Przejdź do treści

Pokrzywka

    Pokrzywka jest zespołem chorobowym, w którym charakterystycznym wykwitem jest bąbel pokrzywkowy, powstający bardzo szybko i ustępujący w ciągu kilku godzin bez pozostawienia śladu.

    OBJAWY POKRZYWKI

    • bąble pokrzywkowe o różnych wymiarach oraz kształtach, koloru różowego i lub porcelanowo-białego, otoczone zaczerwienioną skórą
    • świąd.

    Bąble pokrzywkowe mogą zajmować dużą powierzchnię skóry. Z uwagi na mechanizm powstawania choroby pokrzywce często towarzyszą inne objawy związane z obrzękiem błony śluzowej jamy ustnej i dróg oddechowych, takie jak duszność i kaszel.

    Pokrzywkę można podzielić ze względu na czas utrzymywania się objawów.

    Pokrzywka ostra:

    • trwa do 6 tygodni
    • występuje najczęściej u dzieci i młodzieży.

    Pokrzywka przewlekła:

    • trwa 6 tygodni i dłużej
    • częściej występuje u dorosłych, szczególnie u kobiet.

    PRZYCZYNY POKRZYWKI

    Przyczyną powstawania bąbli pokrzywkowych jest aktywacja specyficznych komórek zwanych komórkami tucznymi i uwalnianie z nich mediatorów, m.in. histaminy, substancji, która powoduje wzrost przepuszczalności naczyń, obrzęk skóry właściwej i powstanie bąbla pokrzywkowego. Do aktywacji komórek tucznych może dochodzić na drodze alergicznej lub w innym mechanizmie powodującym pokrzywkę niealergiczną.

    Występuje wiele rodzajów pokrzywki, które mogą być wywołane przez inne czynniki sprawcze.

    Typy pokrzywki:

    1. Pokrzywka alergiczna – wywołana jest działaniem alergenów, tj. substancji powodujących wystąpienie odpowiedzi układu immunologicznego tylko u ludzi predysponowanych, nie-wywołujących natomiast tych zmian u ludzi zdrowych.

    Najczęstsze alergeny wywołujące pokrzywkę:

    • niektóre leki (penicylina, leki znieczulające miejscowo)
    • substancje zawarte w jadach owadów
    • alergeny wziewne
    • alergeny pokarmowe.

    Najczęstsze alergeny pokarmowe:

    • orzechy, orzeszki ziemne
    • ryby
    • skorupiaki
    • mleko
    • owoce.

    2. Pokrzywka fizykalna – wywołana jest przez bodźce fizyczne, takie jak ucisk, zimno, ciepło, światło.

    3. Pokrzywka z nietolerancji – wywołana najczęściej przez substancje chemiczne i związana z działaniem mechanizmów niealergicznych. Reakcje nietolerancji wykazują zależność od dawki.

    Czynniki wywołujące pokrzywkę z nietolerancji:

    • środki przeciwbólowe i inne leki (np. kwas acetylosalicylowy)
    • konserwanty i związki chemiczne dodawane do żywności (np. benzoesany)
    • barwniki.

    4. Pokrzywka samoistna (pojawia się u 50% chorych).

    5. Pokrzywka wewnątrzpochodna – wywołana przez czynniki wewnątrzustrojowe (może wystąpić w przebiegu niektórych chorób). Niekiedy wywołana jest czynnikami psychicznymi.

    DIAGNOSTYKA POKRZYWKI

    Chorobę rozpoznaje się na podstawie:

    • wywiadu lekarskiego
    • analizy stwierdzonych objawów klinicznych
    • wnikliwego badania lekarskiego.

    Niekiedy mogą być wskazane badania pomocnicze, mające na celu ustalenie przyczyny pokrzywki:

    • testy skórne
    • próby płatkowe.

    LECZENIE POKRZYWKI

    W przypadku podejrzeń, że objawy skórne mogą mieć charakter pokrzywki i utrzymują się one lub pokrzywce towarzyszą inne niepokojące objawy (np. duszność), należy zasięgnąć porady lekarskiej. Leczenie opiera się głównie na stosowaniu maści łagodzącej swędzenie i zmniejszającej objawy zapalenia.

    Stosuje się również leki przeciwhistaminowe podawane doustnie albo w zastrzyku.

    PORADY LEKARZA

     NALEŻY:

    • dbać o higienę osobistą
    • stosować filtry ochronne w czasie opalania
    • unikać ukąszeń owadów poprzez stosowanie środków odstraszających.

     NIE NALEŻY:

    • stosować leków bez konsultacji z lekarzem
    • drapać miejsc swędzących
    • spożywać w nadmiarze jaj, małż i czekolady.

    W celu złagodzenia dolegliwości zaleca się stosowanie:

    • naparu z pokrzywy
    • naparu z mieszanki ziół: liścia babki, brzozy, korzenia mniszka
    • kąpieli ziołowych i kompresów
    • kremu z rumianku.
    Więcej z kategorii: Choroby skóry