Endokrynolodzy, czyli lekarze specjalizujący się w chorobach tarczycy, pokazują, iż najbardziej skuteczną metodą w walce z problemami z tarczycą jest zmiana odżywiania. Można dojść więc do słusznego wniosku, iż to nie lekarstwa mają ogromne znaczenie, a sposób w jaki dbamy o siebie i swoje zdrowie na co dzień!
Składnikiem spożywczym, który negatywnie oddziałuje na pracę tarczycy jest gluten.
Specjaliści radzą więc, aby ograniczyć spożywanie produktów, w których ingredient ten się znajduje. W związku z tym z codziennego jadłospisu należy wyrzucić m.in. białe pieczywo, ciastka oraz makarony przygotowane z mąki białej.
Ponadto, pacjenci borykający się z problemami z tarczycą powinni wyeliminować produkty spożywcze, w tym również napoje, zawierające cukier. Składnik ten bowiem zaburza pracę narządu i tym samym go osłabia. Warto także zaznaczyć, iż jeśli endokrynolog zdiagnozował chorobę tarczycy u pacjenta, to zmiana stylu odżywiania musi nastąpić w trybie niemal natychmiastowym. Wiadomo, iż nie od razu pozytywna przemiana nastąpi, niemniej jednak jest ona niezbędna, aby zahamować postępowanie choroby. Przede wszystkim, należy skupić się na samym sposobie gotowania. Do smażenia i przygotowywania sałatek nie używamy znanego i lubianego oleju rzepakowego. Ten produkt bowiem zaburza proces wytwarzania, przez organizm, hormonu tarczycy. Do gotowania więc wykorzystujemy olej słonecznikowy, masło czy nawet domowej roboty smalec.
Warto wspomnieć o oczyszczaniu samej tarczycy, ponieważ tylko w ten sposób jej hormony będą prawidłowo wydzielane. Michał Tombak, rosyjski bioterapeuta sporządził recepturę na nalewkę z pestek jabłka, która silnie oczyszcza narząd ze szkodliwych substancji.
Przepis na nalewkę z pestek jabłka:
Do przygotowania nalewki będziemy potrzebować 40 pestek z jabłek, spirytusu i szklanej butelki.
- Dokładnie pokrusz 40 pestek z jabłek, a następnie przesyp je do wysokiej, szklanej butelki
- Pestki zalej 100 ml spirytusu
- Szczelnie zamknij butelkę i odstaw na 7 dni w przyciemnione, chłodne miejsce.
Każdego dnia rozcieńcz siedem kropel nalewki w szklance wypełnionej do połowy wodą. Miksturę przyjmuj raz dziennie, 15 minut przed spożyciem posiłku.