Alkohol w naszej kulturze jest już od dawna. Celebrujemy nim wyjątkowe chwile, a także wznosimy toasty, życząc zdrowia. Jednak aby alkohol rzeczywiście był elementem zdrowego trybu życia, warto spożywać go świadomie, a to oznacza, że niezbędna jest wiedz na jego temat.

Czy po piwie można przyjmować leki?

Małe piwo zawiera tyle samo alkoholu co jeden 50 ml kieliszek wódki, więc twierdzenie, że piwo praktycznie nie zawiera alkoholu jest błędne. Ponadto alkohol plus leki to nigdy nie jest dobre połączenie.

Czy po piwie można przyjmować leki?

Substancja lecznicza zaraz po połknięciu trafia do żołądka, a następnie do jelita z którego wchłania się do krwiobiegu. Zanim jednak zostanie rozprowadzona po naszym organizmie, przechodzi przez wątrobę, która w organizmie neutralizuje szkodliwe substancje tj. alkohol i metabolizuje np. substancje lecznicze. Te procesy odbywają się z udziałem enzymów wątrobowych, na działanie których wpływa właśnie m.in. alkohol oraz leki.

W dużym uproszczeniu spożycie alkoholu wraz z niektórymi lekami może skutkować nasileniem lub osłabieniem ich działania, w zależności od tego jaki lek został zażyty. To tak jakbyś zażył większą niż potrzebujesz dawkę leku lub mniejszą niż zamierzałeś.

Skutkiem może być osłabienie skuteczności działania leku lub wręcz przeciwnie, zbyt silny efekt jego działania, a to w pewnych przypadkach może być bardzo niebezpieczne.

Wracając do paracetamolu, nie należy go zażywać podczas spożywania alkoholu, a także leczyć nim kaca, ponieważ jego metabolity są bardzo toksyczne dla wątroby. Można powiedzieć, że paracetamol i alkohol konkurują o to samo miejsce przerobu w wątrobie. Alkohol blokuje pewien rodzaj metabolizmu, co powoduje, że w organizmie zalegają toksyczne produkty przemiany paracetamolu.

Objawy ciężkiego zatrucia mogą wystąpić nawet po kilku dniach, a pacjenci często nie kojarzą ich z połączeniem alkoholu z paracetamolem.

Alkohol na wyziębienie – czy to dobry pomysł?

Wypicie alkoholu rzeczywiście daje efekt rozgrzania, jednak jest on chwilowy. Alkohol działa na naczynia krwionośne rozszerzając je, przez co odczuwamy ciepło. Jednak rozszerzone naczynia krwionośne przyspieszają wymianę ciepła z otoczeniem, co ostatecznie skutkuje jego utratą, a tym samym ochłodzeniem organizmu. Warto dodać, że podczas przeziębienia często przyjmujemy leki, a alkohol razem z lekami to nigdy nie jest dobry pomysł.

Bardziej upijemy się piwem, winem, czy kieliszkiem wódki?

Jakim alkoholem bardziej się upijesz

Wbrew pozorom, w prawie każdym z napojów alkoholowych znajduje się dokładnie taka sama ilość alkoholu. Ważne jest nie co pijemy, ale w jakiej ilości. Oczywiście nie bez znaczenia jest pochodzenie alkoholu, ponieważ alkohol niewiadomego pochodzenia może zawierać szkodliwe substancje takie jak metanol, które stanowią zagrożenie dla zdrowia i życia.

Odpowiedzialne i świadome spożywanie alkoholu wiąże się z kontrolowaniem jego ilości, a to bywa problematyczne, zwłaszcza kiedy pijemy różne trunki w różnych ilościach. Z pewnością słyszeliście ostrzeżenia, żeby nie mieszać alkoholi bo szybciej i bardziej się upijecie. Jest to popularny mit nie mający związku z prawdą.




Skutki spożycia alkoholu zależą od tego jaką ilość wypiliśmy, a nie od rodzajów trunków jakie pijemy. Oczywiście po alkoholach kolorowych zespół objawów poalkoholowych, czyli kac, może być bardziej nasilony z uwagi na obecność toksycznych produktów ubocznych fermentacji, jednak rodzaj wypitego alkoholu nie ma związku z tym jak szybko i jak bardzo się upijemy.

Z drugiej strony, zdecydowanie szybciej i bardziej upijemy się, jeśli będziemy spożywać alkohol na pusty żołądek.

