Gluten – czyli ten składnik żywności, który u wielu z nas może prowadzić do dysbiotycznej zmiany funkcjonowania jelit. Czy moda na niejedzenie glutenu jest tylko modą, czy to już powoli staje się rzeczywistością? Trzeba zapomnieć o modzie, niestety ilość problemów związanych z glutenem systematycznie rośnie.

Wyróżniamy 3 choroby z występowaniem wrażliwości na gluten. Pierwszą jest celiakia czyli inaczej choroba trzewna. Celiakię możemy podzielić na pełno i skąpo objawową. Jest to choroba genetyczna i stosunkowo rzadka. Drugą chorobą, której ilość systematycznie wzrasta jest nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, a trzecia to alergia na pszenicę.

Wszystkie te trzy jednostki chorobowe stanowią o tym, że ilość problemów z glutenem rzeczywiście w tej chwili systematycznie rośnie.

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten jest chorobą, która może nas spotkać w każdym wieku. Najstarsza Polska pacjentka zachorowała na tą chorobę w wieku 82 lat, a po raz pierwszy tą chorobę zdiagnozowano w Wielkiej Brytanii w latach 80.

Celiakia jest stosunkowo rzadką chorobą genetyczną, która ujawnia się u dzieci między 6 a 24 miesiącem życia. Objawy celiakii są bardzo specyficzne zwykle dotyczą przewodu pokarmowego i są związane z bólem po spożyciu produktów zawierających gluten, z biegunką, wymiotami. Kolejnymi objawami jest zahamowanie wzrostu i rozwoju. Niestety dosyć przykrym objawem celiakii mogą być także zaburzenia neurologiczne, a więc zmiany funkcjonowania mózgu pod wpływem jedzenia produktów zawierających gluten.

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten jest chorobą, która może ujawnić się w znacznie późniejszym wieku. W odróżnieniu od celiakii, objawy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten mogą być bardzo mało specyficzne.

Do najczęstszych objawów nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten należą:

  • zaburzenia funkcjonowania mózgu;
  • zaburzenia kostnienia;
  • zaburzenia płodności;
  • niektóre typy nowotworów;
  • choroby autoimmunologiczne.

W zaburzeniach funkcjonowania mózgu wymienia się depresję, czy też zmiany funkcjonowania nastroju i organizmu po spożyciu produktów zawierających gluten.

Właśnie z powodu swoich mało specyficznych objawów nieceliakalna nadwrażliwość na gluten jest chorobą bardzo trudną do poprawnego zdiagnozowania. W Stanach Zjednoczonych na poprawną diagnostykę czekamy 12 lat, a w Polsce nikt tych badań nie robi, dlatego część z nas ma tą chorobę i wcale o tym nie wie. Dlatego warto sprawdzać objawy, które wymienione zostały wcześniej, trzeba się zastanowić czy nie mamy problemów właśnie z glutenem.

Gluten – kłopotliwe białko

Czy gluten jest szkodliwy

Dlaczego gluten może być rozpatrywany jako białko kłopotliwe dla człowieka. Powodów jest kilka: gluten znalazł się w naszej diecie stosunkowo za późno. Człowiek spotkał się z glutenem, dopiero ok. 10 000 lat temu. Gluten, który spożywamy we współczesnej pszenicy czy zbożach, nie jest tym glutenem, z którym spotkaliśmy się te 10 tyś. lat temu. Tamten gluten był znacznie uboższy w białko, które stanowi o toksycznych właściwościach glutenu. W wielu współczesnych procesach technologicznych gluten jest dorzucany do produktów, w których kiedyś glutenu nie było.

W chwili obecnej gluten znajdujemy jako wypełniacz w produktach mlecznych czy wędlinach, a kiedyś ten gluten znajdowaliśmy tylko w produktach wykonanych z pszenicy.

Lista produktów bezglutenowych

Kolejnym powodem dla, którego toksyczność glutenu wzrasta, są same technologie procesu uprawy roślin zbożowych. Wydaje się, że niektóre z zabiegów technologicznych, takich jak np. dosuszanie zboża na polu, może potęgować niekorzystne działanie glutenu.

Jest też druga strona medalu, Już teraz rynek produktów bezglutenowych jest wart wiele miliardów dolarów, a jego wartość będzie systematycznie rosła, wobec tego zastanówmy się przechodząc na dietę bezglutenową czy na pewno jej potrzebujemy. W tym celu warto wykonać badania diagnostyczne, które obejmują badania genetyczne, serologiczne i czasami także badania kosmków jelitowych.