Choroby metaboliczne
Metabolizm, nazywany przemianą materii, to całokształt przemian biochemicznych, zarówno syntezy (anabolizmu), jak i rozpadu (katabolizmu), oraz relacji enzymatycznych zachodzących w żywym ustroju, zapewniających wzrost organizmu, wytwarzanie ciepła oraz dostarczanie energii dla wszystkich procesów życiowych.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Na metabolizm składają się dwa procesy:
- katabolizm – polegający na rozkładzie związków chemicznych zawartych w żywności oraz tkankach, rozkład ten jest głównym źródłem energii niezbędnej do życia
- anabolizm — polegający na syntezie złożonych związków chemicznych, prowadzącej do wzrostu masy ciała, zwykle wymaga dostarczenia energii.
Do związków chemicznych biorących udział w metabolizmie zalicza się:
- związki budulcowe – białka, kwasy nukleinowe, część lipidów i polisacharydów
- związki energetyczne – cukry i tłuszcze
- związki zapasowe – glikogen, tłuszcze, niektóre nukleotydy
- związki regulujące – enzymy, koenzymy, witaminy, hormony.
Większość zaburzeń metabolicznych wynika z nieprawidłowej gospodarki tłuszczowej.
Tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Są źródłem energii i witamin w nich rozpuszczalnych (A, D, E, K), stanowią także materiał budulcowy komórek człowieka oraz biorą udział w powstawaniu wielu substancji biologicznie czynnych.
Niektóre związki tłuszczowe są syntetyzowane przez organizm (np. cholesterol), inne muszą zostać dostarczone z pożywieniem, np. kwasy wielonienasycone (głównie produkty pochodzenia roślinnego, bardzo korzystne dla ludzkiego organizmu).
Nadmierne spożywanie tłuszczów sprzyja powstaniu otyłości oraz rozwojowi miażdżycy.
We krwi człowieka znajduje się kilka rodzajów cholesterolu. W zależności od wpływu na organizm można wyróżnić – „zły” oraz „dobry” cholesterol.
Składniki lipidowe w osoczu cholesterolu:
- dobry cholesterol (HDL – frakcja lipoprotein o wysokiej gęstości):
- o zapobiega niekorzystnemu działaniu „złego” cholesterolu
- o przeciwdziała tworzeniu się zmian miażdżycowych
- zły cholesterol (LDL – frakcja lipoprotein o niskiej gęstości):
- o odpowiada za rozwój zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych o
- jest głównym zagrożeniem zmian w układzie sercowo-naczyniowym.