Przepyszne racuchy na maślance przyrządzane bez drożdży są bardzo puszyste. Możesz podawać je z preferowaną przez siebie konfiturą i posypać cukrem pudrem. Do przyrządzenia tych pyszności nie będzie nam potrzebny mikser ani drożdże. Są bardzo szybkie w wykonaniu!

Składniki racuchów na maślance bez dodatku drożdży:

    • 250 ml oleju do głębokiego smażenia (1 szklanka)
    • 250 g mąki pszennej tortowej (1,5 szklanki)
    • 250 ml maślanki (1 szklanka)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Wykonanie racuchów:

Na godzinę przed rozpoczęciem przyrządzania wyjmij z lodówki jajka i maślankę, aby się ogrzały. Składniki muszą mieć temperaturę pokojową, przez co uzyskamy lepszą jakość ciasta.

Następnie przesiewamy mąkę do miski najlepiej za pomocą sitka i przyprawiamy szczyptą soli oraz dwiema łyżkami cukru.

Po tym zabiegu nasze ciasto będzie miało bardziej gładką konsystencję i żaden degustator dania nie znajdzie w nim nawet surowej grudki. Cukier musi być dodany w określonej ilości czyli 2 łyżki dlatego, że jak dodamy go za dużo, wtedy ciasto będzie za twarde, a jeśli zbyt mało, to straci smak.

W kolejnym kroku bardzo dokładnie mieszamy maślankę z połową łyżeczki sody oczyszczonej. Po czym dodajemy  jajka i za pomocą trzepaczki, rózgi kuchennej, lub widelca i rozrabiamy je z maślanką.

Łączymy wymieszane składniki z masy płynnej i suchej, rozrabiając ciasto aż do utworzenia jednolitej gładkiej konsystencji. Robimy to stopniowo dodając składniki suche do mokrych i mieszając non stop w jednym kierunku. To zapewni nam idealną jakość masy.

Do smażenia użyjmy najlepiej patelni z grubym dnem, przez to utrzymamy odpowiednią temperaturę. Ja akurat wykorzystałam patelnię o średnicy 28 cm. Do takiej ilości ciasta wystarczyło mi 250 ml rozgrzanego oleju rzepakowego.



Na patelni patelni rozgrzewamy olej, a następnie zmniejszamy płomień, aby nie był zbyt duży.

Łyżkę ciasta wkładamy do nagrzanego tłuszczu i smażymy z obu stron aż do momentu zarumienienia. Gdy racuchy są już usmażone, najlepiej osuszyć je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Gotowe racuchy zalecamy oprószyć cukrem pudrem lub podać je z ulubionymi dodatkami, np. konfiturą wiśniową. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Podziel się przepisem z przyjaciółmi – niech każdy skosztuje te przepyszne racuchy na maślance!

 

Dziecko trafiło do szpitala po spożyciu znanej przekąski. Rozgoryczeni rodzice apelują: nie dawajcie jej maluchom!

Dziecko trafiło do szpitala po spożyciu znanej przekąski. Rozgoryczeni rodzice apelują: nie dawajcie jej maluchom!
Największą rozrywką na weekend może się stać rodzinna noc filmowa. Każdy z nas pamięta jak za czasów dzieciństwa ...
Czytaj Dalej

Główny Inspektor Farmaceutyczny wycofuje tabletki antykoncepcyjne!

Główny Inspektor Farmaceutyczny wycofuje tabletki antykoncepcyjne!
Powód wycofania tabletek Milvane to nie zgadzająca się treść ulotki, w której nie było ostrzeżenia o zastosowaniu tabletek ...
Czytaj Dalej

Po tych ćwiczeniach raz na zawsze zapomnisz o zawrotach głowy!

Po tych ćwiczeniach raz na zawsze zapomnisz o zawrotach głowy!
Zawroty głowy są częstym problemem. Występują niezależnie od wieku i płci. Mają różnorodne przyczyny i nasilenie. Mogą im ...
Czytaj Dalej

Jakie są skutki uboczne chemioterapii?

Jakie są skutki uboczne chemioterapii?
Chemioterapia skutecznie leczy wiele rodzajów raka. Jednak podobnie jak inne zabiegi, wiąże się z pewnymi skutkami ubocznymi. Uzależnione ...
Czytaj Dalej