Któż z nas nie marzy o przepisie na eliksir dodający energii lepiej niż mocna kawa? Czasami kawa okazuje się niewystarczająca, gdy czekają codzienne obowiązki… Jednakże, udało nam się go zdobyć – to napar z popularnej rośliny, zazwyczaj kojarzącej się z przyprawą do rosołu niż ziołowym naparem, który jednakże działa pobudzająco jak nic innego i stawia na nogi.

Właściwości i dobroczynne działanie ziół są znane od wieków. Odpowiednio dobrane, te cenne rośliny potrafią dodać sił i witalności, odmłodzić ciało i ducha oraz złagodzić nieprzyjemne dolegliwości. Podobnie jak w przypadku tego naparu – wypicie go rano pozwoli na pozbycie się zmęczenia na cały dzień. Z jakich składników powstaje ta cudowna ziołowa mikstura? Jak ją przyrządzić? Podpowiadamy.

Które zioła i przyprawy dodają sił i witalności?

Wśród roślin powszechnie stosowanych w naszych kuchniach, szczególne miejsce zajmują przyprawy do zup, takie jak liść laurowy, ziele angielskie czy lubczyk. Jednakże, właściwości lubczyku, o którym mowa w tytule tego artykułu, są o wiele bardziej uniwersalne niż jedynie dodawanie smaku i aromatu potrawom. Te ciemnozielone liście, podobne do liści selera, spożywane w postaci naparu, wspierają organizm na wielu polach.

Dlatego, jeśli brakuje wam sił do wykonywania codziennych obowiązków, gnębią was chrypka czy wzdęcia – nie wahajcie się sięgnąć po suszony lub świeży lubczyk. Zdobędziecie mnóstwo korzyści dla zdrowia.

Jakie są właściwości naparu z lubczyku?

Właściwości naparu z lubczyku

Najskuteczniejszym sposobem na skorzystanie z cennych właściwości lubczyku jest przygotowywanie aromatycznego naparu z tej rośliny. Jakie są właściwości takiego naparu? Rozluźnia jelita, eliminuje wzdęcia, działa przeciwzapalnie oraz wspaniale pobudza, dodając nam wigoru do pracy fizycznej i umysłowej. Wystarczy wypić szklankę naparu każdego ranka, a nie będzie potrzeby sięgania po kawę na rozruch.

Jak przygotować napar z lubczyku?

Przygotowanie naparu z lubczyku jest banalnie proste, szczególnie dla miłośników herbaty liściastej lub tych z Was, którzy lubią sobie parzyć wszelakie ziółka. Potrzebujecie jedynie:

  • 1 łyżkę suszonych liści lubczyku
  • 1 szklankę wrzącej wody

Łyżkę suszonych liści lubczyku zalewamy szklanką wrzątku, parzymy pod przykryciem przez około 15 minut, przecedzamy, a następnie pijemy (najlepiej rano).

Inne sposoby na wykorzystanie lubczyku w kuchni

Zupa lubczykowa – potrzebne składniki:

  • 1 por, pokrojony w półplasterki
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1/2 selera, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Pokrojone warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy suszony lubczyk, sól i pieprz. Następnie zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę i miksujemy zupę na gładki krem. Możemy podać z chrupiącymi grzankami.

Sos z lubczyku do mięsa – potrzebne składniki:

  • 1/2 szklanki posiekanych liści lubczyku
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Możemy podać go do pieczonego mięsa.

Kuleczki mięsne z lubczykiem – potrzebne składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki posiekanych liści lubczyku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, posiekanym lubczykiem, solą i pieprzem. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kuleczki na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi warzywami i sosem lubczykowym.

Zachęcamy do udostępnienia naszego artykułu o korzystnych właściwościach naparu z lubczyku, który pobudza i dodaje energii. Podziel się nim ze swoimi znajomymi!

Więcej z kategorii: Zioła