Hipertrójglicerydemia jest zaburzeniem gospodarki tłuszczowej człowieka wywołanym podwyższonym poziomem trigliceroli w organizmie.

Triglicerole (trójglicerydy) są związkami glicerolu i kwasów tłuszczowych. Stanowią główny składnik lipidowy pokarmów, tworzą większość zwierzęcych i roślinnych tłuszczów i są głównymi lipidami przenoszonymi przez układ krwionośny. Tłuszcze w postaci trójglicerydów zostają wchłaniane z pokarmów, a następnie magazynowane i stanowią rezerwę energetyczną organizmu. Hipertrójglicerydemii często towarzyszy obniżenie poziomu „dobrego” cholesterolu (HDL). Stanowi to ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych oraz zaburzeń w układzie sercowo-naczyniowym. Może też doprowadzić do rozwoju choroby niedokrwiennej serca.

OBJAWY – HIPERTRÓJGLICERYDEMIA

Najczęściej choroba przebiega bezobjawowo, a o jej istnieniu chory dowiaduje się po przeprowadzeniu badań lekarskich.

PRZYCZYNY – HIPERTRÓJGLICERYDEMIA

Podwyższony poziom triglicerydów związany jest z:

  • występowaniem cukrzycy
  • niedoczynnością tarczycy
  • zaburzeniami w przemianie białek (hiperproteinemii)
  • przewlekłą niewydolnością nerek
  • występuje również w: łuszczycy, dnie moczanowej, alkoholizmie oraz podczas głodzenia.

Zmniejszony poziom triglicerydów (hipotriglicerydemia) wynika z:

  • przyjmowania zbyt małych ilości pokarmów zawierających tłuszcze
  • zaburzeń trawienia
  • przewlekłego zapalenia trzustki
  • zastoju żółci
  • uszkodzenia wątroby
  • nadczynności tarczycy.

DIAGNOSTYKA

Ocena stężenia trójglicerydów polega na oznaczeniu całkowitego cholesterolu (HDL i LDL). W przypadku hipertriglicerydemii ważne jest stwierdzenie przyczyny na podstawie której podejmuje się leczenie.

LECZENIE – HIPERTRÓJGLICERYDEMIA

Ciężka postać hipertriglicerydemii z zapaleniem trzustki wymaga leczenia szpitalnego oraz wyeliminowania tłuszczów z diety. W przypadku hipertriglicerydemii wtórnej rokowania są dobre, pod warunkiem wyeliminowania przyczyny wystąpienia choroby. Hipertriglicerydemia pierwotna (wrodzona) wymaga leczenia przez cale życie.

PORADY LEKARZA

 NALEŻY:

  • zredukować zawartość tłuszczów w diecie poniżej 30% wartości energetycznej całego spożywanego pokarmu
  • spożywać pokarmy o zawartości węglowodanów około 50-60%
  • spożywać pokarmy o zawartości białek około 10-15%.

 NIE NALEŻY:

  • dopuścić do nadwagi i otyłości
  • spożywać alkoholu oraz słodyczy.

 

Produkty zalecane do spożywania:

  • pieczywo ciemne, zawierające dużą ilość błonnika (chleb razowy, graham, pieczywo chrupkie)
  • kasza gryczana i kukurydziana
  • białka jaj
  • mleko o niskiej zawartości tłuszczu, świeże lub zsiadłe
  • chudy twaróg
  • drób
  • ryby (karmazyn, sandacz, leszcz, lin, szczupak, pstrąg, dorsz, flądra, karaś, płoć, karp)
  • chuda szynka wołowa lub wieprzowa oraz polędwica wołowa
  • oliwa z oliwek i oleje roślinne
  • warzywa i owoce.

Produkty niezalecane do spożywania:

  • mleko o zawartości tłuszczu powyżej 3,2%
  • tłuste sery i twarogi
  • serki topione
  • sery żółte
  • wieprzowina i baranina
  • mózgi, wątroby, nerki
  • ryby tłuste (śledź, łosoś, węgorz, halibut, szprot)
  • masło, smalec
  • alkohol
  • papierosy
  • czekolada.