Zupa chrzanowa nazywana także chrzanicą wywodzi się z polskich gór, z Podhala i Podkarpacia. Jako tradycyjne danie kuchni góralskiej charakteryzuje się prostotą i łatwością przygotowania. Przepis opiera się na kilku podstawowych składnikach takich jak chrzan, jajka, śmietana czy mąka. Bardzo ważną rolę odgrywa w tej zupie mięso, popularna „wędzonka” czyli kiełbasa, boczek i szynka. To one wpływają na smak całego wywaru i czynią potrawę tak pyszną.
Warto postarać się aby użyte wyroby były wysokiej jakości, swojskie ponieważ od nich właśnie zależy także jakość zupy. Górale wykorzystują w tym celu produkty domowe, przyrządzane własnoręcznie. Również chrzan czy jaja są u nich najczęściej swojskie i z własnego gospodarstwa. Niestety, w miastach nie mamy takich możliwości jednak nie jest to problemem gdyż możemy kupić produkty w sklepie ekologicznym lub w sprawdzonym sklepie mięsnym.
Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa jest jedną z najważniejszych potraw podczas wielkanocnego obiadu. Święta Wielkanocne w górach spędzane są szczególnie wyjątkowo. Dzięki temu przepisowi każdy z nas może cieszyć się smakiem tradycyjnej zupy chrzanowej przyrządzając ją nie tylko w Wielkanoc ale również na co dzień.
Składniki na chrzanicę
Do przygotowania chrzanicy będziemy potrzebować:
- 150 g dobrej kiełbasy,
- po 200 g wędzonej szynki i wędzonego boczku,
- trzy-cztery łyżki utartego chrzanu,
- ugotowane na twardo jajka (po dwie połówki na porcję),
- szklankę kwaśnej śmietany,
- dwie łyżki mąki,
- łyżeczkę soku z cytryny
- trzy litry wody.
Przygotowanie chrzanicy
1. Rozpocznij od ugotowania w wodzie szynki, kiełbasy i boczku. Gdy będą ugotowane, wyjmij je z garnka.
2. Kwaśną śmietanę wymieszaj z mąką i zagęść nią gotujący się wywar. Wtedy dodaj starty chrzan, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
3. Kiełbasę, boczek i szynkę pokrój w kostkę i wrzuć do zupy.
Gotową chrzanicę podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo i ulubionym pieczywem, możesz też przyprawić posiekanym szczypiorkiem. Opcjonalnie możesz dodać do wywaru włoszczyznę. Smacznego!