Przejdź do treści

Niestrawność (Dyspepsja)

    Niestrawność, czyli dyspepsja, to zespół chorobowy objawiający się bólem lub dyskomfortem w górnej części jamy brzusznej. Jest ona spowodowana wieloma przyczynami w obrębie przewodu pokarmowego. Dolegliwości mogą występować okresowo lub utrzymywać się przez długi czas.

    Większość ludzi może powiedzieć, że w swoim życiu miała objawy dyspeptyczne. Niestrawność nie jest groźna, lecz jeśli towarzyszą jej inne objawy i ma ona charakter przewlekły, może oznaczać poważną chorobę, dlatego nie należy jej lekceważyć.

    OBJAWY NIESTRAWNOŚCI

    Pacjent doświadcza objawów niestrawności, zwykle po obfitym posiłku.

    Charakterystyczne objawy niestrawności:

    • ból lub dyskomfort w górnej części jamy brzusznej
    • uczucie pełności lub wzdęcia
    • dokuczliwe odbijanie
    • zgaga, czyli uczucie pieczenia za mostkiem
    • kwaśny smak w ustach
    • regurgitacje, czyli cofanie się treści pokarmowej z żołądka do przełyku i jamy ustnej
    • nudności i wymioty.

    Do lekarza należy udać się, gdy pojawiają się nowe objawy u osoby z dyspepsją, takie jak:

    • chudnięcie
    • luźne, czarne stolce mogące być objawem krwawienia z przewodu pokarmowego
    • gorączka
    • ból promieniujący do szyi i ramion, gdyż może to oznaczać zawał mięśnia sercowego
    • ból stały, silny, z towarzyszeniem wymiotów.

    Objawy dyspepsji są bardzo często podobne do choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz zespołu jelita drażliwego.

    PRZYCZYNY NIESTRAWNOŚCI

    Objawy dyspeptyczne mogą być spowodowane zarówno przyczynami organicznymi, jak i zaburzeniami czynności przewodu pokarmowego.

    Podstawowe przyczyny dyspepsji czynnościowej:

    • zwiększone wydzielanie kwasu solnego w żołądku
    • nadmierna wrażliwość błony śluzowej (głównie dwunastnicy) na kwas solny
    • opóźnione opróżnianie żołądka z jego zawartości
    • refluks dwunastniczo-żołądkowy, czyli cofanie się treści pokarmowej z dwunastnicy do żołądka.

    Przyczyny organiczne dyspepsji:

    • zapalenie przełyku
    • zapalenie żołądka – tu najczęściej wymienia się zapalenie wirusowe, zwane potocznie „grypą żołądkową”
    • choroba wrzodowa żołądka
    • choroba wrzodowa dwunastnicy
    • przepuklina rozworu przełykowego przepony
    • rak żołądka lub okrężnicy
    • choroba Leśniowskiego-Crohna
    • choroby pęcherzyka żółciowego
    • choroby trzustki
    • cukrzyca.

    Czynniki sprzyjające niestrawności:

    • przejadanie się, często połączone z nadmiernym spożyciem alkoholu
    • nadużywanie leków przeciwbólowych
    • jedzenie pod wpływem stresu
    • otyłość.

    DIAGNOSTYKA NIESTRAWNOŚCI

    • pierwszym etapem rozpoznania jest dokładne badanie i rozmowa z pacjentem
    • w celu wykluczenia innych chorób lekarz może zlecić badanie endoskopowe górnego odcinka przewodu pokarmowego (gastroskopia)
    • USG jamy brzusznej.

    LECZENIE NIESTRAWNOŚCI

    Jeśli dyspepsja jest spowodowana przyczyną organiczną, lekarz podejmuje próbę leczenia choroby podstawowej.

    Jeśli przyczyna niestrawności jest czynnościowa, stosuje się:

    1. leki obniżające wydzielanie kwasu solnego w żołądku (inhibitory pompy protonowej i blokery receptorów histaminowych H2)
    2. leki prokinetyczne przyspieszające perystaltykę przewodu pokarmowego (pomagają w opróżnianiu żołądka)
    3. test na obecność bakterii Helicobater pylori w żołądku, i w razie ich stwierdzenia, wdrożenie leczenia eradykacyjnego (zlikwidowanie wszystkich bakterii H. pylori żyjących żołądku)
    4. leki rozkurczowe, gdy pojawiają się dolegliwości bólowe
    5. preparaty ziołowe: siemię lniane, dziurawiec, mięta, wyciąg z liści karczochów.

    PORADY LEKARZA

     NALEŻY:

    • wyłączyć z diety pokarmy wzdymające, takie jak fasola, kapusta, brukselka
    • starannie przeżuwać pokarmy
    • spożywać posiłki powoli i w spokoju
    • zrezygnować z palenia
    • unikać wytężonego wysiłku fizycznego tuż po zjedzeniu posiłku
    • unikać sytuacji stresowych
    • pić napary z ziół, np.:
      • tuwału (zmniejszającego wydzielanie soku żołądkowego)
      • mięty pieprzowej
      • rumianku lub melisy
      • gorzknika kanadyjskiego
      • korzenia mniszka ziela piołunu.

     NIE NALEŻY:

    • spożywać obfitych, wysoko tłuszczowych posiłków
    • pić gazowanych napojów
    • żuć gumy
    • pić kawy
    • pić alkoholu
    • spożywać pokarmów ostro przyprawionych
    • spożywać pokarmów bardzo zimnych lub bardzo ciepłych
    • przyjmować leków uszkadzających żołądek, należy skontaktować się w tej sprawie z lekarzem
    • odpoczywać po jedzeniu w pozycji leżącej, zaleca się raczej spacerować nie, które może skutecznie pobudzać trawienie.

     

    Zapalenie wątroby

    Zapalenie wątroby

    Przepuklina

    Przepuklina

    Zapalenie trzustki

    Zapalenie trzustki

    Celiakia

    Celiakia