Uwielbiasz pączki? Zrób je z tego przepisu, a nie będziesz mogła się oprzeć aby sięgnąć po kolejnego.
Pączki ze sklepu odstawisz na bok, dlatego, że są suche i twarde. Od czasu kiedy dostałam przepis, przygotowujemy nasze pączki w domu z przyjemnością. Są przepyszne!
Składniki
- 50 g masła
- 500 g zwykłej mąki
- 120 ml mleka
- 100 g cukru
- 10 g suchych drożdży
- 2 jajka
- cukier puder
- 125 g masła do smarowania
- kawałki czekolady
- skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania pączków:
Do miski dodaj drożdże oraz chłodne mleko następnie wszystko wymieszaj. Odczekaj chwilę a w międzyczasie wymieszaj jajka, mąkę, masło, cukier i odrobinę skórki pomarańczowej.
Wymieszaj wszystko razem.
Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu, aby dobrze wyrosło. Pączki będą bardziej puszyste im dłużej zostawisz ciasto do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodaj kawałeczki czekolady do ciasta i wymieszaj.
Z ciasta wytnij okręgi tak jak pokazano to na zdjęciu wyżej.
Rozgrzej piekarnik do 180 °C, gdy temperatura zostanie osiągnięta, pączki wyłóż na blaszkę do pieczenia.
Pączki należy piec od 25 do 30 minut aż się zarumienią.
Uwielbiam te pączki za to że nie są tłuste – Ty również je też!
Podziel się przepisem z przyjaciółmi – niech każdy skosztuje te przepyszne pączki!