Hipoglikemia i hiperglikemia to zaburzenia gospodarki węglowodanowej w organizmie, które mogą mieć poważne konsekwencji dla zdrowia i życia człowieka. Na czym polega niedocukrzenie i przecukrzenie? Jak sobie z nimi radzić?

Co to jest hipoglikemia?

Hipoglikemia, inaczej niedocukrzenie, występuje, kiedy stężenie glukozy we krwi wynosi poniżej 70 miligramów na decylitr. Niski poziom cukru we krwi jest zaburzeniem gospodarki węglowodanowej w organizmie, który często towarzyszy przebiegowi cukrzycy typu 1 lub 2, ale także wielu innych chorobom, na przykład nowotworom. Pojawia się również u kobiet w przebiegu cukrzycy ciążowej oraz u pacjentów po resekcji żołądka.

Hipoglikemia, szczególnie występująca jako powikłanie leczenia cukrzycy i podania zbyt dużej dawki insuliny, stanowić może bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. W związku z tym ważna jest umiejętność odpowiedniego reagowania na występujące objawy.

Objawy hipoglikemii

Do objawów hipoglikemii należą:

  • poczucie niepokoju i nerwowość;
  • osłabienie;
  • uczucie spadku sił;
  • senność;
  • uczucie silnego, ssącego głodu;
  • silne pocenie się;
  • wymioty;
  • przyspieszenie akcji serca (tachykardia);
  • drżenie rąk i mięśni całego ciała;
  • problemy z koordynacją ruchową;
  • problemy z oddychaniem;
  • zaburzenie krążenia;
  • podwójne widzenie;
  • drgawki.

Więcej informacji na temat tego, jak nasz organizm daje nam znać, że potrzebuje cukru, przeczytać można w artykule pod adresem: https://uczymyjakslodzic.pl/hipoglikemia-objawy-niskiego-poziomu-cukru-przyczyny/

Jak walczyć z hipoglikemią

Ze względu na przebieg i nasilenie objawów obniżenia cukru we krwi, hipoglikemię dzieli się na lekką, umiarkowaną oraz ciężką.

W chwili wystąpienia objawów niedocukrzenia powinno się spożyć posiłek zawierający cukry proste (słodki napój, żel glukozowy), a po ustabilizowaniu się cukru spożyć dodatkowo posiłek zawierający węglowodany złożone. Konieczne jest również zaprzestanie wysiłku fizycznego.

W perspektywie długofalowej zadbać należy o odpowiednio zbilansowaną dietę oraz regularne spożywanie posiłku (co 2-3 godziny) w celu ustabilizowania poziomu cukru w organizmie.

Co to jest hiperglikemia?

Hiperglikemia oznacza zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Przecukrzenie stwierdza się, gdy stężenie glukozy we krwi podniesie się powyżej 200 miligramów na decylitr. Za zdrowy poziom cukru we krwi uznaje się stężenie 80 ml/dl, natomiast utrzymywanie się stężenia glukozy na poziomie 120 mg/dl przez dłuższy czas uznawane jest za wystąpienie cukrzycy.

Przyczyny i objawy hiperglikemii

Do przyczyn hiperglikemii należy:

  • nieodpowiednia dieta (pełna cukrów prostych);
  • złe rozplanowanie posiłków w ciągu dnia;
  • stres;
  • pominięcie dawki insuliny w przebiegu cukrzycy.

Często nie zdajemy sobie sprawy z utrzymującego się zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi. Jeśli obserwujesz u siebie te objawy, warto udać się do lekarza:

  • nadmierne pragnienie;
  • problemy z utrzymaniem koncentracji;
  • częste oddawanie moczu;
  • suchość skóry;
  • częste łapanie infekcji;
  • zaparcia i biegunki;
  • suchość skóry.

Jak walczyć z hiperglikemią?

Lekarstwem na hiperglikemię dla cukrzyków jest insulina podawana w odpowiednich dawkach. W przebiegu hiperglikemii ważna jest również odpowiednia dieta pozbawiona cukrów prostych oraz zdrowy, aktywny tryb życia.

Osteoporoza

Osteoporoza
Osteoporoza jest ogólnoustrojową chorobą metaboliczną kości charakteryzującą się obniżeniem masy tkanki kostnej oraz zaburzeniem jej architektury z następczym wzrostem podatności ...
Czytaj Dalej

Nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze
Nadciśnienie tętnicze jest to przewlekła choroba układu krążenia, polegająca na zwiększonym ciśnieniu krwi przepływającej przez naczynia. Wymaga leczenia długotrwałego. Szacuje ...
Czytaj Dalej

Cukrzyca

Cukrzyca
Cukrzyca jest przewlekłym schorzeniem będącym następstwem zaburzeń gospodarki węglowodanowej, polegającym na gromadzeniu się glukozy we krwi, zamiast jej składowania lub ...
Czytaj Dalej

Otyłość

Otyłość
Otyłość jest chorobą wywołaną nadmiernym gromadzeniem się lipidów w tkance tłuszczowej, spowodowanym zwiększonym spożyciem pokarmów, przekraczającym zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Mechanizm ...
Czytaj Dalej