Każdy pamięta smak domowych lodów z dziecięcych lat. Nie było w nich żadnych konserwantów, składniki były w 100% naturalne, a dorośli nie mieli wyrzutów sumienia że dają dzieciom coś niezdrowego….
Mamy przepis na znakomite lody domowej roboty, bez grama sztucznych składników. Przepis jest bardzo prosty, każdy bez problemu poradzi sobie z ich przygotowaniem w domu, a do tego ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu.
Pomimo nie sprzyjającej pogody na zajadanie lodów polecamy ten szybki przepis na osłodzenie pochmurnych dni dla naszych pociech i nie tylko:)
Oto składniki domowych lodów:
- 500 ml śmietany kremówki 30-36%
- 200 g skondensowanego mleka słodkiego
- 2 sztuki wafli
Jak przygotować te pyszne lody?
1. Przygotowania lodów zaczynamy od schłodzenia w zamrażarce miski w której będziemy przyrządzać masę lodową.
2. Następnie do schłodzonej miski wlej śmietankę również schłodzoną w lodówce i ubijaj ją przez 5-7 minut na najwyższych obrotach w mikserze.
3. Kiedy śmietanka już będzie ubita na sztywno, wlej do niej cienkim strumieniem mleko skondensowane. Tym razem mieszaj mikserem składniki na wolnych obrotach. Mieszaj tak przez około 1 minuty do połączenia w jednolitą masę.
4. Umieść wafle na dnie prostokątnej blaszki. Jeżeli nie odpowiada rozmiar wafla do blaszki, należy przyciąć wafel dopasowując do foremki.
5. Rozprowadź łyżką na waflu kremową masę lodową , przykryj ją drugim waflem.
6. Całość włóż do zamrażarki na około 4-6 godzin.
Smacznego!!!
Podziel się przepisem z przyjaciółmi – polub nasz fanpage na Facebooku i nie zapomnij udostępnić artykułu znajomym!