Jak pokazują najnowsze badania, częste spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia może w przyszłości uchronić nas przed chorobami takimi jak rak jelita grubego i rak piersi. Ponadto oliwa z oliwek ma niezwykle pozytywne działanie na nasz układ odpornościowy.

Oliwa z oliwek extra virgin

W krajach śródziemnomorskich oliwa z oliwek należy do tłuszczy, które znacznie częściej wykorzystuje się w kuchni niż masło. Według aktualnych badań, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ma rewelacyjnie działanie na nasz układ odpornościowy. Dlatego warto po nią sięgać szczególnie w okresie zachorowań.

oliwa z oliwek

Badania, które prowadził Departament Rolnictwa USA, dowodzą, że oliwa z pierwszego tłoczenia wpływa korzystnie na nasz organizm. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które są bogate w witaminy E i K. Mają działanie, które chroni nasz organizm przed rodnikami beztlenowymi. Najlepsza i pełnowartościowa oliwa z oliwek to ta, która jest z pierwszego tłoczenia. Powinna być szczelnie zamknięta oraz przechowywana w szklanej i ciemnej butelce, najlepiej w miejscu, gdzie nie dociera światło, ponieważ jej wartości mogą zmienić się pod jego wpływem. Najlepszym miejscem będzie lodówka bądź szafka kuchenna.

Oliwa z oliwek i jej korzyści zdrowotne

Oliwa z oliwek jak wspomniano wyżej, działa nie tylko wspaniale na nasz układ odpornościowy, ale przede wszystkim niszczy komórki nowotworowe. Naukowcy dowiedli, że częste sięganie po oliwę, powoduje spadek liczby zachorowań na raka jelita grubego, piersi i prostaty. Jak pokazują badania umieszczone w Annals of Oncology, zawarty w oliwie kwas oleinowy osłabia geny rakowe, które dotyczą w 25-30 proc. wszystkich przypadków raka piersi.

 

Oliwa z oliwek ma działanie podobne do ibuprofenu!

Ponadto oliwa z oliwek ma działanie przeciwzapalne, ponieważ zawiera związek fenolowy tzw. oleokantal, który niszczy komórki rakowe. Co więcej, udowodniono, że jeśli codziennie będziemy spożywać jedną łyżkę oliwy, możemy w ten sposób uniknąć wszelakich dolegliwości bólowych, natomiast, jeśli sięgniesz po 4 łyżki tego oleju, uzyskasz podobne działanie jak w przypadku zażycia ibuprofenu!

oliwa z oliwek właściwości

Mimo, że oliwa z oliwek działa tak samo jak i ibuprofen, zupełnie w inny sposób wpływa na nasz organizm. Jak twierdzą naukowcy podczas zażywania ibuprofenu nasz układ pokarmowy może zostać uszkodzony, natomiast podczas spożywania oliwy z oliwek, nie zauważono takiego oddziaływania. Gorzki posmak, który szczypie w gardło podczas spożycia oliwy, wiąże się z występowaniem w niej oleokantalu.

Oliwa extra virgin pomocna w walce z cukrzycą

Spożywanie oliwy z oliwek zaleca się szczególnie osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ dobrej jakości oliwa reguluje poziom insuliny i cukru we krwi.