Kotlety z kurczaka to pyszne, najbardziej lubiane i proste do przyrządzenia danie. Subtelny smak mięsa drobiowego, chrupiąca skórka i aromatyczne przyprawy… To danie jest uniwersalne i smakuje wszystkim domownikom. Zwykle kotlety drobiowe smażymy zatapiając je w mące i rozbitym jajku. Czy to jedyny sposób?

Sztuka kulinarna posiada wiele innych metod przyrządzania kotletów drobiowych. Sposób, o którym powiemy niżej, nie musi zawierać jajek, ani mąki. Danie będzie tak samo soczyste, będzie przygotowanie znacznie łatwiej i bez brudzenia rąk, naczyń i całej kuchni.

Składniki

  • kilka piersi z kurczaka (filety)
  • 40 gramów miodu
  • 30 gramów musztardy
  • 30 ml oleju, np. słonecznikowego
  • kilka ząbków czosnku (do smaku)
  • czerwona papryka (słodka lub ostra do smaku)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania

1. Na początku przygotujemy marynatę. Należy wymieszać olej słonecznikowy i miód, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do marynaty dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, ewentualnie drobno posiekany.

2. Opłukane już piersi z kurczaka bardzo dokładnie suszymy papierowym ręcznikiem. Jeśli są za grube, pokroimy je na cieńsze kotlety.

3. Mięso delikatnie tłuczemy w folii, tak się nie porozrywało. Kolejno zalewamy je marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny.

4. Zamarynowane kotleciki układamy obok siebie najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, przez 35 minut.

Kotlety są gotowe!



Podajmy je jako klasyczne kotlety z kurczaka, a więc z ulubioną sałatką lub mizerią. Można je też doprawić pietruszką oraz delikatnym sosem. Warto zwrócić uwagę, że danie jest zdrowsze i lżejsze, niż kotlety smażone.

Podziel się przepisem z przyjaciółmi – polub nasz fanpage na Facebooku i nie zapomnij udostępnić artykułu znajomym!