W Oxfordzie prowadzono pięcioletnie badania na temat wpływu spożywania regularnie mięsa z kurczaka na rozwój raka. Naukowcy dowiedli, iż istnieje związek pomiędzy jedzeniem drobiu a trzema nowotworami.

Jakie są konsekwencje regularnego spożywania mięsa z kurczaka?

Ludzie, którzy sięgają dość często w swojej kuchni po kurczaka, zwiększają przez to możliwość na zachorowanie na trzech rodzajów raka. Badacze z Uniwersytetu w Oxfrodzie przeprowadzili badania na ponad 475 tysięcy Brytyjczyków w przedziale wiekowym od 37 do 73 lat. Obserwowali ich stan zdrowia przez pięć lat. Wynik okazał się szokujący. U ponad 23 tysięcy badanych zdiagnozowano w tym czasie nowotwory. Najczęściej były to czerniaki, chłoniak nieziarniczny, nowotwory prostaty.

Należy zaznaczyć, że badani prócz drobiu sięgali także po mięso czerwone. Istotną informacją jest, że badani nie jedli wyłącznie drobiu, ale także mięso czerwone. Co istotne, w badaniach nie brano pod uwagę sposobu przyrządzania mięsa.

Doktor Penny Adams zauważa, że występuje związek między jedzeniem mięsa kurczaka a występowaniem nowotworów. Co nie oznacza, że jedzenie drobiu powoduje raka. W swoim raporcie wprowadzono wzmiankę o potrzebie przeprowadzenia dalszych badań nad związkiem jedzenia drobiu, a zachorowaniem na nowotwór.

kurczak z grilla szkodliwy

Oto kraje, w których spożywa się najwięcej mięsa

Z roku na rok konsumpcja mięsa wzrasta. I choć wiele osób deklaruje ograniczenie go ze swojej diety lub nawet całkowite wyeliminowanie, większość nie wyobraża sobie posiłków bez niego. W ostatnich latach intensywnie wzrosło globalne spożycie mięsa. Wiąże się to z bogaceniem się społeczeństwa. Stany Zjednoczone, Nowa Zelandia, Australia i Argentyna to kraje, w których spożywa się i produkuje najwięcej mięsa. Według licznych danych, przeciętna osoba w tych krajach zjada ponad 100 kg mięsa rocznie. W Europie Zachodniej z kolei spożywa się jej ok. 80-90 kg na osobę.

Są również kraje, w których potrawa mięsna uchodzi za luksus. Należy do nich Etiopia – jest to zaledwie 7 kg na osobę, Rwanda – tylko o kilogram więcej i Nigeria – 9 kg.

Ile mięsa zjadają Polacy?

Przeciętny Polak zjada rocznie ok. 40,5 kg wieprzowiny, 30 kg drobiu i 2,2 kg wołowiny. Są to dane z Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.