Problem polega na tym, że nie każdy zdaje sobie sprawę, z istnienia pokarmów, które po podgrzaniu mogą w rzeczywistości spowodować pewne zagrożenie dla zdrowia.

Jeśli po wakacyjnej kolacji, przyjęciu urodzinowym lub jakiejkolwiek imprezie, masz resztki, upewnij się, że jedzenie, które zamierzasz odgrzać, nie znajduje się na poniższej liście:

Warzywa korzeniowe i liściaste

Buraki i inne warzywa, takie jak szpinak, sałata, rzeżucha i seler, są bogate w azotany, które są korzystne dla organizmu. Ponowne podgrzanie tych warzyw może przekształcić się w azotyny w wyniku konwersji i może następnie przekształcić się w nitrozoaminy. Są znane z tego, że są rakotwórcze, więc unikaj ponownego podgrzewania tych warzyw korzeniowych i liściastych.

Jajka i kurczak

Dobrze jest odgrzewać żywność zawierającą jajka. Jeśli jednak zamierzasz podgrzać jajecznicę lub jajka na twardo, musisz wiedzieć, że jaja mogą stać się toksyczne, jeśli wystawisz je na działanie wysokich temperatur, szczególnie po ugotowaniu.

Tymczasem jedzenie kurczaka po przygotowaniu go dzień wcześniej to bardzo niebezpieczny nawyk, o którym wielu ludzi nie wie. Białka znajdujące się w mięsie kurczaka będą się zmieniać, co może powodować problemy trawienne. Pamiętaj, że kurczęta mają więcej zawartości białka niż mięsa. Jeśli masz resztkę kurczaka, nie musisz go wyrzucać. Po prostu zjedz go na zimno; w przeciwnym razie możesz ponownie gotować kurczaka, ale rób to na bardzo małym ogniu.

Ziemniaki

Ziemniaki to produkty bogate w skrobię, które zawierają wiele korzyści zdrowotnych. Jednak ich wartość odżywcza znacznie zmniejsza się, gdy pozostawisz je na dzień lub dłużej. Nie podgrzewaj resztek ziemniaków, ponieważ mogą one stać się toksyczne i spowodować poważne zatrucie pokarmowe.

Grzyby

Grzyby są rzeczywiście pożywne dzięki witaminom i minerałom. Jednakże, jeśli masz resztki grzybów z wczorajszej kolacji, nie możesz ich odgrzewać, ponieważ może to powodować problemy trawienne. Grzyby mają być zjedzone po ich przygotowaniu, ponieważ bardzo szybko się psują.

Na pewno nie chcesz podawać trucizny swojej rodzinie. Gdy następnym razem położysz resztki na kuchence, kuchence mikrofalowej lub piekarniku, najpierw dowiedz się, czy żywność jest bezpieczna do odgrzania.