Przejdź do treści

Hipertrójglicerydemia

    Hipertrójglicerydemia jest zaburzeniem gospodarki tłuszczowej człowieka wywołanym podwyższonym poziomem trigliceroli w organizmie.

    Triglicerole (trójglicerydy) są związkami glicerolu i kwasów tłuszczowych. Stanowią główny składnik lipidowy pokarmów, tworzą większość zwierzęcych i roślinnych tłuszczów i są głównymi lipidami przenoszonymi przez układ krwionośny. Tłuszcze w postaci trójglicerydów zostają wchłaniane z pokarmów, a następnie magazynowane i stanowią rezerwę energetyczną organizmu. Hipertrójglicerydemii często towarzyszy obniżenie poziomu „dobrego” cholesterolu (HDL). Stanowi to ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych oraz zaburzeń w układzie sercowo-naczyniowym. Może też doprowadzić do rozwoju choroby niedokrwiennej serca.

    OBJAWY – HIPERTRÓJGLICERYDEMIA

    Najczęściej choroba przebiega bezobjawowo, a o jej istnieniu chory dowiaduje się po przeprowadzeniu badań lekarskich.

    PRZYCZYNY – HIPERTRÓJGLICERYDEMIA

    Podwyższony poziom triglicerydów związany jest z:

    • występowaniem cukrzycy
    • niedoczynnością tarczycy
    • zaburzeniami w przemianie białek (hiperproteinemii)
    • przewlekłą niewydolnością nerek
    • występuje również w: łuszczycy, dnie moczanowej, alkoholizmie oraz podczas głodzenia.

    Zmniejszony poziom triglicerydów (hipotriglicerydemia) wynika z:

    • przyjmowania zbyt małych ilości pokarmów zawierających tłuszcze
    • zaburzeń trawienia
    • przewlekłego zapalenia trzustki
    • zastoju żółci
    • uszkodzenia wątroby
    • nadczynności tarczycy.

    DIAGNOSTYKA

    Ocena stężenia trójglicerydów polega na oznaczeniu całkowitego cholesterolu (HDL i LDL). W przypadku hipertriglicerydemii ważne jest stwierdzenie przyczyny na podstawie której podejmuje się leczenie.

    LECZENIE – HIPERTRÓJGLICERYDEMIA

    Ciężka postać hipertriglicerydemii z zapaleniem trzustki wymaga leczenia szpitalnego oraz wyeliminowania tłuszczów z diety. W przypadku hipertriglicerydemii wtórnej rokowania są dobre, pod warunkiem wyeliminowania przyczyny wystąpienia choroby. Hipertriglicerydemia pierwotna (wrodzona) wymaga leczenia przez cale życie.

    PORADY LEKARZA

     NALEŻY:

    • zredukować zawartość tłuszczów w diecie poniżej 30% wartości energetycznej całego spożywanego pokarmu
    • spożywać pokarmy o zawartości węglowodanów około 50-60%
    • spożywać pokarmy o zawartości białek około 10-15%.

     NIE NALEŻY:

    • dopuścić do nadwagi i otyłości
    • spożywać alkoholu oraz słodyczy.

     

    Produkty zalecane do spożywania:

    • pieczywo ciemne, zawierające dużą ilość błonnika (chleb razowy, graham, pieczywo chrupkie)
    • kasza gryczana i kukurydziana
    • białka jaj
    • mleko o niskiej zawartości tłuszczu, świeże lub zsiadłe
    • chudy twaróg
    • drób
    • ryby (karmazyn, sandacz, leszcz, lin, szczupak, pstrąg, dorsz, flądra, karaś, płoć, karp)
    • chuda szynka wołowa lub wieprzowa oraz polędwica wołowa
    • oliwa z oliwek i oleje roślinne
    • warzywa i owoce.

    Produkty niezalecane do spożywania:

    • mleko o zawartości tłuszczu powyżej 3,2%
    • tłuste sery i twarogi
    • serki topione
    • sery żółte
    • wieprzowina i baranina
    • mózgi, wątroby, nerki
    • ryby tłuste (śledź, łosoś, węgorz, halibut, szprot)
    • masło, smalec
    • alkohol
    • papierosy
    • czekolada.

     

    Hiperglikemia

    Hiperglikemia

    Hipercholesterolemia

    Hipercholesterolemia

    Dna moczanowa

    Dna moczanowa

    Otyłość

    Otyłość