Każdy z nas pragnie zastąpić kiełbasy sklepowe produktami, które nie posiadają sztucznych barwników, konserwantów oraz innych chemicznych dodatków. Dlatego dzisiaj chciałam się z Wami podzielić tym bardzo prostym i zarazem pysznym przepisem!

Ten przepis jest w znacznej mierze dla bardzo cierpliwych smakoszy, ale jego smak jest tego wart!

Wychodzi o wiele taniej niż kiełbasa sklepowa oraz gotowe szynki i ma długi okres trwałości.

SKŁADNIKI

  • 2 kg świeżej wieprzowiny
  • 400 g soli
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 4 g tymianku
  • 4 g rozmarynu

GOTOWANIE

Dokładnie opłukaj oraz osusz wieprzowinę najlepiej papierowym ręcznikiem. Oddziel z mięsa cały nadmiar tłuszczu.

Następnie kolendrę razem z liściem laurowym zmiel i wymieszaj z rozmarynem, tymiankiem i pieprzem. Mięso dokładnie natrzyj przyprawami z obu stron.

Przełóż mięso do pojemnika i posyp solą również z obu stron następnie wstaw je do lodówki na 2 dni.

Co jakiś czas należy obrócić mięso.



Kiedy miną dwa dni, wyjmij wieprzowinę z lodówki, obmyj pod bieżącą wodą a następnie osusz papierowym ręcznikiem.

Raz jeszcze natrzyj mięso przyprawami nie używając już soli. Przygotuj czystą oraz suchą gazę, owiń w nią mięso i włóż do lodówki (ewentualnie w inne chłodne miejsce) na 2 tygodnie.

Jeżeli będziesz suszyć mięso w lodówce pamiętaj o tym, że co dwa dni musisz je odwrócić.

Smacznego! Nie zapomnij podzielić się przepisem z przyjaciółmi.



 

86-letniej kobiecie NFZ przesunął operację jaskry na 2028 rok

86-letniej kobiecie NFZ przesunął operację jaskry na 2028 rok
Brak mi słów, by opisać, co teraz czuje. Starsza kobieta przez wiele lat czekała na operację usunięcia jaskry ...
Czytaj Dalej

Dietetyczne i pyszne sałatki zamiast obiadu, które zjesz nawet po 22:00

Dietetyczne i pyszne sałatki zamiast obiadu, które zjesz nawet po 22:00
Przygotowaliśmy specjalnie dla Was przepisy na dietetyczne sałatki, które idealnie pasują na kolację lub lunch. Sałatki zawierają mnóstwo ...
Czytaj Dalej

Tych pokarmów nigdy nie powinniśmy podgrzewać!

Tych pokarmów nigdy nie powinniśmy podgrzewać!
Problem polega na tym, że nie każdy zdaje sobie sprawę, z istnienia pokarmów, które po podgrzaniu mogą w ...
Czytaj Dalej

7 powodów, dla których codziennie warto jeść pomarańcze

7 powodów, dla których codziennie warto jeść pomarańcze
Pomarańcze są pełne minerałów i witamin, ale czy naprawdę mogą pomóc w walce z przeziębieniem? Przyjrzyjmy się bliżej, ...
Czytaj Dalej