Pokrzywa zwyczajna to roślina, która jest doskonałym kosmetykiem, a także bardzo cennym lekarstwem. To jedno z tych ziół, po które można sięgać codziennie. Cenne właściwości ma cała roślina: zarówno liście, korzeń, jak i owoce, które określa się mianem orzeszków.

Najbardziej wartościowa jest pokrzywa majowa. Każdy, kto chociaż trochę interesuje się zielarstwem wie, że najskuteczniejsza będzie pokrzywa zbierana od końca kwietnia do początku czerwca. Po zakończeniu sezonu świetnie sprawdzają się herbatki z suszonej pokrzywy.

Jakie właściwości ma pokrzywa?

Jakie właściwości ma pokrzywa

W liściach pokrzywy zawarte jest całe mnóstwo związków czynnych. Zalicza się do nich żelaza w dobrze przyswajalnej postaci, a także kwas foliowy. Do tego dochodzą kwasy organiczne, garbniki, witaminy i sole mineralne. Za sprawą dużych ilości chlorofilu pokrzywa skutecznie rozprawia się z niedokrwistością. Dzięki enzymom i hormonom roślinnym doskonale wzmacnia organizm.




Pokrzywę zwyczajną zalicza się do roślin oczyszczających krew. Zawarte w niej substancje sprawiają, że szkodliwe produkty przemiany materii są wydalane zdecydowanie skuteczniej. Jednocześnie pokrzywa przyczynia się do usprawnienia procesów przemiany materii. Podnosi ona poziom hemoglobiny i czerwonych krwinek. Skutecznie chroni przed krwotokami, zwiększa produkcję żółci, a także soków trawiennych. Obniża poziom cukru we krwi. Podnosi odporność i doskonale wzmacnia.

Zastosowanie lecznicze pokrzywy

Zastosowanie lecznicze pokrzywy

Pokrzywa wykorzystywana jest od dawna. Stosuje się ją w przypadku niedokrwistości, anemii i niedoborów żelaza. Oczyszcza krew i przywraca siły, co sprawia, że jest polecana w ogólnym osłabieniu. Warto sięgać po nią wówczas, gdy borykamy się z problemami reumatycznymi. Jest wskazana w przypadku chorób nerek, dróg moczowych, a także łagodnym przeroście prostaty. Sprawdza się w chorobach wątroby i nieżytach przewodu pokarmowego, a także w tych dolegliwościach, które wynikają z zakwaszenia i obecności toksyn w organizmie.

Pokrzywę poleca się szczególnie po kuracji antybiotykowej, po długich chorobach oraz po zatruciu metalami ciężkimi. Nie tylko pomoże oczyścić organizm, ale doskonale go wzmocni. Poprawi stan skóry, włosów.

Napar można przygotować zarówno ze świeżej, jak i suszonej pokrzywy. Z tej świeżo zerwanej warto wycisnąć sok. Pozwoli to na zachowanie wszystkich enzymów zawartych w tej roślinie. Według świętej Hildegardy pokrzywę warto dodawać do zup, sosów, sałatek i twarożków. Podniesie wartość potraw, a także skutecznie rozgrzeje żołądek. Liście pokrzywy należy zbierać w pogodne dni, ścinając pędy nadziemne. Następnie układamy je cienką warstwą w ciemnym miejscu, aby wyschły.

Lecznice przepisy z pokrzywą w roli głównej




Sok z pokrzywy

Sok z pokrzywy

Aby przygotować sok z pokrzywy, potrzebujemy:

  • dwie garście młodych liści pokrzywy;
  • odrobinę przegotowanej wody.

Liście mieliny w maszynce do mięsa bądź rozdrabniamy mikserem. Następnie zalewamy odrobiną wody. Taką miksturę należy stosować dwa razy dziennie, pijąc po łyżce. Oczyści krew, sprawi, że poprawią się wyniki. Korzystnie wpływie również na wygląd. Po dwóch tygodniach sera nabierze ładnego koloru, stanie się świeża, odżywiona. Znikną wszystkie zmiany skutecznie psujące nastrój: pryszcze i zaskórniki. Poprawi się kondycja włosów. Sok z pokrzywy korzystnie wpłynie także na kondycję wątroby i nerek, można dodawać go do soków z warzyw i owoców, na przykład do soku z marchwi i jabłek. Poleca się go szczególnie w przypadku wycieńczenia i osłabienia chorobą oraz chemioterapią. Można go przechowywać w lodówce nie dłużej niż cztery dni.

Herbatka z pokrzywy

Herbatka z pokrzywy

Do przygotowania herbatki z pokrzywy potrzebne są:

  • garść świeżych liści pokrzywy bądź dwie łyżki suszonych;
  • litr wrzątku.

Liście zalewamy wrzącą wodą, a następnie przykrywamy na kilka minut. Po tym czasie przecedzamy i nalewamy do termosu. Herbatkę można popijać przez cały dzień. Wykazuje ona skutecznie działanie oczyszczające i wzmacniające. Sprawia, że przemiana materii zostaje usprawniona, a wydalanie toksyn odbywa się znacznie szybciej. Pomaga obniżać ciśnienie krwi i regulować poziom cukru. Korzystnie wpływa na kondycję wątroby, nerek, a także układu moczowego. Wykazuje działanie moczopędne. Poprawia kondycję skóry.

