Czy istnieje odpowiednia dieta, która wpłynie na lepszą pracę naszego mózgu? Okazuje się, że tak! Ponad 40 lat temu badania dowiodły, że istnieje ścisły związek między zdolnościami umysłowymi a dostarczaniem organizmowi składników mineralnych i witamin.  Dieta dla mózgu to ważna kwestia, którą musisz poznać.

Czy to jak się odżywiamy może mieć wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu? Owszem! Dieta wpływa na naszą pamięć oraz koncentrację. To właśnie pokarm, który spożywamy pobudza do działania setki mechanizmów, które są odpowiedzialne za intelektualne funkcje naszego mózgu. Stymuluje produkcję enzymów, hormonów i chemicznych substancji tzw. neuroprzekaźników, które odgrywają olbrzymią rolę w procesach zapamiętywania i przypominania. To substancje chemiczne, które wysyłają sygnały pomiędzy komórkami nerwowymi – neuronami. Bez nich nie mogłyby się odbyć takie procesy jak kojarzenie, myślenie czy też przyswajanie wiedzy.

Węglowodany złożone dietą naszego mózgu

Węglowodany złożone

Mózg bez przerwy odbiera, przetwarza i przesyła miliony informacji. Choć niewielki (u osoby dorosłej 2 proc. masy ciała), jest bardzo energochłonny. Zużywa aż 20-25 proc. energii dostarczanej organizmowi, a w życiu płodowym ponad połowę! Jego główny pokarm to tlen i glukoza.

Ponad połowę krążącej we krwi glukozy pobiera sam mózg. Reszta zaspokaja zapotrzebowanie innych komórek, również komórek nerwowych i zamienia je na energię. Brak tlenu i glukozy powoduje, że obumierają już po 10-15 minutach. Wiadomo, że węglowodany są źródłem glukozy.

Jednak czy oznacza to, że mamy spożywać w nadmiarze cukier, aby odżywić nasz mózg?

Cukier momentalnie przenika do krwi, bowiem nie jest trawiony. Ale stanowi potężną bombę kaloryczną, a co się z tym wiąże spore utrudnienie dla naszej trzustki, ponieważ aby zagospodarować taką dawkę cukru, musi ona wytworzyć ogromna ilość insuliny. Jeżeli natomiast organizm nie potrzebuje zbyt wiele energii, cukier odkłada się w zapasowy tłuszcz.
Z węglowodanami złożonymi wygląda to nieco inaczej. Można je znaleźć w nasionach, ziarnach zbóż, mące z pełnego przemiału, niełuskanym ryżu, kaszach, ziemniakach, fasoli i soczewicy. Są trawione znacznie dłużej, przez co cukier przenika stopniowo do krwi i organizm może go dobrze wykorzystać. Ponadto węglowodany złożone zawierają mnóstwo witamin, błonnika oraz minerałów, które są niezbędne do właściwego wykorzystania wszystkich składników odżywczych.

Witaminy i minerały jako dieta naszego mózgu

Witaminy i minerały jako dieta naszego mózgu

Niezwykle ważne dla rozwoju umysłowego są witaminy z grupy B oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których najwięcej znajduje się w rybach i olejach.

Odpowiedzialnymi za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego są witaminy z grupy B, a zwłaszcza cholina (witamina B4) i niacyna (B3, inaczej PP). Można odnaleźć je w soi i w pieczywie z pełnego przemiału. Niedobór witaminy B3 powoduje m.in. osłabienie pamięci, kłopoty z koncentracją i kojarzeniem oraz bezsenność. Większe zapotrzebowanie na te składniki mają osoby, które częściej sięgają po słodycze i pijące alkohol.

Niacynę odnaleźć można w tuńczyku, wątrobie, mięsie indyka, pełnym ziarnie zbóż, suchej fasoli i grochu, nasionach słonecznika i orzeszkach ziemnych.

Najlepszym źródłem choliny jest lecytyna. Potrzebna do powstania jednego z neuroprzekaźników – acetylocholiny. Wpływa znacznie na poprawę pamięci. Jej niedobór powoduje ospałość, demencję oraz spadek zdolności pamięciowych. Lecytyna występuje w orzeszkach ziemnych, soi i kiełkach pszenicy. Można ją także kupić w aptece.

