Przejdź do treści

Zgaga

    Zgagą nazywa się subiektywne odczuwanie piekącego bólu lub pieczenia w jamie ustnej, za mostkiem lub w dołku sercowym. Najczęściej zgaga jest wynikiem zarzucania kwaśnej treści (kwasów, żółci i cząstek pokarmu) z żołądka do przełyku, czyli tzw. refluksu żołądkowo-przełykowego.

    Nieleczona choroba może powodować poważne komplikacje, z rakiem przełyku włącznie.

    OBJAWY ZGAGI

    Typowe objawy choroby refluksowej pojawiają się najczęściej 30-60 minut po spożyciu posiłku, przy skłonie tułowia w przód oraz w pozycji leżącej.

    Charakterystyczne objawy:

    • pieczenie za mostkiem, często promieniujące do gardła i w dół do dołka sercowego
    • czasami pojawia się ból promieniujący do szczęki, ramienia, pleców; bólu tego rodzaju nie należy lekceważyć, gdyż podobny występuje przy zawale serca
    • regurgitacje – są to sytuacje, gdy treść z żołądka dostaje się do jamy ustnej; wywołuje to nieprzyjemne uczucie kwaśności w ustach
    • mogą pojawiać się wymioty
    • poranna chrypka, ponieważ treść z żołądka drażni fałdy głosowe
    • suchy kaszel lub świszczący oddech.

    Jeśli dolegliwości się przedłużają, mogą prowadzić do:

    • podrażnienia przełyku i przewlekłego stanu zapalnego błony śluzowej przełyku
    • utrudnionego, a nawet bolesnego połykania
    • nawracającego zapalenia płuc
    • zmniejszenia masy ciała
    • krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego (wymioty fusowatą treścią).

    Do lekarza należy udać się, gdy:

    • mimo leczenia i zastosowania diety objawy nie ustępują
    • pojawiają się krwiste wymioty lub smoliste stolce
    • pojawiają się problemy z połykaniem
    • następuje niezamierzony spadek wagi
    • dochodzi do odwodnienia organizmu

    Jeśli bólowi towarzyszą nudności, wymioty, poty, trudności w oddychaniu – nie wolno tego lekceważyć, ponieważ mogą to być objawy zawału serca. Treść żołądka nie powinna kontaktować się z przełykiem, który w przeciwieństwie do żołądka nie jest wyposażony w wystarczające mechanizmy obronne przed kwaśnym sokiem żołądkowym.

    Powikłania zgagi:

    • przełyk Barretta – polega na pojawieniu się w dolnej części przełyku nieprawidłowego nabłonka; jest to stan przedrakowy i grozi rozwinięciem się raka przełyku
    • owrzodzenie w dolnej części przełyku
    • zwężenie przełyku
    • rak przełyku.

    Przełyk tuż przed wejściem do żołądka ! otoczony jest specjalną warstwą mięśni, które stanowią tzw. dolny zwieracz przełyku. Zapobiega cofaniu się treści z żołądka do przełyku.

    PRZYCZYNY ZGAGI

    • zaburzenia perystaltyki – ruchy perystaltyczne przełyku odpowiadają za przesuwanie się treści pokarmowej w przełyku
    • zaburzenia opróżniania żołądka z po-i karmu
    • wrzody żołądka
    • przepuklina rozworu przełykowego -rozwór przełykowy to otwór w przeponie, przez który przechodzi przełyk z klatki piersiowej do jamy brzusznej; gdy powstaje przepuklina, część żołądka może przedostawać się do klatki piersiowej
    • spożywanie zbyt obfitych posiłków
    • niektóre pokarmy mogą osłabiać napięcie dolnego zwieracza przełyku, np. czekolada, napoje z kofeiną (kawa), potrawy tłuste, alkohol
    • dźwiganie ciężarów
    • przewlekły kaszel
    • otyłość
    • ciąża, w czasie której wydzielane hormony powodują rozluźnienie zwieracza
    • przyjmowanie niektórych leków, np. na astmę (metyloksantyny, B2-mimetyki)
    • palenie tytoniu
    • picie w nadmiernych ilościach kawy i alkoholu
    • spożywanie smażonych lub tłustych potraw
    • spożywanie pikantnych potraw.

