Choroby autoimmunologiczne można podzielić na dwie grupy. Atakujące konkretny narząd lub te, których skutki obejmują całe ciało. Wspólnym mianownikiem dla wszystkich tych zaburzeń jest dożywotnia terapia. Jak może w tym pomóc dietetyk i przygotowany przez niego właściwie zbilansowany jadłospis? O tym poniżej.

Czym są choroby autoimmunologiczne?

Choroby autoimmunologiczne spowodowane są zaburzeniami funkcjonowania układu odpornościowego, który niszczy tkanki i komórki własnego organizmu. Niestety nie do końca wiadomo, z czego wynika opisany wyżej proces. Znane są jednak pewne czynniki, których obecność może zwiększać ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych.

Należą do nich:

  • czynniki genetyczne – pewne mutacje przenoszone z rodziców na dziecko,
  • czynniki środowiskowe – czynniki zewnętrzne, takie jak metale ciężkie, czynniki zakaźne.

Do grupy chorób autoimmunologicznych zaliczanych jest wiele jednostek, dotykających różnych układów. Dla przykładu:

Podczas diagnostyki chorób autoimmunologicznych często obserwuje się występowanie schorzeń współistniejących. Mogą one jeszcze bardziej utrudniać terapie oraz powodować dodatkowe objawy nieswoiste dla danej jednostki chorobowej.

Sprawdź więcej na: https://kcalmar.com/zapytaj-dietetyka/choroby-autoimmunologiczne/

Diagnostyka chorób autoimmunologicznych

Kroki podjęte podczas diagnostyki tych chorób zależne są od narządu, który dotknęły. Możemy wyróżnić 2 grupy chorób autoimmunologicznych:

  • układowe choroby autoimmunologiczne – nie związane z żadnym konkretnym narządem,
  • narządowo swoiste choroby autoimmunologiczne – w swoim przebiegu skierowane są przeciwko konkretnemu narządowi.

Proces diagnozowania opiera się między innymi na badaniach krwi, na podstawie których stwierdza się obecność charakterystycznych przeciwciał. Wyróżnić możemy kilka klas przeciwciał:

  • przeciwciała ANA – antyjądrowe – badanie w ich kierunku wykonuje się często na samym początku diagnozy choroby autoimmunologicznej,
  • przeciwciała RF – czynnik reumatoidalny – występuje u około 80% chorych na RZS,
  • przeciwciała ANCA – przeciwciała przeciwneutrofilowe – badanie w ich kierunku przydatne jest podczas różnicowania chorób autoimmunologicznych.

Dieta podczas terapii chorób autoimmunologicznych

Dieta stosowana podczas terapii wyżej wymienionych schorzeń powinna przede wszystkim być odpowiednio dopasowana nie tylko do danej jednostki chorobowej, ale także uwzględniać preferencje żywieniowe pacjenta. Wynika to, z częstych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego lub nawet zaostrzenia przebiegu choroby, przy niektórych składnikach diety. Często stosowana w takim przypadku jest dieta przeciwzapalna, która ogranicza ten stan organizmu, charakterystyczny dla przebiegu tych chorób. Produktami charakteryzującymi się wysokim potencjałem antyoksydacyjnym (przeciwzapalnym) są warzywa (brokuły, jarmuż), owoce (borówki, aronie), strączki (fasola czerwona, ciecierzyca), nasiona (sezam), orzechy (pekan, włoskie) oraz przyprawy (cynamon, kurkuma).

Warto pamiętać, aby po poradę oraz zalecenia udać się do specjalisty, który zajmuje się na co dzień chorobami autoimmunologicznymi.

 

Choroba Leśniowskiego Crohna

Choroba Leśniowskiego Crohna
Choroba Leśniowskiego - Crohna jest to przewlekła choroba zapalna przewodu pokarmowego, prowadząca do bliznowacenia ścian jelita. Może dotyczyć każdego jego ...

Stwardnienie Rozsiane (SM)

Stwardnienie Rozsiane (SM)
Stwardnienie rozsiane, określane też (Skrótem SM od łacińskiej nazwy choroby sclerosis multiplex), jest chorobą układu nerwowego polegającą na lokalnie występujących ...

Celiakia

Celiakia
Celiakia (choroba trzewna) jest schorzeniem polegającym na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania w jelicie cienkim, związanym z nietolerancją glutenu zawartego ...

Łuszczyca

Łuszczyca
Łuszczyca jest przewlekłą, nawrotową chorobą zapalną skóry, spowodowaną wzmożonym procesem tworzenia naskórka, przebiegającą z tworzeniem charakterystycznych wykwitów grudkowych. Łuszczyca jest ...