Witamina B7 – Biotyna (znana również jako witamina H) pomaga organizmowi w optymalnym wykorzystaniu tłuszczów i białek oraz w utrzymaniu stałego stężenia cukru we krwi. Działa korzystnie na skórę i włosy i może poprawić osiągnięcia sportowców.

Historia biotyny jest dość osobliwa. Zanim została ostatecznie zidentyfikowana, odkrywano ją wielokrotnie i za każdym razem nadawano jej inną nazwę. Po raz pierwszy miało to miejsce w 1901 roku. Otrzymała wtedy nazwę „bios”. Wiele lat później inna grupa naukowców odkryła substancję, którą nazwano koenzymem R. Jeszcze inna grupa dodała do tego „czynnik ochronny X” oraz „witaminę H”. Ostatecznie stwierdzono, że wszystkie te związki to jedna i ta sama substancja.

Witamina B7 – biotyna należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, jest wchłaniana w jelicie cienkim, a jej nadmiar wydalamy z moczem. Pewne ilości biotyny są produkowane przez bakterie jelita cienkiego i najprawdopodobniej wchłaniane, ponieważ ilość biotyny opuszczającej nasz organizm z moczem przewyższa jej spożycie.

Źródło witaminy B7 w pożywieniu

Do pokarmów bogatych w biotynę zaliczamy: podroby, m.in. nerki i wątrobę, otręby, żółtko jaj, soję, płatki śniadaniowe, grzyby, banany, orzeszki ziemne i drożdże. Biotyna nie ulega rozkładowi podczas gotowania.

Niedobór witaminy B7

Niedobór biotyny zdarza się rzadko nawet u tych osób, których pożywienie jest ubogie w witaminę B. Jednak długotrwałe spożywanie dużych ilości surowego białka jajek (ponad 15 -20 jaj dziennie) może doprowadzić do niedoboru.

Białko jaj zawiera proteinę o nazwie awidyna, która wiąże biotynę w jelicie cienkim, ograniczając jej wchłanianie. Gotowanie unieszkodliwia awidynę, a spożycie od czasu do czasu jednego surowego jaja nie spowoduje niedoboru biotyny.

Objawy niedoboru mogą się zdarzać u niemowląt. Niektórzy pacjenci szpitali karmieni sztucznie lub dożylnie mogą również cierpieć na niedobór biotyny. Do jego objawów należą: zapalenie skóry, depresja, zapalenie spojówek, postępujące odbarwianie się włosów i skóry, wzrost poziomu cholesterolu we krwi, niedokrwistość, utrata apetytu, odrętwienie i cierpnięcie dłoni i stóp, nudności, letarg, bóle mięśniowe i powiększenie wątroby.

Długotrwała kuracja antybiotykowa może obniżyć produkcję biotyny w jelicie cienkim, a przez to podnieść ryzyko wystąpienia niedoboru. Oksytetracyklina i sulfonamidy to dwa leki, które szczególnie hamują wzrost bakterii produkujących biotynę.

Zalecane dawki dzienne witaminy B7

Oblicza się, że przeciętny Amerykanin spożywa od 28 do 42 biotyny dziennie. Wraz z witaminą, którą produkują bakterie w jelicie cienkim, wystarcza to, aby zapobiec pojawieniu się objawów niedoboru.

Czy nadmiar witaminy B7 może być szkodliwy?

Nie są znane objawy przedawkowania – prawdopodobnie dlatego, że nadmiar biotyny jest łatwo wydalany z moczem i stolcem.

Powiązania witaminy B7 z innymi składnikami odżywczymi

Biotyna współdziała z kwasem foliowym, kwasem pantotenowym i witaminą B12 oraz łagodzi objawy niedoboru kwasu pantotenowego i cynku.