Poznajcie prosty do zrobienia przepis na szybkie i pyszne ciasto czekoladowe.
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 100 g dobrej czekolady deserowej
- 80 dag masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 150 g mąki
POLEWA DO CIASTA
- • 100 g czekolady deserowej
- • 50 g masła
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Przygotuj tortownicę o średnicy 21 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do ok. 180 stopni. Masło pokrój i włóż do rondelka, dodaj drobne kosteczki czekolady i podgrzej na małym ogniu cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia się składników i uzyskania gładkiej jednolitej masy. Następnie masę odstaw z ognia, wlej mleko i zmieszaj.
Jajka ubijaj z cukrem aż do momentu uzyskania puszystej masy. Do miski wrzuć posiekaną mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj puszystą masę z jajek oraz cukru do masy czekoladowej, wszystko zmiksuj koniecznie na małych obrotach (możesz to zrobić ręcznie mieszając dotąd aż składniki dobrze się ze sobą połączą).
Przygotowanie ciasto wsadź do tortownicy i wstaw na 40 minut do piekarnika (po tym czasie możemy sprawdzić ciasto patyczkiem, czy nie oblepia się i w razie potrzeby podpiec jeszcze chwilę).
Upieczone ciasto trzeba odstawić do ostudzenia i po 25 minutach wyjąć z formy.
Przygotowaną czekoladę razem z masłem włóż do rondelka i podgrzej na małym ogniu, aż składniki się roztopią. Po ściągnięciu z ognia polej od razu ciasto.
Ciasto możesz podawać z gałką lodów waniliowych, aby było jeszcze smaczniejsze!
Smacznego! Podziel się tym przepysznym przepisem ze znajomymi!
Profesjonalny sprzęt do rehabilitacji kończyn dolnych

Kontrola własnego ciała, to ważna rzecz

Co zrobić, żeby mieć mocne i zdrowe paznokcie?

Przesilenie jesienne – objawy i sposoby na chandrę
