Każdy z nas pragnie zastąpić kiełbasy sklepowe produktami, które nie posiadają sztucznych barwników, konserwantów oraz innych chemicznych dodatków. Dlatego dzisiaj chciałam się z Wami podzielić tym bardzo prostym i zarazem pysznym przepisem!

Ten przepis jest w znacznej mierze dla bardzo cierpliwych smakoszy, ale jego smak jest tego wart!

Wychodzi o wiele taniej niż kiełbasa sklepowa oraz gotowe szynki i ma długi okres trwałości.

SKŁADNIKI

  • 2 kg świeżej wieprzowiny
  • 400 g soli
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 4 g tymianku
  • 4 g rozmarynu

GOTOWANIE

Dokładnie opłukaj oraz osusz wieprzowinę najlepiej papierowym ręcznikiem. Oddziel z mięsa cały nadmiar tłuszczu.

Następnie kolendrę razem z liściem laurowym zmiel i wymieszaj z rozmarynem, tymiankiem i pieprzem. Mięso dokładnie natrzyj przyprawami z obu stron.

Przełóż mięso do pojemnika i posyp solą również z obu stron następnie wstaw je do lodówki na 2 dni.

Co jakiś czas należy obrócić mięso.



Kiedy miną dwa dni, wyjmij wieprzowinę z lodówki, obmyj pod bieżącą wodą a następnie osusz papierowym ręcznikiem.

Raz jeszcze natrzyj mięso przyprawami nie używając już soli. Przygotuj czystą oraz suchą gazę, owiń w nią mięso i włóż do lodówki (ewentualnie w inne chłodne miejsce) na 2 tygodnie.

Jeżeli będziesz suszyć mięso w lodówce pamiętaj o tym, że co dwa dni musisz je odwrócić.

Smacznego! Nie zapomnij podzielić się przepisem z przyjaciółmi.