Miód malinowy jest niezwykle trudno dostępny, ze względu na to, że maliny kwitną tylko przez 3 tygodnie w ciągu roku. Miód ma jasnozłocisty kolor oraz mocny, malinowy aromat. Od wieków stosowany jest w leczeniu przeziębień, jako składnik wypieków, czy po prostu do słodzenia herbaty.

Ten złoty eliksir zdrowia jest znany od tysięcy lat. To jedyny naturalny produkt, który nigdy się nie psuje. Odżywia, wzmacnia odporność, stawia na nogi wyczerpanych fizycznie i umysłowo. Chociaż zawiera dużo cukru i sporo kalorii (około 320 kcal w 100 g) nie szkodzi zdrowiu, a je wspomaga. Warto przyjrzeć się bliżej jego prozdrowotnym właściwościom.

Miód malinowy – właściwości lecznicze

Miód malinowy - właściwości lecznicze

Miód malinowy zawiera niewielkie ilości witamin B i C, ale za to jest prawdziwym bogactwem leczniczych substancji aktywnych. Obfituje on w bakteriobójczą inhibinę, która jest w stanie zwalczyć nawet tak oporne bakterie, jak gronkowiec złocisty. Szczególnie bogate w tę substancję są miody gryczany, lipowy i spadziowy. Z kolei zawarta w miodzie acetylocholina poprawia ogólną kondycję organizmu, ponieważ wspiera działanie układu krążenia i pozytywne wpływa na wydolność serca.

Co prawda zawartość witamin w miodzie jest niska, ale za to jest on źródłem cennych minerałów takich jak potas, magnez, wapń, żelazo i cynk. Mało kto wie, że ten słodki smakołyk zawiera również nadtlenek wodoru hamujący rozwój bakterii, dzięki czemu, pomimo wysokiej zawartości cukru, jest on bezpieczny dla naszych zębów.

Jak w pełni wykorzystać dobroczynne działanie miodu?

Aby zachować wszystkie właściwości miodu, należy go spożywać na surowo w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzać (nie więcej niż do 40 stopni). Optymalna dawka miodu dla osoby dorosłej to 2-3 łyżki stołowe dziennie, a dla młodzieży i starszych dzieci 2-3 łyżeczki od herbaty. Miodu nie powinny spożywać dzieci przed ukończeniem pierwszego roku życia.

Rozcieńczony zimną wodą miód jest skutecznym środkiem na rota wirusy i wszelkie dolegliwości układu pokarmowego. Z kolei stężony delikatnie podgrzany zwalcza nawet bardzo uciążliwe zaparcia. Bardzo korzystne dla naszej odporności będzie codzienne poranne picie szklanki letniej wody z dużą łyżką miodu i sokiem z połowy cytryny.

Miód zachowa swoje cenne dla zdrowia właściwości, jeśli będziemy go przechowywać w odpowiednich warunkach. Najkorzystniejsze będzie chłodne, suche pomieszczenie. Pamiętajmy, aby zawsze szczelnie zamykać słoiczek. Każdy dobry miód po 3-4 miesiącach od zebrania powinien zacząć ulegać krystalizacji. Jeśli tak się nie dzieje, świadczy to o jego niskiej jakości- prawdopodobnie został pogrzany lub wymieszany z rozpuszczonym cukrem, lub syropem glukozowo-fruktozowym, co negatywnie wpłynęło na jego lecznicze właściwości.

Wybierajmy miody ze sprawdzonych źródeł, najzdrowsze będą te z ekologicznych pasiek opatrzone stosownymi certyfikatami jakości.

Jaki miód jest najzdrowszy?

Za najzdrowszy na świecie rodzaj miodu naukowcy uznali miód Manuka. Powstaje on z nektaru zbieranego przez pszczoły w Australii i Nowej Zelandii z drzewa herbacianego Leptospermum scoparium. Miód ten swoje niezwykle korzystne dla zdrowia właściwości zawdzięcza metyloglioksalowi. Związek ten ma silne właściwości bakteriobójcze. Zwalcza gronkowca, paciorkowca oraz Helicobakter pylori.

Jest więc nieoceniony w leczeniu anginy, zakażeń górnych dróg oddechowych oraz stanów zapalnych w układzie pokarmowym, a nawet wrzodów żołądka i dwunastnicy. Metyloglioksal występuje również w naszych polskich miodach na przykład w lipowym lub gryczanym, jednak jest go znacznie mniej niż w miodzie Manuka, który zawiera od 100 do aż 500 mg tej substancji na kilogram miodu. Bakteriobójcze i przeciwzapalne właściwości metyloglioksalu wykorzystuje się także w produkcji past do zębów przeciw próchnicy i paradontozie oraz kosmetyków zarówno przeciwtrądzikowych, i oczyszczających, jak i odmładzających i wygładzających skórę, takich jak kremy i maseczki do twarzy.

Przepis na syrop malinowy z miodem

Przepis na syrop malinowy z miodem

Przepis na syrop malinowy z dodatkiem miodu jest bardzo prosty do zrobienia, a co ważne, jeżeli nie przyrządziliśmy go w sezonie, to możemy go wykonać również z mrożonych malin.




Składniki:

  • 1 kilogram świeżych malin;
  • sok z jednej cytryny ;
  • 150 ml miodu;
  • korzeń imbiru.

Przygotowanie:

Maliny mieszamy tak aby uzyskać gładką konsystencję. Następnie dodajemy miód, sok z całej cytryny i dokładnie mieszamy. Syrop wstawiamy do lodówki, gdzie możemy go trzymać maksymalnie do 14 dni.

Aby wzmocnić właściwości zdrowotne soku musimy dodać do niego sok z imbiru.

Imbir obieramy i następnie kroimy w plastry po czym dodajemy cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce czekając aż wypuści soki. Przyrządzony syrop odcedzamy i dodajemy do syropu malinowego. Odstawiamy do lodówki.

Podajemy po 1 łyżce 3 razy dziennie.

Ze względu na zawartość miodu nie nadaje się dla dzieci poniżej 1 roku życia.

Zobacz także: