Tradycyjne krzyżowanie roślin użytkowych o pożądanych cechach było pomyślnie wykorzystywane przez kilka tysięcy lat. Pozwalało to na uzyskanie m.in. odmian o podwyższonej wartości odżywczej oraz zwiększenie wydajności zbiorów. Niestety, metoda ta była stosunkowej czasochłonna. Dopiero metody inżynierii genetycznej pozwoliły wyjątkowo szybko uzyskiwać rośliny o nowych właściwościach.

Żywność modyfikowana genetycznie to:

• artykuły spożywcze zawierające produkty modyfikacji genetycznej

• żywność wyprodukowana z roślin lub zwierząt, które zostały wcześniej ulepszone technikami inżynierii genetycznej.

Żywność modyfikowana genetycznie może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, przynosząc więcej korzyści niż ewentualnych zagrożeń.

Zalety:

uprawy ryżu oraz kukurydzy są bardziej odporne na szkodniki oraz choroby, dając przy tym większe plony

możliwość zwiększenia zawartości witamin i składników mineralnych w produktach, np. wzbogacenie ryżu w witaminy, a także pozbawienie kawy i herbaty kofeiny

• pomidory pozbawione są genu odpowiedzialnego za mięknięcie ich skórki, ułatwia to ich przechowywanie i transport

• mięso pochodzące z genetycznie ulepszonych hodowli zawiera łatwiej przyswajalne białka oraz geny redukujące ilość cholesterolu.

Wady:

żywność modyfikowana ma mniejszą wartość odżywczą

maskuje się rzeczywistą świeżość produktu; soczyście, pięknie wyglądający pomidor może mieć nawet kilka tygodni

może być przyczyną alergii

powoduje zwiększoną zapadalność na choroby nowotworowe

stanowi zagrożenie dla środowiska naturalnego.

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele produktów żywnościowych modyfikacji genetycznej. Zalicza się do nich m.in.:

> mąkę z soi
mąkę z kukurydzy
cukier z buraków cukrowych
olej z rzepaku
olej ze słonecznika
bulwy ziemniaczane.

Żywność modyfikowana genetycznie może wchodzić także w skład:

jogurtów z kulturami bakterii
> lodów
> zup w proszku
> margaryny
> płatków śniadaniowych
> słodzików
> konserw rybnych
> przetworów owocowych, warzywnych i mięsnych.

Trochę statystyki…

57% Polaków godzi się na obecność GMO w sklepach, pod warunkiem że na produktach znajdzie się stosowna informacja

60% żywności w sklepach UE może zawierać składniki genetycznie modyfikowane

40 mln hektarów – tyle zajmuje powierzchnia upraw roślin modyfikowanych genetycznie na świecie.

Produkty modyfikowane genetycznie powinny być oznakowane, przede wszystkim po to, aby konsument miał możliwość wyboru pomiędzy żywnością wyprodukowaną za pomocą tradycyjnych krzyżówek a zmodyfikowaną genetycznie. Zgodnie z wymogami przepisów prawa w UE na opakowaniu powinien być umieszczony napis w kolorze kontrastowym „produkt genetycznie zmodyfikowany”.

 

Wspieraj nasz portal - UDOSTĘPNIAJ