Wzdęcia polegają na gromadzeniu się zbyt dużej ilości gazów w żołądku lub jelitach. Chorzy odczuwają przykre uczucie pełności i rozpierania w jamie brzusznej.
Wzdęcie jest jedną z najczęstszych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
OBJAWY WZDĘĆ
- uczucie pełności w górnej części jamy brzusznej
- oddawanie gazów z nadmierną częstością
- odbijanie; normalne jest odbijanie po posiłkach kilka razy dziennie; jeśli jest zbyt częste, może być objawem choroby, np. choroby wrzodowej lub refluksowej
- rozdęcie brzucha
- ból i dyskomfort w jamie brzusznej.
Do lekarza należy udać się, gdy:
- wzdęciom towarzyszą bóle brzucha i niemożliwe staje się oddanie kału i gazów
- wzdęcia i gazy jelitowe nie znikają same po kilku dniach lub powodują silne dolegliwości.
PRZYCZYNY WZDĘĆ
Gazy w przewodzie pokarmowym mogą pochodzić z 2 źródeł. Po pierwsze – wraz z pokarmami połykane przez powietrze, a po drugie – gaz powstaje wewnątrz przewodu pokarmowego.
Główne przyczyny wzdęć:
- nadmiar połykanego powietrza (w trakcie jedzenia, jak i nieświadomie – między posiłkami), czemu sprzyja:
- żucie gumy
- ssanie cukierków
- picie napojów gazowanych
- zbyt szybkie spożywanie posiłków
- nadmiar gazu pochodzącego z wnętrza jelit; część pokarmów, które dostają się do przewodu pokarmowego, nie jest wystarczająco szybko trawiona i z tego powodu zaczynają ulegać procesom gnilnym; w ich trakcie powstaje duża ilość gazu; może do tego dojść w następujących sytuacjach:
- przy niedoborze enzymów:
- niedobór laktazy trawiącej laktozę (cukru obecnego w mleku i produktach mlecznych), co powoduje fermentację produktów mlecznych
- niedobór enzymów trzustkowych, np. w przewlekłym zapaleniu trzustki
- pozostałości niektórych pokarmów:
- fasoli, brukselki, szparagów, pomidorów, kukurydzy, makaronów, mąki, produktów pszennych
- cebuli, karczochów, gruszek, alkoholi: ciemnego piwa i czerwonego wina
- niektórych owoców: jabłek, brzoskwiń, śliwek
- słodzika dodawanego do produktów
- niektórych produktów zawierających błonnik
- gdy transport pokarmu przez przewód pokarmowy jest zwolniony (np. w zaparciach), bakterie mają dłuższy dostęp do , pokarmów i zachodzą procesy gnilne (zwłaszcza gdy florą bakteryjna jest nadmiernie rozwinięta)
- zmiany w czynności jelit w wyniku: obecności pasożytów, chorób zapalnych jelit, choroby uchyłkowej, niedoczynności tarczycy, raka
- niedrożność mechaniczna jelit, spowodowana przez masy kałowe.
Nadmiar gazów w przewodzie pokarmowym może być także objawem choroby, np. choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy, zapalenia jelit. Może wynikać również z utrudnionego wchłaniania niektórych pokarmów – jest to zespół złego wchłaniania.
DIAGNOSTYKA WZDĘĆ
Badania pomocne w rozpoznaniu przyczyn wzdęcia:
- szczegółowa rozmowa z lekarzem o diecie i trybie życia chorego
- badanie per rectum (badanie palcem przez odbyt)
- zdjęcie RTG jamy brzusznej, również po podaniu specjalnego środka kontrastowego, który umożliwia dokładniejsze uwidocznienie przewodu pokarmowego
- kolonoskopia, czyli badanie polegające na wprowadzeniu do jelita grubego przez odbyt specjalnej cienkiej rurki zakończonej kamerą, dzięki której można dokładnie obejrzeć wnętrze jelita grubego
- jeśli podejrzewa się nietolerancję laktozy, to lekarz może zalecić czasową rezygnację ze spożywania produktów mlecznych i obserwować, czy po takim zabiegu objawy ustępują
- pomiar zawartości wodoru w wydychanym powietrzu; bakterie wytwarzają go w trakcie fermentacji; chory spożywa pokarm podejrzany o powodowanie dolegliwości, a następnie dokonuje się pomiaru zawartości wodoru w wydychanym powietrzu; zwiększenie się zawartości świadczy o nietolerancji pokarmu jako o przyczynie dolegliwości
- próby wykluczenia innych chorób, np. cukrzycy, raka, zaburzeń wchłaniania, marskości wątroby lub niedoczynności tarczycy.
LECZENIE WZDĘĆ
Przewlekłe wzdęcia, trudności w wydalaniu gazów i oddawaniu stolca połączone z bólami w jamie brzusznej wymagają porady lekarskiej, czasami nawet leczenia szpitalnego.
Metody leczenia wzdęć:
- antybiotykoterapia, jeśli przyczyną jest nadmierny rozwój flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym
- zaparcia (leczy się głównie przez spożywanie większej ilości błonnika lub środków przeczyszczających)
- herbatki z anyżu, kminku, rumianku, kopru włoskiego i szałwii z cytryną łagodzą dolegliwości związane ze wzdęciami
- istnieje wiele leków zapobiegających wzdęciom i łagodzących je
- w razie silnych bólów brzucha można zastosować środki rozkurczowe.
PORADY LEKARZA
✓ NALEŻY:
- ograniczyć spożywanie pokarmów mogących powodować wzdęcia, np. roślin strączkowych, kapusty
- unikać nawyków pokarmowych mogących doprowadzać do połykania powietrza w nadmiernej ilości (żucie gumy, ssanie cukierków, szybkie jedzenie dużymi kęsami).
✓ NIE NALEŻY:
- spożywać potraw słodzonych fruktozą (cukrem owocowym) lub sztucznymi słodzikami
- jeść ciężkostrawnych, tłustych pokarmów
- pić alkoholu i napojów gazowanych
- objadać się.