Diagnostyka chorób autoimmunologicznych nie należy do najłatwiejszej. Niestety nie można całkowicie wyleczyć się z danego schorzenia, jednakże dzięki odpowiedniej diecie możemy wspomóc nasz organizm i dostarczyć mu cennych składników, które zminimalizują uciążliwe dolegliwości.

Choroby autoimmunologiczne należą do schorzeń, obejmujących różne narządy. Przyczyn pojawienia się choroby należy dopatrywać się poprzez występowanie czynników genetycznych i środowiskowych, zwanych również zewnętrznymi, które stanowią aż 60%. Na szczęście te drugie, w przeciwieństwie do czynników genetycznych, mogą podlegać modyfikacji. Niekiedy zmiana środowiska, stosowanie innych preparatów, a przede wszystkim wdrożenie odpowiedniej diety, ma ogromny wpływ na ustąpienie lub zminimalizowanie występowania konkretnych objawów. Od rodzaju choroby zależy dobór diety i wskazania lub przeciwwskazania dotyczące niektórych produktów spożywczych.

Choroba autoimmunologiczna – jak powstaje?

Do dziś dokładna etiologia chorób autoimmunologicznych nie została poznana do końca. Pewne jest to, że na jej pojawienie się mają wpływ czynniki genetycznie, a konkretnie mutacje genów. Nie są również obojętne czynniki środowiskowe, a więc to wszystko, co nas otacza i dociera do naszego organizmu z zewnątrz. Niezależnie od lokalizacji, mechanizm powstawania chorób autoimmunologicznych, jest identyczny. Mówiąc jaśniej, polega na produkowaniu przez organizm przeciwciał przeciwko zdrowym komórkom. Specyficzne przeciwciała atakują komórki organów, powodując ich niszczenie, co w rezultacie prowadzi do zaburzeń funkcjonowania, stąd zauważalne są dolegliwości, które wskazują na nieprawidłową pracę danego narządu.

Współczesne badania naukowców podają trzy czynniki, które mają wpływ na wystąpienie choroby autoimmunologicznej. Są to jak podano wyżej predyspozycje genetyczne, czynniki środowiskowe a także tzw. zespół jelita nieszczelnego, który polega na przerwaniu szczelności bariery jelitowej.

Które schorzenia należą do autoimmunologicznych?

Tak naprawdę chorób autoimmunologicznych jest mnóstwo i każda z nich może charakteryzować się zupełnie innymi objawami i dolegliwościami, dlatego, że choroba ta zaatakować może każdy narząd w naszym ciele. Do najbardziej znanych schorzeń należy m.in. celiakia, stwardnienie rozsiane, miastenia, reumatoidalne zapalenie stawów, reaktywne zapalenie stawów, łuszczycowe zapalenie stawów, twardzina , zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, toczeń rumieniowaty układowy, atopowe zapalenie skóry, układowe zapalenie naczyń, cukrzyca typu I, choroba Addisona, , choroba Leśniowskiego-Crohna, zaburzenia tarczycy (w tym choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa) oraz wiele innych.

Dieta przy chorobach autoimmunologicznych

Spośród czynników środowiskowych, dieta odgrywa tutaj kluczową rolę. Jak się okazuje, zaprzestanie spożywania niektórych pokarmów przy chorobie autoimmunologicznej może dać choremu mnóstwo korzyści. Zastosowanie tzw. protokołu autoimmunologicznego, a innymi słowy zalecanej diety, może doprowadzić nawet do niemalże całkowitego pozbycia się objawów.

Przestrzeganie restrykcyjnej diety, a także ścisła dieta paleo, która wiąże się z eliminacją zbóż, takich jak pszenica, żyto, jęczmień, ryż, kukurydza, pseudozbóż – gryka, komosa ryżowa/quinoa oraz roślin strączkowych i nabiału, może pomóc choremu w walce z dolegliwościami chorobowymi. Czasami taka forma diety nie wystarcza, należy wtedy sięgnąć po jej zaostrzoną formę. Wiąże się to wówczas z wyeliminowaniem orzechów, jajek, pomidorów, papryki, papryki chilli, ostrych przypraw, nasion (w tym kawy i kakao) a także alkoholu alkoholu.