Wiele osób zastanawia się nad tym, jak wybierać warzywa oraz owoce. Wiele osób popełnia szereg błędów, przynosząc do swojej kuchni produkty albo niedojrzałe, albo przejrzałe.

Poniżej garść porad dotyczących tego, co brać pod uwagę, aby wybrać naprawdę dobre warzywa i owoce.

Pomidory

Wiele osób sądzi, że pomidory zawieszone na gałązkach są bardziej świeże. W związku z tym chętnie je kupują. Tymczasem łodyga w żaden sposób nie dostarcza informacji o świeżości pomidora. Tym, na co trzeba zwrócić uwagę jest kolor pomidora. Trzeba pamiętać, że dojrzałe pomidory same spadają z gałązki. Jeśli więc nadal się na niej znajdują, jest to jasny sygnał, że odcięto je jeszcze przed procesem dojrzewania. Takie pomidory są mało smaczne, a jednocześnie mało wartościowe. Wybierając pomidory, należy zwrócić uwagę, aby jego kolor był jednorodny i nasycony.

Należy wystrzegać się kupowania tych pomidorów, które mają zielone obszary. Pomidor powinien również mieć przyjemny zapach. Dobre pomidory są miękkie w dotyku.

pomidory

Arbuzy

Najsłodsze, a zarazem najsmaczniejsze arbuzy dojrzewają od drugiej połowy sierpnia do końca września. Oczywiście w sprzedaży dostępne są one zdecydowanie wcześniej. Trzeba jednak pamiętać, że takie arbuzy są stymulowane nawozami sztucznymi i przyspieszaczami wzrostu. Zanim zdecydujemy się po nie sięgnąć powinniśmy uświadomić sobie, że wyjątkowo mocno absorbują one wszystkie substancje znajdujące się w środowisku.

Dlatego nigdy nie należy kusić się na zakup arbuzów czy melonów przy drodze. Jeśli chcesz kupić arbuza naprawdę dobrej jakości, wybierz takiego, który ma średnią wielkość. Tym, co mówi o dojrzałości arbuza jest lśniąca skorupa oraz jasne, kontrastujące plamki. Dojrzały arbuz ma suchy ogon.

arbuzy

Papryka

Bardzo mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że występują dwa rodzaje papryki: męska oraz żeńska. Różnią się one smakiem. Jeśli chcesz zobaczyć, z którym rodzajem papryki masz do czynienia, obróć ją do góry nogami. Papryka mająca cztery sektory to papryka żeńska. Ta z trzema sektorami jest papryką męską. Papryka kobieta charakteryzuje się dużo bardziej słodkim smakiem. Jeśli zamierzamy ją jeść na surowo, ta będzie najlepszym rozwiązaniem. Papryka męska jest mniej słodka, ale jednocześnie bardziej jędrna.



Dlatego warto wybierać ją wówczas, gdy zamierzamy paprykę gotować.

papryka

Jabłka

Najlepiej sięgać po te średniej wielkości. Dobre jabłko powinni być ciężkie. Wystrzegać należy się jabłek błyszczących – są one pokryte woskiem oraz naturalną żywicą.

jabłka