Kotlety z kurczaka to pyszne, najbardziej lubiane i proste do przyrządzenia danie. Subtelny smak mięsa drobiowego, chrupiąca skórka i aromatyczne przyprawy… To danie jest uniwersalne i smakuje wszystkim domownikom. Zwykle kotlety drobiowe smażymy zatapiając je w mące i rozbitym jajku. Czy to jedyny sposób?
Sztuka kulinarna posiada wiele innych metod przyrządzania kotletów drobiowych. Sposób, o którym powiemy niżej, nie musi zawierać jajek, ani mąki. Danie będzie tak samo soczyste, będzie przygotowanie znacznie łatwiej i bez brudzenia rąk, naczyń i całej kuchni.
Składniki
- kilka piersi z kurczaka (filety)
- 40 gramów miodu
- 30 gramów musztardy
- 30 ml oleju, np. słonecznikowego
- kilka ząbków czosnku (do smaku)
- czerwona papryka (słodka lub ostra do smaku)
- sól
- pieprz
Przygotowanie dania
1. Na początku przygotujemy marynatę. Należy wymieszać olej słonecznikowy i miód, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do marynaty dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, ewentualnie drobno posiekany.
2. Opłukane już piersi z kurczaka bardzo dokładnie suszymy papierowym ręcznikiem. Jeśli są za grube, pokroimy je na cieńsze kotlety.
3. Mięso delikatnie tłuczemy w folii, tak się nie porozrywało. Kolejno zalewamy je marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny.
4. Zamarynowane kotleciki układamy obok siebie najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, przez 35 minut.
Kotlety są gotowe!
Podajmy je jako klasyczne kotlety z kurczaka, a więc z ulubioną sałatką lub mizerią. Można je też doprawić pietruszką oraz delikatnym sosem. Warto zwrócić uwagę, że danie jest zdrowsze i lżejsze, niż kotlety smażone.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi – polub nasz fanpage na Facebooku i nie zapomnij udostępnić artykułu znajomym!