Przejdź do treści

Pyszna wieprzowina, w której nie znajdziesz ani trochę konserwantów!

    Każdy z nas pragnie zastąpić kiełbasy sklepowe produktami, które nie posiadają sztucznych barwników, konserwantów oraz innych chemicznych dodatków. Dlatego dzisiaj chciałam się z Wami podzielić tym bardzo prostym i zarazem pysznym przepisem!

    Ten przepis jest w znacznej mierze dla bardzo cierpliwych smakoszy, ale jego smak jest tego wart!

    Wychodzi o wiele taniej niż kiełbasa sklepowa oraz gotowe szynki i ma długi okres trwałości.

    SKŁADNIKI

    • 2 kg świeżej wieprzowiny
    • 400 g soli
    • 4 liście laurowe
    • 2 łyżeczki pieprzu
    • 2 łyżeczki nasion kolendry
    • 4 g tymianku
    • 4 g rozmarynu

    GOTOWANIE

    Dokładnie opłukaj oraz osusz wieprzowinę najlepiej papierowym ręcznikiem. Oddziel z mięsa cały nadmiar tłuszczu.

    Następnie kolendrę razem z liściem laurowym zmiel i wymieszaj z rozmarynem, tymiankiem i pieprzem. Mięso dokładnie natrzyj przyprawami z obu stron.

    Przełóż mięso do pojemnika i posyp solą również z obu stron następnie wstaw je do lodówki na 2 dni.

    Co jakiś czas należy obrócić mięso.



    Kiedy miną dwa dni, wyjmij wieprzowinę z lodówki, obmyj pod bieżącą wodą a następnie osusz papierowym ręcznikiem.

    Raz jeszcze natrzyj mięso przyprawami nie używając już soli. Przygotuj czystą oraz suchą gazę, owiń w nią mięso i włóż do lodówki (ewentualnie w inne chłodne miejsce) na 2 tygodnie.

    Jeżeli będziesz suszyć mięso w lodówce pamiętaj o tym, że co dwa dni musisz je odwrócić.

    Smacznego! Nie zapomnij podzielić się przepisem z przyjaciółmi.



     

    Córka powiedziała do matki: Co, ja mam myć? – ratownik nie wytrzymał!

    Córka powiedziała do matki: Co, ja mam myć? - ratownik nie wytrzymał!

    Nasiona winogron lepsze niż chemioterapia

    Nasiona winogron lepsze niż chemioterapia

    Stwardnienie rozsiane a jelita

    Stwardnienie rozsiane a jelita

    Wszystko o detoksie

    Wszystko o detoksie