Ból biodra bardzo często towarzyszy osobom starszym, jednakże często też dotyka ten ból osoby coraz to młodsze. Nie ważna jest płeć, ból daje się we znaki zarówno kobietom jak i mężczyznom.

Należy w sposób szczególny zadbać o siebie kiedy zaobserwujemy pierwsze objawy bólu biodra w swoim organizmie. W żadnym wypadku nie należy lekceważyć takiego bólu, bo możemy sami sobie zaszkodzić.

Często osoby starsze dotyka ta dolegliwość ze względu na ograniczony ruch fizyczny – co znacznie współtowarzyszy innym dolegliwościom w organizmie. Jednak ból biodra dotyka także osoby młode, które są bardzo aktywne fizycznie są to sportowcy uprawiający aktywne sporty typu piłka nożna, łyżwiarstwo czy koszykówka.

Nie dopuśćmy aby nasze stawy były coraz słabsze. Zapobiegajmy naturalną metodą wspomagającą chrząstkę stawową.

Oto wskazanie żywieniowe dla osób które mają problem ze stawami!

1. Należy jeść jak najwięcej galaretek mogą być wieprzowe, drobiowe, owocowe.

2. Jedzenie golonki wpływa pozytywnie na chrząstkę stawową.

3. Używajmy kurkumy oraz imbiru w swojej kuchni.

4. Jedzmy podroby.

5. Jedzmy owoce zawierające witaminę C:

  • porzeczki,
  • cytryny,
  • kiwi,
  • pomarańcze
  • truskawki.

6. Jedzmy warzywa z witaminą C:

  • kapustę kiszoną,
  • natkę pietruszki,
  • zieloną paprykę,
  • kalafior,
  • szpinak,
  • pomidory.

7. Należy jeść dużo tłustych ryb taki jak:

  • tuńczyk,
  • łosoś,
  • dorsz

Przepis na pasztet, który odbuduje Twoje stawy




Składniki:

  • 0,5 kg żołądków drobiowych
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 4 ziarna jałowca

Sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, tymianek, szczypta gałki muszkatołowej i kardamonu
olej do smażenia oraz posmarowania formy do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Dobrze umytą i oczyszczoną wątróbkę razem z żołądkami wrzuć do garnka. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie zalej wodą, dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe, jałowca i gotuj przez 25 minut.

Obierz cebulę następnie zeszklij ją na oleju.

Wątróbkę razem z żołądkami i marchwią odcedź przez sito. Pozostały wywar będzie jeszcze potrzebny. Do ugotowanego mięsa dodaj cebulę i zmiel w maszynce do mielenia. Do powstałej masy dodaj jajka, kaszę jaglaną i trochę wywaru, aby zrobiła się jednolita konsystencja. Dopraw do smaku przyprawami.

Wyłóż formę papierem do pieczenia. Posmaruj olejem i przełóż do niej całą masę. Pasztet pieczmy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym maksymalnie do 180 st.

Życzymy smacznego i zdrowych stawów biodrowych!

Podziel się przepisem z przyjaciółmi – polub nasz fanpage na Facebooku i nie zapomnij udostępnić artykułu znajomym!

Polecane artykuły