Wchłanianie alkoholu zależy od tego, w jakim tempie treść żołądka przechodzi do jelit. Im wyższa zawartość tłuszczu w pożywieniu, tym dłużej to trwa i tym więcej czasu zajmuje proces wchłaniania. W badaniach stwierdzono, że u osób, które wypiły alkohol po posiłku zawierającym tłuszcz, białko i węglowodany, wchłanianie alkoholu przebiega trzy razy wolniej niż u tych, które wypiły alkohol na pusty żołądek. Jednak jedzenie nie uchroni cię przed upojeniem ani nie sprawi, że twoje ciało szybciej przetworzy alkohol.

Co zrobić, aby szybciej wytrzeźwieć?

Jak szybko wytrzeźwieć

Szybkość eliminacji alkoholu zależy od ilości enzymu, który wytwarza nasza wątroba, czyli dehydrogenazy alkoholowej. Usuwanie alkoholu przebiega wolniej niż proces jego wchłaniania, dlatego gromadzeniu się alkoholu w organizmie i zatruciu alkoholem można zapobiec tylko przez kontrolowanie jego spożycia.

Po wypiciu alkohol przenika do krwioobiegu, głównie przez ściany jelita cienkiego oraz żołądka. Następnie jest rozprowadzany po całym organizmie , który stara się go pozbyć, ponieważ alkohol działa na niego niekorzystnie. Często słyszymy, że alkohol ma działanie prozdrowotne z uwagi na obecność antyoksydantów, jednak sam alkohol antyoksydantów nie zawiera. Antyoksydanty zawarte są w niektórych napojach alkoholowych, takich jak czerwone wino, ale sam alkohol, czyli etanol, antyoksydantem nie jest i niestety nie wpływa korzystnie na organizm. Nic więc dziwnego, że ten próbuje się go pozbyć. Jak to robi?




Wątroba przerabia alkohol w aldehyd octowy, który wywołuje nieprzyjemne objawy związane z kacem. Aldehyd octowy jest dużo bardziej szkodliwy dla organizmu niż sam alkohol i to właśnie on uszkadza wątrobę u osób nadużywających alkoholu. Aldehyd octowy niekorzystnie wpływa także na mózg w związku z tym organizm próbuje się go pozbyć. Pomaga mu w tym wątroba, która rozkłada go z udziałem enzymów do kwasu octowego, a w następnym etapie do nieszkodliwego dwutlenku węgla i wody. Wątroba metabolizuje aż 98% wypitego alkoholu, dlatego to właśnie ją najbardziej obciąża picie alkoholu.

Aby zmetabolizować każde 10 g alkoholu wątroba potrzebuje ok 1 godziny, tak więc aby organizm pozbył się alkoholu zawartego w 50 mililitrowym kieliszku wódki czyli 16 g czystego etanolu potrzebuje ok 1,5 godziny.

Nie jesteśmy w stanie tego procesu przyspieszyć, ponieważ zależy on w dużym stopniu od poziomu enzymów w wątrobie, a ich ilość jest zróżnicowana i uwarunkowana genetycznie. Trzeba zaznaczyć, że u każdej osoby tempo eliminacji alkoholu może być inne.

Przykładowo jeśli weźmiemy kobietę i mężczyzną o podobnej masie ciała, to niestety skutki spożywania alkoholu w większości przypadków bardziej odczuje kobieta. A to dlatego, bo wchłanianie i przemiana alkoholu u mężczyzn i kobiet przebiega trochę inaczej. Taka sama ilość wypitego alkoholu przez kobietę i mężczyznę o podobnej masie ciała nie daje identycznych wyników jego poziomu we krwi czyli BAC.

U kobiet ten poziom będzie wyższy niż u mężczyzn, a różnice w pomiarach wynikają z niższego poziomu enzymu dehydrogenazy alkoholowej oraz prawdopodobnie z mniejszej ilości wody w kobiecym ciele, co oznacza, że u kobiet taka sama ilość spożytego etanolu przypada na mniejszą ilość wody, niż u mężczyzn.

Ma to duży wpływ na tempo eliminacji alkoholu, ponieważ organizm chcąc pozbyć się szkodliwych i niepotrzebnych substancji z krwi regularnie przepompowuje ją przez nerki pełniące rolę filtra. Do tego procesu nerki potrzebują bardzo dużej ilości wody, co zresztą można łatwo zauważyć, bo spożycie alkoholu wiąże się ze zwiększonym oddawaniem moczu. Skoro kobiety mają mniejszą zawartość wody w organizmie oraz produkują mniejszą ilość dehydrogenazy alkoholowej, oczywisty jest fakt, iż eliminacja alkoholu zachodzi u nich wolniej.

Ile kalorii mają popularne alkohole?

Ile kalorii mają popularne alkohole

Często nie zdajemy sobie sprawy z kaloryczności trunków. Warto wliczać ich spożycie w ilość kalorii, które spożywamy, ponieważ wbrew pozorom ich kaloryczność może mieć znaczenie, zwłaszcza u osób, które chcą schudnąć.

