Uwielbiasz pączki? Zrób je z tego przepisu, a nie będziesz mogła się oprzeć aby sięgnąć po kolejnego.

Pączki ze sklepu odstawisz na bok, dlatego, że są suche i twarde. Od czasu kiedy dostałam przepis, przygotowujemy nasze pączki w domu z przyjemnością. Są przepyszne!

Składniki 

  • 50 g masła
  • 500 g zwykłej mąki
  • 120 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 10 g suchych drożdży
  • 2 jajka
  • cukier puder
  • 125 g masła do smarowania
  • kawałki czekolady
  • skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania pączków:

Do miski dodaj drożdże oraz chłodne mleko następnie wszystko wymieszaj. Odczekaj chwilę a w międzyczasie wymieszaj jajka, mąkę, masło, cukier i odrobinę skórki pomarańczowej.

Wymieszaj wszystko razem.

Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu, aby dobrze wyrosło. Pączki będą bardziej puszyste im dłużej zostawisz ciasto do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodaj kawałeczki czekolady do ciasta i wymieszaj.

Z ciasta wytnij okręgi tak jak pokazano to na zdjęciu wyżej.

Rozgrzej piekarnik do 180 °C, gdy temperatura zostanie osiągnięta, pączki wyłóż na blaszkę do pieczenia.

Pączki należy piec od 25 do 30 minut aż się zarumienią.

Uwielbiam te pączki za to że nie są tłuste – Ty również je też!

Podziel się przepisem z przyjaciółmi – niech każdy skosztuje te przepyszne pączki!