Choroby serca, rak i nadwaga wszystko to może zostać zlikwidowane. Nie każdy w to może uwierzyć, ale w takich czasach, gdzie istnieje mnóstwo chorób cywilizacyjnych , leków jest coraz więcej, a są one coraz droższe- zbawieniem może okazać się zwykła kapusta. Ma ona znakomite działanie dla naszego zdrowia, a kiedy kapustę ukisimy to działanie ma jeszcze lepsze. Powstaje wówczas prawdziwa bomba witaminowa.

Kiszoną kapustę uzyskujemy poprzez fermentację w których udział biorą szczepy bakterii Pediococcus, Lactobacillus oraz Leuconostoc. Obecność w kapuście kwasu mlekowego sprawia że jest ona mocno kwaśna i trwała w przechowywaniu.

Cechy zdrowotne kapusty

Działa antynowotworowo: Kapusta kiszona posiada silne przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki, a te są przyczyną rozwoju komórek rakowych. Kapusta zawiera wiele związków chemicznych (indoli), które pomagają w leczeniu raka piersi, jajników, prostaty oraz macicy.

Wzmacnia serce: Błonnik którego jest dużo w kapuście sprawia że działa wspomagająco na serce, zmniejszając ryzyko zawału oraz udaru.

Ułatwia odchudzanie: Ma niewiele kalorii, w 100g kapusty mamy tylko 20 kalorii. Kapusta pozytywnie wpływa na układ trawienny, przez co wspomaga odchudzanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Poprawia odporność: Poprzez zawartość ogromnej dawki witaminy C bo aż 35 mg na 100g- a także dużą ilość witaminy A, witaminę E, K a także rutynę. Zawiera także wapń, magnez, potas kwas foliowy oraz żelazo.

Leczy wrzody: Picie soku z kapusty pozytywnie wpływa na żołądek, pijąc sok z kapusty kiszonej leczy wrzody.

Przygotowanie kapusty kiszonej

Przygotowanie kapusty kiszonej

Składniki:

  • główka kapusty,
  • 1 cebula,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Kapustę drobno posiekać nożem bądź w szatkownicy, można też zetrzeć na tarce
  2. Włożyć poszatkowaną kapustę do miski oraz dodać 1 łyżkę soli (najlepiej do przetworów).
  3. Odstawić kapustę na 3 godziny aż będzie miękka oraz jej objętość się zmniejszy.
  4. Kiedy kapusta będzie już miękka należy ją przełożyć do dużego słoika oraz mocno ją ugnieść.
  5. Następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz liście laurowe
  6. Kapusta po 7 dniach jest już gotowa do spożycia!

Aż ślinka cieknie! Podziel się ze znajomymi przepisem na pyszną domową i zdrową kapustę!

Polecane artykuły