Przykładowo w kieliszku wina znajduje się około 200 kilokalorii, natomiast dwie czekoladowe praliny to ok. 150 kilokalorii. Nasza sonda wykazała, że często nie zdajemy sobie sprawy z kaloryczności napojów alkoholowych. Piwo także nie należy do napojów dietetycznych, ponieważ szklanka piwa to około 150 kilokalorii, natomiast kieliszek wódki około 50 kilokalorii. Niby niewiele, ale już zakrapiana impreza to sporo dodatkowych kalorii.

Ile alkoholu może wypić kobieta w ciąży?

Ile alkoholu może wypić kobieta w ciąży?

Kobiety w ciąży w ogóle nie powinny pić alkoholu. Składnikiem każdego napoju alkoholowego jest etanol, a ten przenika do łożyska, gdzie następuje wymiana substancji między organizmem matki i dziecka. Następnie z udziałem pępowiny, alkohol przenika do organizmu płodu, a jego stężenie we krwi już po kilku chwilach będzie dokładnie takie samo u dziecka jak i u matki.

Jak alkohol szkodzi płodowi?

Alkohol ogranicza prawidłowy rozwój mózgu, a co za tym idzie negatywnie wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Mózg składa się z miliardów komórek nerwowych, które są ze sobą połączone w gęstą sieć.

Alkohol powoduje, że komórek nerwowych powstaje mniej, a między tymi, które już powstały, wolniej tworzą się połączenia nerwowe. Pępowina jest zespołem naczyń krwionośnych i ma za zadanie dostarczać dziecku tlen i niezbędne substancje odżywcze. Alkohol natomiast powoduje obkurczenie naczyń krwionośnych, przez co do organizmu dziecka tlen dostarczany jest zbyt wolno.




To z kolei powoduje spowolnienie jego rozwoju, co może skończyć się poważnymi wadami rozwojowymi. I jeszcze jedno. Alkohol niszczy komórki łożyska, a to znacznie zwiększa ryzyko poronienia i przedwczesnego porodu, więc naprawdę nie warto ryzykować.

Podsumowując – skutki picia alkoholu przez kobiety w ciąży mogą być tragiczne, a zmiany które nastąpiły w wyniku działania alkoholu na płód są nieodwracalne!

Ponadto każda ilość alkoholu wypitego przez kobietę w ciąży może mieć wpływ na rozwój dziecka. Niewykluczone, że problemy z nauką czy koncentracją u niektórych dzieci są związane właśnie z nieodpowiedzialnym zachowaniem mamy, której podczas ciąży zdarzyło się wypić nawet niewielką ilość alkoholu.

Jak alkohol wpływa na dzieci?

Jak alkohol wpływa na dzieci?

Ze względów zdrowotnych zaburzałoby to rozwój dziecka, ponieważ to szkodzi ich zdrowiu. A w jaki sposób Negatywnie wpływa na ich mózg, wolniej się wszystko rozwija. Naukowcy z University of Illinois w Chicago odkryli, że wysokie spożycie alkoholu w młodym wieku wywołuje szkodliwe zmiany w ciele migdałowatym. Jest to obszar mózgu, który odpowiada za powstawanie emocji w tym strachu.

Z badań wynika, że picie dużych ilości alkoholu w młodym wieku powodowało w neuronach ciała migdałowatego 30-40 proc. zmniejszenie ilości białka BDNF, czyli brain-derived neurotrophic factor, którego obecność ma ogromne znaczenie dla działania mózgu. W mózgach osób, które zaczęły pić w późniejszym wieku, takich zmian nie było. Obniżony poziom białka BDNF może być przyczyną tego, że mózg nie rozwinie się w prawidłowy sposób.

Dlatego zakaz picia alkoholu przez osoby nieletnie nie jest więc bezpodstawnym wymysłem. Spożywanie alkoholu przez osoby nieletnie jest nielegalne, ale nie tylko z uwagi na konsekwencje zdrowotne, ale także poważne konsekwencje społeczne.

Gorsza zdolność do oceny rzeczywistości, oraz większa skłonność do ryzykownych zachowań, często powoduje, że nieletnia osoba staje w obliczu niebezpiecznych sytuacji, z konsekwencji których nie zdaje sobie sprawy.

Alkohol negatywnie wpływa na rozwój emocjonalny i psychofizyczny u dzieci i nastolatków, dlatego warto dopilnować, aby nie miały one kontaktu z alkoholem zanim nie będą pełnoletnie.

Źródło: nature.com / ain.ipin.edu.pl