Nazywany jest przez grzybiarzy różnie: czerwononóżka, gniewus, ceglak. Jego prawdziwa nazwa to borowik ceglastopory. W budowie jest niemalże identyczny jak borowik szlachetny, jednak jego kolor odstrasza nie jednego grzybiarza.

Kapelusz jest cały w zamszowej, brązowej skórce. Spód i trzonek jest zaś czerwony. Co ciekawe, po przekrojeniu zmienia kolor na granatowy.

Borowik ceglastopory

Podczas grzybobrania potrafi zamącić w głowie nie jednemu zbieraczowi. Wielu zastanawia się czy jest to grzyb jadalny, czy też nie. Borowik ceglastopory jest grzybem jadalnym i w dodatku bardzo, ale to bardzo smacznym. Różni się znacznie w smaku od zwykłego borowika, ma bowiem intensywnie orzechowy smak. Po jego obróbce zasiniały trzonek powraca do jasnożółtego koloru.

Uwaga! Nadaje się do zjedzenia dopiero po ugotowaniu. Zjedzony na surowo może wywołać problemy żołądkowe. Jego wadą jest to, że wyglądem przypomina bardzo borowika szatańskiego, od którego lepiej trzymać się z daleka. Trzonek trującego borowika jest o wiele mocniej czerwony, a kapelusz zaś dużo jaśniejszy.

Na zdjęciu widoczny od lewej borowik ceglastopory i borowik szatański

borowik szatański

Jak najlepiej smakuje borowik ceglastopory?

Wymaga takiej samej obróbki, co szlachetny borowik. W każdej postaci będzie smakować idealnie: marynowany, smażony, duszony, czy też gotowany.

borowik szlachetny

Smakuje wybornie w postaci zupy krem. Oto przepis:

Składniki:

  • 250 g suszonych borowików ceglastoporych
  • 1 litr rosołu
  • 1 szklanka wody
  • 2-3 niewielkie ziemniaki
  • 1 por
  • Łyżka masła
  • Garstka natki pietruszki
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Grzyby należy namoczyć w ciepłej wodzie przez mniej więcej godzinę. Pokrojonego w plasterki pora dusimy na rozgrzanym maśle. Obrane i pokrojone w plastry ziemniaki dodajemy do pora. Przez moment smażymy. Odsączone grzyby kroimy na małe kawałki i również dodajemy do pora i ziemniaków. Następnie wykorzystujemy wodę, w której moczyły się grzyby i także wlewamy do składników, cedząc przez sitko. Wszystko doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą, a następnie wrzucamy całość do rosołu, gotując do momentu, aż ziemniaki będą odpowiednio miękkie. Całość miksujemy. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany i posiekaną natkę pietruszki. Zupa krem z borowików idealnie komponuje się z grzankami, groszkami ptysiowymi lub makaronem.

krem z borowików



Duszone grzyby ze śmietaną

Potrzebujesz:

  • 500 g borowików ceglastoporych
  • 1 cebulę
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżkę masła
  • Szklankę wrzątku
  • 150 ml śmietany (może być 18% lub 30%)
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Oczyszczone borowiki, cebulę i czosnek kroimy. Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę, dodajemy czosnek, a na końcu grzyby. Zalewamy wszystko wrzącą wodą, przyprawiamy i dusimy na małym ogniu przez około pół godziny. Zaprawiamy. Dusimy jeszcze przez moment, aby sos zgęstniał.

Świetnie smakuje z makaronem, kopytkami, kluskami śląskimi, grillowanymi polędwiczkami i ziemniakami.

SMACZNEGO!

Polecane artykuły