Przez wieki siemię lniane było cenione ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne. Zapoznaj się z najważniejszymi korzyściami zdrowotnymi.

Siemię lniane jest bardzo zdrowe.

Siemię lniane dostarcza dużą ilość białek, błonnika i zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto jest ważnym źródłem witaminy B1 i magnezu. Udowodniono, że kwasy tłuszczowe omega-3 na bazie roślin są korzystne dla serca i zmniejszają ryzyko udaru.

Nasiona lnu zawierają grupę składników odżywczych, zwanych lignanami, które mają silne właściwości antyoksydacyjne i estrogenowe. Mogą zapobiegać rakowi piersi i prostaty i innym typom.

Ponadto są bogate w błonnik pokarmowy, ułatwiający wypróżnianie i regulujący układ trawienny. Mogą obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Są dobrym źródłem białka roślinnego, dlatego są chętnie wybierane przez wegetarian. Nasiona lnu mogą też pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Zmniejszają uczucie głodu, co jest niezwykle ważne podczas odchudzania.

Jak włączyć siemię lniane do diety?

Nasiona lnu lub olej lniany można śmiało dodawać do wielu potraw. Spróbuj następujących metod:

  • dodaj do wody i wypij,
  • zastosuj olej lniany jako dressing do sałatek,
  • posyp zmielonymi nasionami lnu płatki śniadaniowe,
  • dodaj do ulubionego jogurtu,
  • dodaj do ciasteczek, muffinów, chleba lub innych wypieków,
  • może zastąpić jajko w niektórych potrawach,
  • dodaj je do pasztecików mięsnych.

Wskazówki – jak dodać siemię lniane do diety?

Zmielone nasiona lnu zapewniają największe korzyści zdrowotne. Jeśli używasz olej lniany, pamiętaj, aby przechowywać go w butelkach w chłodnym, ciemnym miejscu. Jest bowiem wrażliwy na ciepło i światło, takim jak szafka kuchenna. Gotuj w niskim temperaturze, aby zachować jego właściwości odżywcze. Warto zauważyć, że olej lniany zawiera więcej kwasów tłuszczowych niż zwykłe nasiona lnu. Jedna łyżka zmielonych nasion lnu zawiera 1,6 grama, podczas gdy jedna łyżka oleju lnianego zawiera 7 gramów. Badania wykazały, że już jedna łyżka zmielonych nasion lnu zapewnia cenne właściwości odżywcze.

Polecane artykuły