W dzisiejszych czasach organizm człowieka codziennie narażony jest na zanieczyszczenia powietrza, przetworzone jedzenie, promieniowanie elektromagnetyczne. Na szczęście istnieje grupa produktów o silnych właściwościach detoksykujących, stąd warto włączyć je do diety.

W złogach tłuszczu obce substancje gromadzone są przez lata. To także przez nie odczuwa się zmęczenie, one powodują nieświeży oddech, problemy z cerą, łamliwość paznokci oraz objawy dyspeptyczne. Wprowadzenie do diety superpokarmów roślinnych, zwłaszcza silnych przeciwutleniaczy ma korzystny wpływ na poprawę stanu zdrowia. Produkty z grupy Super Food’s oczyszczają układ limfatyczny i krew, wspomagają bakterie jelitowe, wzmacniają układ żołądkowo-jelitowy i usuwają zbędne odpady z organizmu. Wiele z nich pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu (frakcji LDL), a tym samym zmniejszyć ryzyko chorób serca. Dodatkowo potrafią dodać energii i poprawić samopoczucie.

Superpokarmy mają wysoką wartość odżywczą, czyli spożywane nawet w małych ilościach, są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów, pełnowartościowego białka, cennych tłuszczy – jednonienasyconych i wielonienasyconych. Do najbardziej znanych produktów z tej grupy należą: maca, sproszkowane siemię lniane, pyłek pszczeli, jagody goji, spirulina, chlorella, algi, awokado, rukiew wodna, owoc palmy açaí, orzechy włoskie. Warto poznać ich najważniejsze właściwości prozdrowotne.

Rukiew wodna

Rukiew wodna

Rukiew wodna oczyszcza krew i usuwa zbędne kwasy metaboliczne. Pieprzny smak zawdzięcza benzylowemu olejkowi musztardowemu. Jest to silny antybiotyk, który korzystnie wpływa na jelitową florę bakteryjną. Rukiew wodna wspomaga naturalna odporność i pomaga w oczyszczeniu organizmu. Jest bogata w minerały, zwłaszcza w wapń, żelazo, a także beta-karoten oraz witaminę C. Ponadto zawiera izotiocyjaninę, która pomaga pozbyć się substancji zwiększających ryzyko procesów nowotworowych.

Wodorosty

Wodorosty

Ich właściwości łagodzące i lecznicze wzmacniają system odpornościowy oraz układ pokarmowy. Wodorosty są dobrym źródłem białka oraz rozpuszczalnego błonnika, dostarczają także dużo minerałów. Dzięki wysokiej zawartości jodu i selenu są silnymi przeciwutleniaczami. W tradycyjnej medycynie chińskiej (TMC) używane są w celu poprawy metabolizmu wody w organizmie, oczyszczania układu limfatycznego i alkalizowania krwi. Na początek warto zacząć wprowadzać do diety wodorosty nori, wakame oraz kambu.

Zielone sałaty

Zielone sałaty

Liście sałaty to bogactwo witaminy C, beta-karotenu, flawonoidów, kwasu foliowego i błonnika. Działają przeciwnowotworowo. Najlepiej spożywać różne gatunki sałat, aby czerpać z nich jak najwięcej korzyści prozdrowotnych. Sałat rzymska zawiera zeaksantynę, związek będący roślinnym przeciwutleniaczem. Gatunek lollo rosso jest źródłem dużych ilości kwercytyny, która ma także właściwości przeciwutleniające. Cykoria oczyszcza układ trawienny i zawiera dużo fruktooligosacharydów, wspomagających działanie bakterii jelitowych.

Siemię lniane

Siemię lniane

Siemię lniane jest bogate w rozpuszczalny błonnik, który pomaga w mechanicznym usuwaniu z jelit resztek pokarmowych. Występujący w ziarnach związek lignan posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, a nawet przeciwnowotworowe.




Orzechy włoskie

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie to cenne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza linolowego i linolenowego, zaliczanych do NNKT. Zawierają też dużo steroli roślinnych, które pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Są bogate w magnez, białko i błonnik. Dzięki dużej zawartości witaminy E wykazują wysoką aktywność antyoksydacyjną. Ponieważ są wysokokalorycznym produktem, należy zachować umiar w ich spożyciu.

Awokado

Awokado

Tropikalny owoc zwany także smaczliwką jest dobrym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz lecytyny, składnika błon komórkowych i kluczowego elementu składowego mózgu i tkanki nerwowej. Lecytyna obniża poziom „złego” cholesterolu LDL i triglicerydów, podwyższając jednocześnie poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Awokado korzystnie wpływa na problemy trawienne oraz dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy wspiera usuwanie wolnych rodników. Jest także dobrym źródłem glutationu, który między innymi służy do redukcji nadtlenków (np. nadtlenku wodoru), ochraniając komórki organizmu przed uszkodzeniem ze strony toksyn. Awokado to świetny dodatek do sałatek, pieczywa oraz deserów, między innymi dobrze współgra z bananem i twarożkiem. Warto zaznaczyć, że owoc nie nadaje się do obróbki termicznej, ponieważ nabiera wówczas gorzkiego, cierpkiego smaku.




Polecane artykuły