Ziemniaki są codziennym składnikiem stosowanym w naszej diecie jako gotowane, tłuczone oraz pieczone. Uwielbiamy ich smak, ale czasami pragniemy przyrządzić coś nowego i wyjątkowo smacznego.
Mamy dla Was na to radę – ziemniaki upieczone w piekarniku, nadziewane zamienią się w prawdziwą smaczną przekąskę!
SKŁADNIKI
- 15 małych ziemniaków
- 1 cebula
- 50 g masła
- 250 gr mięsa (może być np. pierś z kurczaka)
- 50 g kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- 2 łyżki pasty pomidorowej
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obierz po czym przetnij je na pól i wydrąż w środku dziurkę na nadzienie.
Umieść je w rondlu z osolonym wrzątkiem i gotuj na półtwardo około 12 minut.
Mięso pokrój na dosyć duże kawałki i obierz cebulę. Następnie zmiel wszystko maszynką do mięsa lub blenderem. Posól, popieprz i wymieszaj.
PRZYGOTUJ SOS
Wymieszaj razem roztopione masło, śmietanę i przyprawy.
Jeżeli preferujesz pastę pomidorową, możesz ją również dodać.
Ziemniaczki nafaszeruj przyrządzonym mięsem, ułóż ładnie w formie do pieczenia i polej sosem. Na koniec piecz naszą potrawę w piekarniku nagrzanym do min. 180 stopni przez około 35 minut.
Smacznego i nie zapomnij podzielić się przepisem ze swoimi przyjaciółmi.