Choroby serca, rak i nadwaga wszystko to może zostać zlikwidowane. Nie każdy w to może uwierzyć, ale w takich czasach, gdzie istnieje mnóstwo chorób cywilizacyjnych , leków jest coraz więcej, a są one coraz droższe- zbawieniem może okazać się zwykła kapusta. Ma ona znakomite działanie dla naszego zdrowia, a kiedy kapustę ukisimy to działanie ma jeszcze lepsze. Powstaje wówczas prawdziwa bomba witaminowa.
Kiszoną kapustę uzyskujemy poprzez fermentację w których udział biorą szczepy bakterii Pediococcus, Lactobacillus oraz Leuconostoc. Obecność w kapuście kwasu mlekowego sprawia że jest ona mocno kwaśna i trwała w przechowywaniu.
Cechy zdrowotne kapusty
Działa antynowotworowo: Kapusta kiszona posiada silne przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki, a te są przyczyną rozwoju komórek rakowych. Kapusta zawiera wiele związków chemicznych (indoli), które pomagają w leczeniu raka piersi, jajników, prostaty oraz macicy.
Wzmacnia serce: Błonnik którego jest dużo w kapuście sprawia że działa wspomagająco na serce, zmniejszając ryzyko zawału oraz udaru.
Ułatwia odchudzanie: Ma niewiele kalorii, w 100g kapusty mamy tylko 20 kalorii. Kapusta pozytywnie wpływa na układ trawienny, przez co wspomaga odchudzanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Poprawia odporność: Poprzez zawartość ogromnej dawki witaminy C bo aż 35 mg na 100g- a także dużą ilość witaminy A, witaminę E, K a także rutynę. Zawiera także wapń, magnez, potas kwas foliowy oraz żelazo.
Leczy wrzody: Picie soku z kapusty pozytywnie wpływa na żołądek, pijąc sok z kapusty kiszonej leczy wrzody.
Przygotowanie kapusty kiszonej
Składniki:
- główka kapusty,
- 1 cebula,
- 4 liście laurowe,
- 1 łyżka soli.
Przygotowanie:
- Kapustę drobno posiekać nożem bądź w szatkownicy, można też zetrzeć na tarce
- Włożyć poszatkowaną kapustę do miski oraz dodać 1 łyżkę soli (najlepiej do przetworów).
- Odstawić kapustę na 3 godziny aż będzie miękka oraz jej objętość się zmniejszy.
- Kiedy kapusta będzie już miękka należy ją przełożyć do dużego słoika oraz mocno ją ugnieść.
- Następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz liście laurowe
- Kapusta po 7 dniach jest już gotowa do spożycia!