Każdy z nas wie, że czerwona kapusta wyśmienicie sprawdza się w walce o piękną sylwetkę. Zawiera witaminy, jest niskokaloryczna, antyoksydanty ma składniki zawierające właściwości przeciw zapalne.
Lecz to nie wszystko!
Kapusta w walce z nowotworami
Badania udowodniły, że spożywanie czerwonej kapusty minimum raz w tygodniu, obniży prawdopodobieństwo raka jelita o 63%! W dodatku stymuluje system immunologiczny, zabije również wirusy i bakterie, a także oczyści krew i ochroni ją przed wieloma infekcjami!
Jeśli będziemy częściej sięgać po czerwoną kapustę, tym zainicjujemy mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory i zwiększymy odporność naszego organizmu.
Wiele wybranych warzyw z rodzin kapustnych skuteczne zadziała w walce ze stanami zapalnymi. Natomiast czerwona kapusta to prawdziwy cud! Jej właściwości przeciwzapalne są nieprześcignione z żadną inną rośliną w tym gatunku. Hamuje ona choroby immunologiczne, przewlekłe infekcje i stany zapalne, oraz powstawanie i rozprzestrzenianie się zmian nowotworowych. Nasze komórki mają znacznie więcej siły by zwalczyć nieproszonych gości, a ciało nie podda się tak łatwo chorobom.
Czas na jedzenie!
W jaki sposób przygotować czerwoną kapustę by zachować jak najwięcej z jej prozdrowotnych właściwości? Najlepiej lekką podgotowaną lub na surowo. Można także przyrządzić ją w parowarze. Najważniejsze jest to, by jej nie smażyć!
Podzielcie się Waszymi przepisami na czerwoną kapustę! Chcemy przyrządzać ją coraz to częściej i Wy także powinniście to zrobić!