W dzisiejszych czasach kupując w markecie wędlinę staramy się czytać etykiety. Niestety w składzie wędlin znajdujemy bardzo dużo chemii. Widzimy także groźne E250.

Czym jest E250?

Okazuje się, że to niebezpieczny dla nas azotyn sodu – E250. Związek chemiczny który jest stosowany w przemyśle jako barwnik.

Jak się okazuje jest wykorzystywany nie tylko w przemyśle, ale także przy produkcji żywności jako środek konserwujący (nadaje szynce odpowiedni kolor). E250 łącząc się z sokami trawiennymi w żołądku tworzy rakotwórcze nitrozoaminy. Międzynarodowa Agencja do badań nad rakiem ostrzega konsumentów przed nadmiernym spożywaniem wędlin oraz innych pokarmów zawierających azotyn sodu (E250).

Przede wszystkim zakazane jest karmienie dzieci taką żywnością, która ma w składzie E250. Niestety azotyn sodu często jest składnikiem uwielbianych przez dzieci przeróżnych parówek. Zawarty w wędlinach, wędzonkach, kiełbasach i konserwach E250 mocno utrudnia transport tlenu przez krew do komórek organizmu.

Rezultatem mogą być mdłości, bóle i zawroty głowy oraz wymioty. Azotyn sodu jest rakotwórczą substancją. E250 oprócz zastosowania w przemyśle jako barwnik stosowany jest też jako środek przeciwko korozji. W rolnictwie natomiast stosowany jest jako składnik nawozów sztucznych. W wędlinach E250 jest łatwo przyswajalny w jelitach.

Nasza rada

Czytaj z uwagą każdą etykietę na produkcie który kupujesz. Kiedy zauważysz E250 w żadnym wypadku nie kupuj produktu z takim oznaczeniem w składzie.

Podziel się tymi informacjami ze znajomymi – udostępnij!