Zgaga, bolesne uczucie pieczenia w przełyku, odczuwanie kwasoty w jamie ustnej – to objawy choroby refluksowej, które mogą nasilać się pod wpływem nieodpowiedniej diety. Jeśli zmagasz się z tym schorzeniem, sprawdź, jakie produkty spożywcze należy wyeliminować z codziennego jadłospisu.

Choroba refluksowa daje wiele nieprzyjemnych objawów, które potrafią uprzykrzyć życie. Wcale jednak nie musisz przyzwyczajać się do ich występowania – wystarczy, że zmodyfikujesz sposób odżywiania się. Powszechnie uważa się, że prawidłowo skomponowana dieta refluksowa jest jednym z najważniejszych czynników łagodzących uciążliwe dolegliwości.

Dieta przy refluksie – produkty zakazane

Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia niepożądanych objawów typowych dla choroby refluksowej, należy ograniczyć lub całkowicie wyeliminować spożycie niektórych produktów. Na cenzurowanym są m.in.:

  • cebula i warzywa cebulowe – odpowiadają za pojawienie się przejściowych relaksacji dolnego zwieracza przełyku;
  • pomidory oraz przetwory pomidorowe – przyczyniają się do pobudzenia receptorów czuciowych w przełyku;
  • owoce cytrusowe i soki – działają na podobnej zasadzie jak pomidory;
  • czekolada i wyroby czekoladowe – opóźniają opróżnianie żołądka;
  • kawa, alkohol, mocna herbata, napar z mięty – odpowiadają za obniżenie ciśnienia w dolnym zwieraczu przełyku.

Ważne jest, aby nie spożywać tłustych i pikantnie przyprawionych dań. Niewskazane są również ciężkostrawne i odsmażane posiłki.

Jak jeść przy refluksie?

Walka z chorobą refluksową wymaga wielu wyrzeczeń. Wyeliminowanie niektórych produktów spożywczych może więc wiązać się z ryzykiem powstania niedoborów żywieniowych. Aby temu zapobiec, warto postawić na catering dietetyczny. Szeroki wybór menu pozwala dopasować posiłki pod kątem zaleceń lekarskich, a jednocześnie nie naraża na braki składników odżywczych.

– Dieta pudełkowa może być dobrym rozwiązaniem dla osób, które zmagają się z chorobą refluksową. Każdego dnia będą otrzymywać zestaw wybranych przez siebie posiłków. Taka opcja pozwala nie tylko dopasować menu do swoich potrzeb i upodobań smakowych, ale również przynosi znaczną oszczędność czasu – wyjaśnia przedstawicielka Nice To Fit You, firm cateringowej oferującej wysokiej jakości dietę pudełkową.

Warto pamiętać, że w łagodzeniu objawów chorobowych znaczenie ma nie tylko jakość posiłków. Ważna jest także liczba i porcje spożywanych dań oraz odstępy czasowe między nimi. Zaleca się, aby jeść 5-6 mniejszych posiłków – co kilka godzin. Zbyt duża objętość dań oraz przyjmowanie ich w szybkim tempie sprzyja występowaniu epizodów refluksowych.

Zmaganie się z refluksem wymaga zmiany dotychczasowych nawyków – nie tylko żywieniowych. Poza modyfikacją codziennej diety koniecznością jest rezygnacja z palenia papierosów czy wdrożenie umiarkowanej aktywności fizycznej (intensywne treningi nie są wskazane).

Jeśli zastosujesz się do powyższych wskazówek, życie z tą chorobą będzie dużo bardziej komfortowe – z mniejszą liczbą epizodów refluksu.

Polecane artykuły