Banany mają niezwykłą wartość odżywczą dla naszego organizmu. Są wspaniałą skarbnicą wszystkich najważniejszych witamin: A, C, E, K oraz tych z grupy B.
Bogate w błonnik oraz składniki mineralne takie jak: magnez, wapń i fosfor zawierają także bardzo dużo potasu. Znane od tysięcy lat banany to sprawdzony sposób na wrzody i biegunkę, nadciśnienie a nawet cholesterol LDL.
Miód jak już wielokrotnie pisaliśmy, poza tym, że jest po prostu smaczny, ma także właściwości prozdrowotne. To w pełni naturalny produkt spożywczy, który wzmacnia serce, koi nerwy, a także wspaniale działa na mózg. Wszyscy znamy jego niezwykłe właściwości antybakteryjne, antyseptyczne, a nawet antybiotyczne.
Miód i banany to doskonałe połączenie, skutecznie zwalczające uporczywy kaszel, a nawet zapalenie oskrzeli. Mieszanka ta znacząco wzmocni nasz organizm, dostarczy mu bowiem wiele wartościowych minerałów i witamin. Obfite w potas i magnez banany w połączeniu z miodem bogatym w przeciwutleniacze to mieszanka w pełni naturalna i bezpieczna dla naszego organizmu, a więc może być nawet podawana dzieciom.
W jaki sposób przygotować mieszankę z bananów i miodu? Jak ją przyjmować? Poniżej odpowiadamy na te pytania.
Przepis na banany z miodem
Składniki:
- 400 ml ciepłej wody
- 2 banany
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie i stosowanie:
Obrane ze skórki banany bardzo dokładnie rozetrzyj. Do powstałej masy dolej ciepłej wody i dokładnie wymieszaj. Odczekaj 1 godzinę po czym dodaj do mieszanki 2 łyżki miodu.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Mieszanka ma krótki termin ważności dlatego jedna porcja wystarczy na 1 dzień. Całość podziel więc na 3 równe części i spożywaj w równych odstępach czasowych (3 razy dziennie).
Objawy powinny ustąpić już pierwszego dnia. Jeżeli to nie nastąpi, powtórz kurację następnego dnia. Przy bardzo uciążliwym kaszlu lub zapaleniu oskrzeli objawy mogą ustąpić dopiero po 5 dniach kuracji.