Każdy z nas pragnie zastąpić kiełbasy sklepowe produktami, które nie posiadają sztucznych barwników, konserwantów oraz innych chemicznych dodatków. Dlatego dzisiaj chciałam się z Wami podzielić tym bardzo prostym i zarazem pysznym przepisem!
Ten przepis jest w znacznej mierze dla bardzo cierpliwych smakoszy, ale jego smak jest tego wart!
Wychodzi o wiele taniej niż kiełbasa sklepowa oraz gotowe szynki i ma długi okres trwałości.
SKŁADNIKI
- 2 kg świeżej wieprzowiny
- 400 g soli
- 4 liście laurowe
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 4 g tymianku
- 4 g rozmarynu
GOTOWANIE
Dokładnie opłukaj oraz osusz wieprzowinę najlepiej papierowym ręcznikiem. Oddziel z mięsa cały nadmiar tłuszczu.
Następnie kolendrę razem z liściem laurowym zmiel i wymieszaj z rozmarynem, tymiankiem i pieprzem. Mięso dokładnie natrzyj przyprawami z obu stron.
Przełóż mięso do pojemnika i posyp solą również z obu stron następnie wstaw je do lodówki na 2 dni.
Co jakiś czas należy obrócić mięso.
Kiedy miną dwa dni, wyjmij wieprzowinę z lodówki, obmyj pod bieżącą wodą a następnie osusz papierowym ręcznikiem.
Raz jeszcze natrzyj mięso przyprawami nie używając już soli. Przygotuj czystą oraz suchą gazę, owiń w nią mięso i włóż do lodówki (ewentualnie w inne chłodne miejsce) na 2 tygodnie.
Jeżeli będziesz suszyć mięso w lodówce pamiętaj o tym, że co dwa dni musisz je odwrócić.
Smacznego! Nie zapomnij podzielić się przepisem z przyjaciółmi.