Coraz więcej osób sięga obecnie po naturalne suplementy diety. I nie ma w tym nic dziwnego. Takie preparaty są bezpieczne dla organizmu, a ich regularne stosowanie zapewnia dużą skuteczność. Soplówka jeżowata to grzyb, który od lat wykorzystywany jest w medycynie niekonwencjonalnie. Jakie ma właściwości i kiedy warto go stosować?  

Soplówka jeżowata — co to jest?

Soplówka jeżowata to jadalny grzyb pasożytniczy, który wyróżnia się bardzo efektownym wyglądem. Nie można pomylić go z żadnym innym, ponieważ pod względem wizualnym wygląda on jak ogromna lwia grzywa. Stąd też bardzo często określa się go jako Lion’s Mane, co dokładnie to oznacza.

Soplówka jeżowata jest pod ścisłą ochroną gatunkową. W naturalnym środowisku rośnie na martwych bądź umierających drzewach. Są one do nich przymocowane. Na drzewach żywych pojawia się bardzo rzadko, a jeśli tak, to głównie na buku amerykańskim.

Lwia grzywa ma bardzo mięsistą strukturę, natomiast z zewnątrz przybrana jest w długie, zwisające kolce, które właśnie przypominają włosy tego zwierzęcia. Młody grzyb ma kolor kremowy, który po czasie przeobraża się w ciemniejszy brąz. Są dość duże – ich średnica może osiągać od 5 do nawet 40 cm.

Jakie właściwości prozdrowotne ma soplówka jeżowata?

Grzyb ten od setek lat wykorzystuje się w medycynie niekonwencjonalnej zachodu. Dziś natomiast jest składnikiem wielu suplementów diety. Właściwie jakie właściwości soplówka jeżowata ma, że cieszy się takim uznaniem w tradycyjnej medycynie chińskiej i nie tylko? Lista takich prozdrowotnych działań tego grzyba jest naprawdę długa.

Soplówka jeżowata wspiera odporność organizmu. Wzmacnia ją, dzięki czemu stanowi fantastyczne uzupełnienie diety szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Podczas regularnego stosowania, wspomaga pracę mózgu i chroni jego komórki przed różnego rodzaju uszkodzeniami. Pomaga obniżyć także poziom cukru we krwi, cholesterolu oraz wspiera przewód pokarmowy.

Jak stosować soplówkę jeżowatą?

Soplówkę jeżowatą można spożywać na wiele sposobów. Obecnie na rynku dostępne są liczne suplementy diety, których jest składnikiem. Przyjmowana w takiej formie pozwala zapewnić maksymalną skuteczność w zakresie czerpania korzyści z jej właściwości. Wybierając taki suplement, warto zwrócić uwagę na stężenie i procentową zawartość soplówki jeżowatej w produkcie.

Co ciekawe, grzyb ten jest także produktem spożywczym, który można dodawać do wielu dań. Jeśli chodzi o kuchenne zastosowanie, soplówka jeżowata świetnie sprawdzi się przede wszystkim do wszelkich potraw w stylu azjatyckim.

Polecane artykuły