Poznajcie prosty do zrobienia przepis na szybkie i pyszne ciasto czekoladowe.
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 100 g dobrej czekolady deserowej
- 80 dag masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 150 g mąki
POLEWA DO CIASTA
- • 100 g czekolady deserowej
- • 50 g masła
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Przygotuj tortownicę o średnicy 21 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do ok. 180 stopni. Masło pokrój i włóż do rondelka, dodaj drobne kosteczki czekolady i podgrzej na małym ogniu cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia się składników i uzyskania gładkiej jednolitej masy. Następnie masę odstaw z ognia, wlej mleko i zmieszaj.
Jajka ubijaj z cukrem aż do momentu uzyskania puszystej masy. Do miski wrzuć posiekaną mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj puszystą masę z jajek oraz cukru do masy czekoladowej, wszystko zmiksuj koniecznie na małych obrotach (możesz to zrobić ręcznie mieszając dotąd aż składniki dobrze się ze sobą połączą).
Przygotowanie ciasto wsadź do tortownicy i wstaw na 40 minut do piekarnika (po tym czasie możemy sprawdzić ciasto patyczkiem, czy nie oblepia się i w razie potrzeby podpiec jeszcze chwilę).
Upieczone ciasto trzeba odstawić do ostudzenia i po 25 minutach wyjąć z formy.
Przygotowaną czekoladę razem z masłem włóż do rondelka i podgrzej na małym ogniu, aż składniki się roztopią. Po ściągnięciu z ognia polej od razu ciasto.
Ciasto możesz podawać z gałką lodów waniliowych, aby było jeszcze smaczniejsze!
Smacznego! Podziel się tym przepysznym przepisem ze znajomymi!