fermentujemy kiszonek, mają kwaśny smak dzięki octowi. Sam ocet jest otrzymywany w procesie fermentacji, ale tylko ocet surowy i niepasteryzowany, np. jabłkowy zapewnia dobre bakterie.

Korzyści zdrowotne

Jedzenie kiszonek ma wiele korzyści zdrowotnych. Pomaga w insulinooporności i eliminowaniu stanu zapalnego. Kiszona kapusta ma działanie przeciwnowotworowe. Podczas gdy jedzenie jogurtu może zmniejszyć ryzyko otyłości. Picie słonej wody z ogórków może złagodzić bóle mięśni. Może pomóc w utracie wagi i kontroli cukrzycy. Słona woda z ogórków jest chętnie wybierana przez osoby na diecie ketogenicznej. Takie osoby mogą potrzebować więcej sodu, aby utrzymać równowagę elektrolitową.

Kiszone ogórki mogą być ważnym źródłem przeciwutleniaczy. Pomagają w walce z wolnymi rodnikami, czyli niestabilnymi związkami chemiczne. Wolne rodniki tworzą się naturalnie w organizmie i są powiązane z takimi problemami, jak choroby serca i nowotwory. Kiszonki zachowują właściwości antyoksydacyjne.

Sód w piklach

Kiszenie warzyw i owoców wymaga dodania soli. Sól stanowi około 5% przepisu. Dwa małe ogórki zawierają prawie 600 mg sodu, co stanowi więcej niż jedną czwartą zalecanego spożycia sodu. Osoby z wysokim ciśnieniem krwi powinny ograniczać kiszonki. Bardzo słone produkty mogą zwiększać ryzyko raka żołądka. Jednym ze sposobów kontrolowania ilości sodu w kiszonkach jest ich samodzielne przygotowanie.

Jeśli nie jesteś wrażliwy na sól, nie masz wysokiego ciśnienia krwi lub możesz sam przygotować kiszonki, ciesz się licznymi korzyściami zdrowotnymi i chrup kiszonego ogórka.