Wafle ryżowe są bardzo popularne w stosowanych dietach odchudzających.

 

Są dostępne dla wszystkich, są produktem bezglutenowym, mają niewiele kalorii dlatego stają się coraz bardziej popularne. Wafle ryżowe to doskonały zamiennik pieczywa, który można wszędzie kupić. Rodzice również karmią swoje dzieci waflami ryżowymi (są ich popularną przekąską).

Niestety okazuje się, że wafle są bardzo szkodliwą przekąską.



Przekonała nas o tym szwedzka Agencja ds. Żywności, która wydała komunikat ostrzegawczy dla spożywających wafle ryżowe. Agencja przeprowadziła badania składu wafli i okazało się, że za duża jest w nich zawartość arszeniku. Przekroczona jest w nich dopuszczalna ilość. Jeżeli w organizmie jest zbyt duże stężenie arszeniku, staje się on bardzo szkodliwy dla człowieka.

Niestety może on być bardzo toksyczny dla organizmu, jego nadmiar powoduje wiele chorób, a nawet nowotwory tj. rak płuc, skóry czy wątroby. W badaniach przeprowadzonych przez szwedzką agencję zbadano ok. 90 rodzajów wafli ryżowych różnych producentów.

Okazało się, że w niektórych waflach arszenik zawiera niedopuszczalne ilości, co bardzo źle wpływa na zdrowie konsumentów. Arszenik jest używany w laboratoriach chemicznych, hutnictwie i przemyśle szklarskim, stosuje się go także do tzw. zatrucia zęba.

Objawy zatrucia arszenikiem to: ból głowy, nadmierne pragnienie, nadmiar śliny w ustach, wymioty, biegunka a nawet utrata przytomności. Według badań regularne jedzenie wafli ryżowych, które mają nadmierną ilość arszeniku, prowadzi do zmian skórnych, nadmiernego wypadania włosów.

Źródło: Główny Inspektorat sanitarny