Objawy związane są z występowaniem poszczególnych składowych zespołu metabolicznego. Wymienione kryteria zwiększają ryzyko rozwoju zaburzeń sercowo naczyniowych. Poza otyłością nadciśnienie tętnicze stanowi główny składnik zespołu metabolicznego, a nieleczony zespół metaboliczny prowadzi do rozwinięcia cukrzycy typu II oraz miażdżycy i jej powikłań.

PRZYCZYNY ZESPOŁU METABOLICZNEGO X

Przyczyny nie są do końca znane. Uważa się, że głównym powodem występowania zespołu jest zwiększona odporność komórek organizmu na insulinę (hormon syntetyzowany w trzustce – odpowiada za prawidłowe stężenie glukozy we krwi) oraz otyłość. Badania prowadzone w ostatnich latach sugerują, że za zespół metaboliczny odpowiedzialne są czynniki genetyczne.

DIAGNOSTYKA ZESPOŁU METABOLICZNEGO X

Stwierdzenie zespołu metabolicznego opiera się na pomiarze obwodu talii (wyznaczenie tzw. wskaźnika talia – biodro WHR, czyli stosunku obwodu talii do obwodu bioder, który stanowi wskaźnik dystrybucji tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka), ocenie ciśnienia tętniczego oraz wykonaniu badań laboratoryjnych tj.: poziomu glukozy na czczo, poziomu HDL oraz trój glicerydów.

LECZENIE

Leczenie opiera się głównie na leczeniu składowych zespołu metabolicznego. Leczenie farmakologiczne polega na stosowaniu leków obniżających poziom trójglicerydów, regulujących ciśnienie tętnicze oraz uwrażliwiających tkanki na działanie insuliny. Główny nacisk kładzie się na profilaktykę oraz leczenie niefarmakologiczne, czyli odpowiednią dietę oraz wysiłek fizyczny.

PORADY LEKARZA

 NALEŻY:

  • unikać złych nawyków żywieniowych i stosować prawidłową dietę
  • zmniejszyć kaloryczność spożywanych pokarmów
  • unikać tłuszczów nasyconych,
  • wzbogacić dietę w kwasy nienasycone, warzywa, owoce i produkty zbożowe
  • prowadzić aktywny tryb życia: jazda na rowerze, pływanie
  • spacery na świeżym powietrzu.

 

Dna moczanowa

Dna moczanowa
Dna moczanowa jest chorobą, w której nadmiar kwasu moczowego odkłada się (w postaci kryształków) w obrębie stawów oraz tkanek otaczających ...
Czytaj Dalej

Hipercholesterolemia

Hipercholesterolemia
Hipercholesterolemia jest jednym z zaburzeń gospodarki tłuszczowej człowieka. Jej główną przyczyną jest nadmiar cholesterolu całkowitego oraz tzw. złego cholesterolu (frakcji ...
Czytaj Dalej

Hiperglikemia

Hiperglikemia
Hiperglikemia (przecukrzenie) jest stanem, w którym poziom glukozy we krwi przekracza wartości uznawane za prawidłowe. Zwykle hiperglikemia trwa krótko i ...
Czytaj Dalej

Hipertrójglicerydemia

Hipertrójglicerydemia
Hipertrójglicerydemia jest zaburzeniem gospodarki tłuszczowej człowieka wywołanym podwyższonym poziomem trigliceroli w organizmie. Triglicerole (trójglicerydy) są związkami glicerolu i kwasów tłuszczowych ...
Czytaj Dalej