Można stosować ją także zewnętrznie – idealnie sprawdza się jako tonik w przypadku cery tłustej. Jest również doskonałą płukanką, która wzmacnia włosy, zmniejsza łojotok, a także łupież. Jeśli dodamy do niej krwawnik oraz nagietek, będzie chroniła organizm przed wyniszczeniem.

Herbatka z pokrzywy oraz skrzypu

Herbatka z pokrzywy oraz skrzypu

Do przygotowania takiej herbatki potrzebujemy takiej samej ilości liści pokrzywy oraz skrzypu polnego. Łyżkę ziół zalewamy szklanką wrzącej wody i przykrywamy na około pięć minut. Po tym czasie przecedzamy. Herbatkę należy pięć pięć razy dziennie. Poleca się ją w przypadku problemów z prostatą, infekcji układu moczowego, skąpomoczu.

Olejek z pokrzywy

Olejek z pokrzywy

Do przygotowania olejku z pokrzywy potrzeba trzydzieści gramów liści pokrzywy oraz dwie łyżki oliwy z oliwek. Liście należy utłuc w moździerzu na gładką papkę, a następnie wymieszać z oliwą. Olejek stosować można codziennie przed pójściem spać. Doskonale wspomaga pracę układu nerwowego. Sprawia, że znikają problemy z zapominaniem i koncentracją uwagi. Olejkiem nacieramy skronie oraz klatkę piersiową.



Orzeszki z pokrzywy jako uzupełnienie składników odżywczych

W połowie lata na pokrzywie pojawiają się zielone grona, które określane są mianem orzeszków. Zbiera się je i suszy. Są doskonałą bazą do herbatki. Aby ją przygotować, potrzebna jest łyżeczka suszonych pokrzywowych orzeszków i szklanka wrzątku. Orzeszki zalewamy wodą i zaparzamy pod przykryciem przez około piętnaście minut. Taką herbatkę można pić codziennie. Dostarczy wielu witamin i składników mineralnych.

Pokrzywa w roli kosmetyku

Pokrzywa w roli kosmetyku

Wcierka chroniąca przed łysieniem i wzmacniająca włosy

Aby przygotować wcierkę, należy zalać sto gramów świeżych liści pokrzywy pół litra wrzącej wody, przykryć i odstawić na pół godziny. Po tym czasie napar przecedzamy. W płynie należy moczyć ręcznik i pocierać energicznie głowę.

Odżywka dla zniszczonych włosów

Odżywkę dla włosów zniszczonych przygotowuje się ze świeżo zebranych majowych pokrzyw. Trzeba je porozrywać palcami, a następnie umieścić w dużym słoju, lekko ugniatając. Liście zalewa się spirytusem, a słów zamyka. Miksturę odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na dwa miesiące. Po tym czasie płyn trzeba przecedzić i przelać w pojemnik, z którego będzie nam wygodnie korzystać.

Z odżywki należy korzystać zaraz po umyciu włosów, wcierając ją w skórę głowy. Nie wolno jej spłukiwać. Świetnie wzmacnia włosy, ogranicza ich wypadanie, chroni przed łysieniem.



Kąpiel lecznicza na nerwobóle oraz rwę kulszową

Do przygotowania kąpieli potrzeba pięć garści świeżej pokrzywy (nie tylko liści, ale również łodyg oraz korzeni) i cztery litry zimnej wody. Pokrzywę zalewamy wodą i odstawiamy na dwanaście godzin. Następnie podgrzewamy powoli aż zacznie wrzeć. Odcedzamy i powstały wywar wlewamy do wanny. Kąpiel powinna trwać około dziesięć minut. Po jej zakończeniu należy udać się do łóżka i dokładnie przykryć. Pokrzywę, która pozostała po przygotowaniu wywaru można wykorzystać drugi raz.

Przepisy kulinarne z pokrzywą w roli głównej

Przepisy kulinarne z pokrzywą

Sałatka z pokrzywy oraz mniszka

Do przygotowania wiosennej sałatki potrzebne są:

  • garść młodej pokrzywy;
  • niewielka cebula;
  • dwie łyżki soku z cytryny;
  • łyżka oleju lnianego bądź oliwy z oliwek;
  • dwie garście mniszka;
  • orzechy włoskie.

Pokrzywę i cebulę siekamy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy olejem. Sałatkę posypujemy po wierzchu mniszkiem i posiekanymi orzechami włoskimi.

Sałatka witaminowa wspierająca odchudzanie

Do przygotowania sałatki potrzebne są:

  • garść liści młodej pokrzywy;
  • łodyga selera naciowego;
  • ogórek;
  • jajko na twardo;
  • przyprawy: kolorowy pieprz, sól;
  • olej lniany bądź oliwa z oliwek.

Liście pokrzywy zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do odsączenia. Selera kroimy w paseczki, a ogórka w kostkę. Jajko drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą.

Przed podaniem schładzamy w lodówce. Sałatka taka jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Wywiera korzystny wpływ na układ trawienny. Sprawia, że proces oczyszczania organizmu z toksyn przebiega sprawniej. Wspiera proces odchudzania. Zamiast ogórka można użyć pomidora. Do sałatki można dodać także trochę fety.

Pokrzywa to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Stosując ją, należy jednak zachować ostrożność wówczas, gdy zażywamy leki na nadciśnienie, przeciwcukrzycowe, przeciwzakrzepowe oraz diuretyki.

Zobacz również: