Witamina B6 (zwana też pirydoksyną) odpowiada za funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, który kieruje pracą wszystkich organów w naszym ciele. 

Niedobory witaminy B6 mogą pojawić się po długotrwałej antybiotykoterapii, przy nadmiernym stresie, astmie, celiakii i cukrzycy. Najczęstsze objawy braku tej witaminy to silne bóle głowy, problemy z koncentracją i zasypianiem, a nawet drgawki. Pogarsza się też stan skóry, może pojawić się łupież i wypadanie włosów, a także suchość i pękanie skóry na dłoniach i stopach. Witamina B6 jest niezbędna również do pracy nerek, dlatego jej niedobory prowadzą do kamicy nerkowej. Warto zastosować kuracje ziołową, która uzupełni niedobory pirydoksyny, a Jednocześnie nie obciąży wątroby i żołądka. Dobierz odpowiednia kurację dla siebie (weź pod uwagę przeciwwskazania) i stosuj ją regularnie raz na kwartał.

BAZYLIA

Możesz używać zarówno świeżych, Jak i suszonych liści bazylii. Kuracji naparem nie powinny stosować osoby z nadciśnieniem, po przebytym zawale lub udarze i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Jednak szczypta bazylii w potrawie jest dla nich wskazana.

Jak zrobić napar?

1 łyżeczkę suszu (lub 5 świeżych liści) zalej 1 szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie przecedź i pij po 1/2 szklanki 4 razy dziennie przez 10 dni.

ZARODKI PSZENICY

Są bogate również w magnez i cynk, które poprawiają wchłanianie witaminy B6. Zawierają gluten, dlatego nie powinny ich jeść osoby z celiakią i nadwrażliwością na gluten.

Jak stosować?

2 łyżki zarodków pszenicy (200 g/4,10 zł) – można je kupić w wielu sklepach spożywczych – wsyp do jogurtu, twarogu lub koktajlu owocowego, wymieszaj i zjedz. Stosuj 2 razy dziennie przez 2 tygodnie.

LIŚCIE CZARNEJ PORZECZKI

O tej porze roku dostępne są tylko suszone liście, ale latem skorzystaj również z owoców. Są niewskazane dla osób z nadkwaśnością żołądka i zakrzepowym zapaleniem żył.

Jak zrobić nalewkę?

1 szklankę suszonych liści (50 g/3,80 zł) lub po pół szklanki świeżych liści i owoców wsyp do słoja i zalej 2 szklankami alkoholu 40 proc. Zamknij i odstaw na 14 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Przefiltruj, przelej do butelki i przechowuj w ciemnej szafce do roku. Pij po 1 łyżce 2 razy dziennie przez 2 tygodnie.

Wspieraj nasz portal - UDOSTĘPNIAJ