Przepyszne racuchy na maślance przyrządzane bez drożdży są bardzo puszyste. Możesz podawać je z preferowaną przez siebie konfiturą i posypać cukrem pudrem. Do przyrządzenia tych pyszności nie będzie nam potrzebny mikser ani drożdże. Są bardzo szybkie w wykonaniu!
Składniki racuchów na maślance bez dodatku drożdży:
-
- 250 ml oleju do głębokiego smażenia (1 szklanka)
- 250 g mąki pszennej tortowej (1,5 szklanki)
- 250 ml maślanki (1 szklanka)
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Wykonanie racuchów:
Na godzinę przed rozpoczęciem przyrządzania wyjmij z lodówki jajka i maślankę, aby się ogrzały. Składniki muszą mieć temperaturę pokojową, przez co uzyskamy lepszą jakość ciasta.
Następnie przesiewamy mąkę do miski najlepiej za pomocą sitka i przyprawiamy szczyptą soli oraz dwiema łyżkami cukru.
Po tym zabiegu nasze ciasto będzie miało bardziej gładką konsystencję i żaden degustator dania nie znajdzie w nim nawet surowej grudki. Cukier musi być dodany w określonej ilości czyli 2 łyżki dlatego, że jak dodamy go za dużo, wtedy ciasto będzie za twarde, a jeśli zbyt mało, to straci smak.
W kolejnym kroku bardzo dokładnie mieszamy maślankę z połową łyżeczki sody oczyszczonej. Po czym dodajemy jajka i za pomocą trzepaczki, rózgi kuchennej, lub widelca i rozrabiamy je z maślanką.
Łączymy wymieszane składniki z masy płynnej i suchej, rozrabiając ciasto aż do utworzenia jednolitej gładkiej konsystencji. Robimy to stopniowo dodając składniki suche do mokrych i mieszając non stop w jednym kierunku. To zapewni nam idealną jakość masy.
Do smażenia użyjmy najlepiej patelni z grubym dnem, przez to utrzymamy odpowiednią temperaturę. Ja akurat wykorzystałam patelnię o średnicy 28 cm. Do takiej ilości ciasta wystarczyło mi 250 ml rozgrzanego oleju rzepakowego.
Na patelni patelni rozgrzewamy olej, a następnie zmniejszamy płomień, aby nie był zbyt duży.
Łyżkę ciasta wkładamy do nagrzanego tłuszczu i smażymy z obu stron aż do momentu zarumienienia. Gdy racuchy są już usmażone, najlepiej osuszyć je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Gotowe racuchy zalecamy oprószyć cukrem pudrem lub podać je z ulubionymi dodatkami, np. konfiturą wiśniową. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi – niech każdy skosztuje te przepyszne racuchy na maślance!