Jest wiele produktów, które sprzyjają odpowiedniej pracy mięśnia sercowego (m.in. warzywa i owoce, kasze, oliwa, tofu, owoce morza). Znajdziesz je w daniach, które prezentujemy poniżej. Oryginalnych, nierzadko efektownych. Łączy je ambicja twórców, by były zdrowe. Przez żołądek chcemy dotrzeć do serca.
Czego nie lubi twoje serce?
Częstym winowajcą zawałów, udarów i różnych chorób serca jest złe odżywianie i związana z tym otyłość. Sercu szkodzą zwłaszcza nadmiar soli, a dokładniej zawarty w niej sód, a także cukier i cholesterol. Popełniamy błąd, konsumując w nadmiarze masło, smalec, żółty ser oraz czerwone mięso czy mniej oczywiste produkty, jak parówki i ciastka. Kolejnym niekorzystnym czynnikiem jest brak ruchu. Regularna aktywność fizyczna nie tylko zapobiega nadwadze, ale także ćwiczy układ krążenia. Poza tym serce o wiele szybciej się starzeje, jeśli stresujemy się i nie wysypiamy.
Jak dieta bezmięsna wpływa na serce?
Zdaniem naukowców stosowana dieta ma znaczący wpływ na pracę serca. A warto przypomnieć, że ten pracowity mięsień kurczy się i rozkurcza około 100 tyś. razy dziennie i każdego dnia przepompowuje ponad 7 tys. litrów krwi. Z powodu chorób sercowo-naczyniowych umiera ponad 90 tyś. Polek i ponad 80 tyś. Polaków rocznie, warto więc zastanowić się nad naszymi zwyczajami żywieniowymi, np. ilością zjadanego mięsa. Po przebadaniu ok. 45 tyś. mieszkańców Anglii i Szkocji brytyjscy naukowcy doszli do wniosku, że po przejściu na wegetarianizm ryzyko śmierci lub hospitalizacji z powodu chorób układu krążenia spada aż o 32%. Gra jest więc warta świeczki.
Pyszne brownie fasolowo – porzeczkowe
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej
- 2 czubate łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- łyżeczka soli
- puszka czerwonej fasoli
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka owoców czarnej porzeczki (mogą być m rażone)
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej czekolady
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać płatki owsiane, brązowy cukier oraz sól. Składniki suche wymieszać i odstawić. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać, by usunąć nadmiar sodu. Wlać wodę oraz olej i zmiksować blenderem na gładką masę.
2. Dodać masę do przygotowanych suchych składników. Na koniec wrzucić urny te i odszypułkowane porzeczki (jeśli mamy mrożone owoce, to wcześniej trzeba je przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki, by się rozmroziły). Dokładnie wymieszać
3. Ciasto przelać do przygotowanej formy (np. w kształcie serca) i piec ok. 35-40 minut w temp. 180°C (musi być nieco wilgotne, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka). Ostudzić
4. Czekolady połamać na kawałki i roztopić wierzch ciasta ozdobić esami-floresami i oprószyć pudrem.
Owoce czarnej porzeczki wzmacniają serce obniżają ciśnienie krwi.
Gruszki glazurowane w winie
Będą stanowić idealne zwieńczenie romantycznej kolacji.
Składniki:
- 6 gruszek
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 szklanki cukru
- 50 ml wody
- starta skórka z połowy cytryny
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- listki bazylii lub mięty do ozdoby
Przygotowanie:
1. Gruszki obrać i usunąć cienkim nożykiem gniazda nasienne. Zagotować wino z wodą, cukrem zwykłym i waniliowym oraz skórką cytrynową. Gotowym syropem zalać gruszki i gotować pod przykryciem do miękkość.
2. Gruszki wyjąć, a sos gotować tak długo, aż zgęstnieje. Polać nim owoce i przyozdobić deser ziołami.