Żelazo jest nośnikiem tlenu. Występuje w orzechach, roślinach strączkowych, owocach pestkowych, warzywach liściastych i rodzynkach. Jego niedobór powoduje zaburzenia zdolności rozumowania i uczenia się.

Cynk, występuje obficie w pestkach dyni i w ostrygach. Co ciekawe znajduje się go więcej w organizmach dzieci o wybitnej inteligencji.

Magnez bierze udział w produkcji enzymów, które współpracują z witaminami B1 i B6. Tak jak wapń przewodzi impulsy nerwowo-mięśniowe. Ponadto chroni nasz mózg przed metalami ciężkimi. Niestety jest wypłukiwany przez kawę i alkohol oraz niszczony przez nikotynę. Ponieważ jest ciężko przyswajany, warto sięgać po niego również w tabletkach.

Potas doskonale poprawia dotlenienie mózgu. Odnaleźć go można w winogronie, bananach, pomarańczach, morelach, awokado, melonach, nektarynkach, brzoskwiniach, pomidorach i ziemniakach.

Fosfor zwiększa inteligencję, dodaje sił witalnych, poprawia nastrój. Wpływa na naszą pamięć. Odnaleźć go można w rybach.

Kwas linolowy (CLA) występuje w tłuszczach rybnych i roślinnych. Jego niedobór powoduje osłabienie koncentracji, utratę pamięci, apatię, a nawet halucynacje.



Pamiętaj koniecznie o przestrzeganiu tych nawyków

  • Spożywaj codziennie ciemne pieczywo razowe i produkty z pełnego ziarna (np. brązowy ryż).
  • Często sięgaj po owoce i warzywa
  • Pamiętaj o tłuszczach rybnych i roślinnych.
  • Pij dużo wody mineralnej – wspomaga przemiany biochemiczne w mózgu.
  • Bądź aktywny, ćwicz, a przynajmniej spaceruj! Spędzaj czas na świeżym powietrzu.
  • Wzbogacisz krew w tlen, która go dostarczy mózgowi. Jeśli odżywiasz się zdrowo, ale jesteś mało aktywny, pamiętaj, że bez dostatecznej odpowiedniej ilości tlenu nie poprawisz sprawnego funkcjonowania pamięci. Brak tlenu zabija szare komórki, które się nie odradzają.
  • Pamiętaj o wysypianiu się. Już 72 godziny bez snu wyniszczają mózg.

Popraw myślenie, wprowadzając do diety te produkty

  • Siemię lniane, czyli nasiona lnu, to najbogatsze źródło lecytyny, cynku i cennych kwasów tłuszczowych omega-3.
  • Dynia zawiera błonnik, fosfor, potas, wapń i magnez oraz nieco witamin C i z grupy B. Jej cennymi składnikami są też kwasy: pantotenowy, asparginowy i nikotynowy. Sprawiają, że umysł pracuje na wysokich obrotach, polepsza się pamięć i zdolność koncentracji. Pestki dyni pomagają usuwać toksyny i działają zbawiennie na system nerwowy.
  • Winogrona usprawniają proces dotlenienia mózgu i zwiększają chłonność umysłu. Oprócz potasu zawierają żelazo i magnez oraz sporo witamin, m.in. niacynę.
  • Śliwki zawierają usprawniający krążenie potas, błonnik pomagający się pozbyć toksyn oraz witaminy B1 i B3, które łagodzą stres i korzystnie wpływają na pracę mózgu.
  • Warto też sięgnąć po preparaty z żeńszeniem i miłorzębem. I nie zapominajmy, że zielona herbata ożywia lepiej niż kawa.

Koniecznie unikaj:

  • Alkoholu, należy do związków chemicznych, które obniżają poziom inteligencji.
  • Kawy (kofeina), choć szybko pobudza, w rzeczywistości osłabia koncentrację.
  • Tytoniu i metali ciężkich: kadmem i ołowiem.