    DIAGNOSTYKA ZGAGI

    Czasami do postawienia rozpoznania nie są potrzebne żadne badania dodatkowe. Lekarzowi wystarcza dokładne badanie i rozmowa. Jednak w celu wyeliminowania możliwości występowania poważniejszych schorzeń lekarz może zlecić dodatkowe badania.

    Badania wykonywane w diagnostyce refluksu:

    • gastroskopia wykonywana za pomocą endoskopu, pozwalająca ocenić, jak zachowuje się dolny zwieracz przełyku
    • manometria przełykowa, w czasie której specjalny cewnik wprowadzany jest przez nos do przewodu pokarmowego pacjenta; rejestruje on ciśnienie zarówno na wysokości dolnego zwieracza przełyku, jak i całego przełyku
    • 24-godzinne monitorowanie pH w przełyku – cieniutką sondę wprowadza się przez nos pacjenta i jej końcówkę umieszcza się 5 cm powyżej dolnego zwieracza przełyku; sonda podłączona jest do małego urządzenia rejestrującego, które pokazuje kwasowość zawartości przełyku w danym momencie; na tej podstawie lekarz może rozpoznać refluks
    • badanie impedancji przełykowej – odbywa się na podobnej zasadzie, jak badanie pH, lecz jest nieco dokładniejsze
    • zdjęcie RTG klatki piersiowej po podaniu specjalnego środka kontrastowego – może uwidocznić przyczynę refluksu lub powikłania działania kwasu solnego na przełyk.

    LECZENIE ZGAGI

    Leczenie farmakologiczne:

    • stosowanie leków ograniczających wydzielanie kwasu solnego i neutralizujących kwas solny w żołądku (środki alkalizujące)
    • leki zobojętniające kwas solny i osłaniające błonę śluzową
    • leki prokinetyczne, które zwiększają napięcie dolnego zwieracza przełyku, pobudzają perystaltykę przełyku i przyspieszają opróżnianie żołądka.

    Leczenie nie kończy się na jednorazowym zastosowaniu leków. Należy regularnie stosować dietę, przyjmować leki, przestrzegać innych zaleceń i zgłaszać się do lekarza na wizyty kontrolne.

    Leczenie operacyjne:

    Jest wskazane wtedy, gdy dotychczasowe leczenie nie przynosi ulgi i utrzymują się dolegliwości lub występują powikłania. Najczęściej operacja polega na owinięciu górnej części żołądka wokół przełyku, w celu odtworzenia bariery oddzielającej przełyk od żołądka. Operacja może być wykonana metodą klasyczną lub laparoskopową.

    PORADY LEKARZA

     NALEŻY:

    • przyjmować posiłki najpóźniej 2-3 godziny przed snem
    • spożywać 5 mniejszych posiłków dziennie
    • unieść wezgłowie łóżka (o 10-15 cm) zmniejszyć masę ciała
    • unikać sytuacji stresowych
    • unikać wszystkiego, co wywiera ucisk na brzuch, np. obcisłych ubrań
    • zastosować odpowiednią dietę
    • unikać leżenia, dźwigania ciężarów, wysiłku po spożyciu posiłków.

     NIE NALEŻY:

    • palić tytoniu
    • przyjmować leków zmniejszających napięcie dolnego zwieracza przełyku
    • spożywać obfitych posiłków
    • spożywać w nadmiernych ilościach kofeiny
    • nadużywać alkoholu
    • jeść cebuli
    • spożywać tłustych, smażonych pokarmów
    • jeść pikantnych potraw
    • pić soków owocowych i spożywać owoców cytrusowych.

     

    Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

    Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

    Nudności i wymioty

    Nudności i wymioty

    Choroba Leśniowskiego Crohna

    Choroba Leśniowskiego Crohna

    Żółtaczka

    Żółtaczka